28 Nisan 2022 Perşembe

BCP Nisan - Derman(Film)

 Nisan ayının teması 1900'de geçen eserler, nostalji, ya da siyah-beyazdı. Bu ay içimden bir şey izlemek gelmeyince geçen tvde denk gelip izlediğim Türk filmini paylaşmaya karar verdim. 



 Başrollerinde Hülya Koçyiğit(Mürvet) ve Tarık Akan(Şehmuz)'ın oynadığı film 1984 yapımı. Ebe olan Mürvet Ağrı'nın bir köyüne atanmıştır. Fakat kar yüzünden yollar kapalıdır bu yüzden başka bir köyde beklemek zorunda kalır. Başta soğuğa ve imkansızlıklara dayanamayan Mürvet zamanla durumu kabullenir. Zaten yollar da bir türlü açılmaz. O da bulunduğu yerde çalışmaya başlar, elinden geldiğince insanlara yardım eder. Şehmuz köpeğiyle birlikte dağ bayır dolaşan biri. Mürvet'e yardım etmek için elinden geleni yapar. Yavaş yavaş aralarında bir bağ oluşur.

 Film baştan sona kar manzarası ile dolu. İnsanların doğa karşısındaki çaresizliği çok iyi yansıtılmış. Köylüler şehirden gelen ebeyi çok merak ediyor, ilk kez şehirli birini görmüş gibi bir halleri vardı. Mürvet ve köylüler birbirine çabuk alışıyor, yardımlaşıyorlar hep. Hülya Koçyiğit'e bu rol yakışmış, herkes o kadar doğaldı ki film gerçek gibi geliyor. Özellikle uzaktan çekimleri çok sevdim, şimdiki dizi ve filmlerde insanların yüzlerine sürekli zoom yaptıkları için bıkmışız benzer çekim tekniklerinden. Filmde yer gök, her şey bembeyazdı. İzlerken üşüdüğümü hissettim. :) Filmdeki köpeğe ayrıca bayıldım, o nasıl bakış, duruş, çok akıllı bir köpek olduğu belliydi. Bazı sahneler bana mantıksız gelse de köy yaşamını ve zor hayat koşullarını anlatan bu filmi sevdim.

31 yorum:

  1. Duygu bu filmi hatırlıyorum sanki ,güzel bir film.Dram filmleri beni çok etkiliyor fakat güzel bir hatırlatma, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk kez denk geldim, hiç görmediydim. :)

      Sil
  2. bu filmi bikaç defa izledim, nefis film, kar filan, tarık akan çok severiim, bu filmin müziklerini de çok seviyorum, çok iyi bir seçim olmuş yaaa, bir daha izleyim en iyisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Hülya var diye izledim de köy hayatı güzel anlatılmış, iyiydi. :))

      Sil
  3. yazdığını okurix e de söyle :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de pek film izlemem. Eski film olduğu için denk gelmişsindir.

    YanıtlaSil
  5. Son dönem dizi ve filmler için tespitiniz süper:) Düşününce insan yüzünden ve evlerin içinden başka şey görmez olduk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten, başka bir şey yok. Bu filmdeyse yüzleri zar zor seçiliyor insanların. :)

      Sil
  6. Bu filmden ilk defa haberim oldu. Her yer beyaz olunca insanın içi üşür :)

    YanıtlaSil
  7. Biraz sıkıcı gelebilir belki ama güzel. :) Bu ayki tema bana pek uymayınca bunla idare ettim. :)

    YanıtlaSil
  8. Derman'ı biliyorum ama izledim mi onu hatırlayamadım. Neredeyse 40 yıllık film. Çekim ekibini tebrik etmek lazım, zor koşullarda çalışmışlar.
    Film, Youtube'da varmış biraz izleyeceğim şimdi :) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O karda iyi çekmişler gerçekten. Yürümek bile zor oluyor. Şimdilerde villalardan, lüks iş yerlerinden çıkmayan, eli sıcak sudan soğuk suya girmeyen oyuncularla kıyaslarsak bayağı emek vermişler. Youtube'da da vardı evet. :)

      Sil
  9. Kar manzaralı filmleri izlerken ben de üşüyorum. :) Resmi görünce aklıma severek defalarca izlediğim Kar Köpekleri filmi geldi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten. :) Bahsettiğin filmi izlemedim sanırım, hatırlayamadım. :)

      Sil
  10. Bu temaya en çok uyan seçimlerden olmuş :) Ben ilk defa duyuyorum ama anlatımına göre izlemeye değer gibi duruyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce ben de hiç denk gelmemiştim. Temaya da uygun olunca paylaşayım dedim. Nostaljik film izlemek isteyenlere fazlasıyla hitap ediyor. :)

      Sil
  11. Filmi duymamıştım daha önce. Bu sıcak günlerde soğuğu hissetmek iyi gelecek. Konusu da güzele benziyor. Teşekkürler öneri için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğuğu bayağı hissettiriyor. Yorumun için ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  12. Bu filmi hayal meyal izlediğimi biliyorum, ama net olarak aklımda yoktu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, tvde denk gelince ara ara bakıyorum ben de eski filmlere. :)

      Sil
  13. Güzel tanıtım olmuş ellerine sağlık. Filmi izleyeli o kadar zaman olmuş ki bi google araması yapmam gerekti :( 2 kare görünce hemen hatırladım ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşilçam filmlerinden daha farklı olunca görünce hatırlanır hemen. Teşekkür ederim yorumun için. :)

      Sil
  14. Bu filmi ilk kez duyuyorum. Yeşilçam filmlerini severim ve izlerim. O kadar çok film var ki bu film gözümden kaçmış. Tanıtım için teşekkürler, sayende öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen hiç görmediğim eski filmlere rastlıyorum ben de. :) Konusu yönünden güzeldi, zorluklar iti yansıtılmış.

      Sil
  15. bu filmi izledim sanırım çok eskiden ama tamamını hatırlamadım :) ya evet şimdi insanların kafasının yarısı bile gözükmüyor o kadar yakın çekim yapıyorlar ki bazen gözlerim ağrıyor sinir bozucu oluyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten şimdi yüzlerindeki her noktayı görüyoruz neredeyse. O yüzden filmdeki kar manzaralarını sevdim. :))

      Sil
  16. Sanıyorum ilk kez duydum bu filmi, çok samimi anlatmışsın kalemine sağlık. Sırf kar manzarası hatırına izlenecek filmlerden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bugün yine vardı tvde. :) Kar manzaraları çok iyiydi gerçekten.

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...