30 Nisan 2022 Cumartesi

Totsukuni no Shoujo (Anime Tanıtım)

 


 On dakikalık diyalogsuz bir anime ne anlatabilir? Müzik ve görsel şölenden ibaret animeyi ben ilk kez konusundan bağımsız olarak kendimce yorumlamak istiyorum.

 

 Türkanime sitesinde yer alan konuyu aynen paylaşıyorum: "Dışarıdan olanların sana dokunmasına izin verme. Yoksa sonsuza kadar lanetlenirsin. Bir zamanlar, uzaklardaki bir yer iki diyara bölünmüştü... Dışarısı, dokundukları kişiyi lanetleme gücüne sahip olan teratomorfik yaratıklar tarafından kolaçan ediliyordu. İnsanlar sadece İçeride güvenli bir şekilde yaşayabilirdi. Fakat İçeriden Shiva adındaki kayıp bir küçük kız ve kısaca "Öğretmen" olarak bilinen şeytani bir canavar görünümlü yabancı, ormanın aynı tarafında birlikte sezzice yaşamaya başladıklarında, bağları, uyumsuz doğalarını aşıyor gibi görünüyor. Bu, geceyi gündüzden ayıran puslu alacakaranlıkta oyalanan, insan ile insan dışı olan iki kimsesiz hakkındaki halk masalının başlangıcıdır."


 Belli konusu olsa da izlerken istemsizce farklı çıkarımlar yaptım ve asıl bunlara değinmek istiyorum. :) Beyaz çocuk ve siyah varlık bana öncelikle zıtlıkları anımsattı. Siyah varlık masum çocuğa karşı korumacı davranıyor ve ona bakıyor. Çocuk, bir dokunuşla beyazdan siyaha dönüşen canlılar karşısında ürküyor ve kabus görüyor. Çocuğun dünyası renkli ve hareketli, hayal gücü geniş. Kendi dünyasında çok mutlu. 

 Anime, insanın çocukken masum olup büyüdükçe aydınlıktan karanlığa geçiş sürecini anımsattı bana ya da büyüdükçe hayatın acımasız gerçekleriyle yüzleşmesini. İnsan içten içe dirense de hayatına bir şeyler dokunuyor ve değişim başlıyor. Siyah varlık her şeyden haberdar ve beyazlığın kaybolmasını istemiyor, kendisini bile ona dokunmaktan uzak tutuyor. Bu belki içindeki çocuğa tutunup, onu yaşatmaya çalışan pişman birinin hikayesi olarak da düşünülebilir. 

 İzlerken ilk aklıma gelenler bunlardı. Mangası da varmış sanırım o daha detaylı. Görselliğe bayıldığımı söyleyebilirim. Kareler sanki ressamların elinden çıkmış tablolar gibiydi. Hem soluk hem canlı renklerin bir arada kullanılması daha dikkat çekici olmuş. Çok kısa olduğu için vakit ayrılabilir bence, masal gibiydi, hoştu. :)


29 yorum:

  1. Konusunu okumadan izlemiştim, hiç diyalog olmadığını bilmiyordum. Ben de kafama göre anlam çıkardım. :))

    YanıtlaSil
  2. Diyalog olmadan da bazen çok şey anlatılabiliyor. Eski sessiz sinema mesela. Çok iyi örnekleri var. Merak ettim bunu da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sessiz sinema vardı eskiden. Çok güzeller de vardır tabi. :) Bunda farklı olarak gerçeküstü ve soyut bir anlatım da var. O yüzden yorumlamaya çok açık geldi bana.

