31 Temmuz 2024 Çarşamba

Psycho Pass (