      Sil
  3. güzel bir animeye benziyor, tanıtım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. İlginç bir anime daha. Diyalog yok deyince aklıma sessiz sinema örneklerinden Charlie Chaplin' in filmleri geldi hemen. Bunun da ilginç olacağını düşünüyorum. Teşekkürler Duygu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayağı ilginçti. :)) Kısa diye konuyu bile okumadan izlemeye başladım, hiç konuşma olmayınca pek bir şey anlamayıp kafama göre yorumladım. Aslında böyle daha iyi oldu. :))

      Sil
  5. Eskiden sessiz sinema vardı bu da onun gibiymiş:) Görsel de ilginç ve güzelmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onlar gibi, kısa olduğu için sıkmıyor da. İlgini çekmesine sevindim. :)

      Sil
  6. Sözle anlatmayıp, vermek istediği şeyleri okurun çıkarımına bırakan yapıtları seviyorum. Kısacıkmış da üstelik... Hemen bulup izlemeliyim... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o nedenle çok sevdim. İzlemeye değer diye düşünüyorum, umarım beğenirsiniz. :)

      Sil
  7. Konusundan pek bir çıkarım yapamadım ama senin yorumunu okuduktan sonra epey ilgimi çekti. Listeme alayım, müsait bir zamanımda izlerim. Tanıtımın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu pek anlaşılır değil zaten, bayağı soyut geldi bana. O yüzden herkes kendine göre farklı anlamlar çıkarabilir. :) Bahsettiğim sitede yorumlarda uzun versiyonunun çıkacağından bshsetmişlerdi. Youtube'a bakınca bugün konulmuş 1 saatlik ve diyaloglu bölümünü gördüm. Ama Arapça alt yazılıydı, Türkçesi de çıkar galiba yakında. Onu da izlerim. :)

      Sil
  8. The Girl From the Othr Side'ı buldum yt de, senin söylediğin 10 dakikalığı bulsaydım izleyecektim. Ama bu bahsettiğimi de izledim biraz. Güzel bir anime. Görselleri ve ana karakterleri hoşuma gitti. Türkçesini bulabilir miyim diye de bakacağım :) Keşif yaptım sayende, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 dk olanı youtube'da göremedim ben de. :) Uzun olanı da Türkanime'ye yüklerler, takip edeyim bakayım. :) Görselleri çok iyi gerçekten. Rica ederim, ilgini çekmesine sevindim. :)

      Sil
    2. Filmi daha yeni kontrol ettim. Hiç bir yerde Türkçesi yok :(
      Takibe devam :)

      Sil
    3. Arada ben de bakıyorum, merakla beklediğim yapılardan biri. :))

      Sil
  9. hımm hem güzel hem önemli bir şey belli, saol, izlerim :)

    YanıtlaSil
  10. Büyüdükçe dünyanın karanlık yanını görüyoruz. Bence çok doğru bir tespit.

    YanıtlaSil
  11. Animelerin öğretisi ve eğlencesi hep ayrıcalık olarak gelse de bana bundan uzak durdum. Bu huyumu hiç sevmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin ilgi alanı farklı tabi. Ben de animeleri dizi ve filmlere tercih ederim çünkü anime dünyası daha geniş. :)

      Sil
  12. Teşekkür ederim senin de Ramazan bayramın mübarek olsun. :)

    YanıtlaSil
  13. Çizim gerçekten çok başarılı Duygu'cum, insanin kendi çıkarımlarını yapabilmesi de güzel, eline sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğim çizim bu afişteki değil, animede çok renkli ve güzel kısımlar var. :) Teşekkürler Erencim, sevgiler. :)

      Sil
  14. İlgini çekmesine sevindim. Çok tatlı ve ilginçti. Rica ederim. :)

    YanıtlaSil
  15. Çok ilginçmiş ya, insanların değişik değişik şeyler denemesi çok hoş. Bunu düşünen kişiye de bir tebrik. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de değişik şeyler denenmesi çok hoş. İnsanı farklı düşünmeye iten, hayal gücünü çalıştıran yapımları seviyorum. :)

      Sil

Sohbet Vakti

    Son zamanlarda plan yapmayı, çabalamayı azalttım. Bu bir bakıma iyi oldu, eskisi kadar stresli hissetmiyorum artık. Her şeyi oluruna bır...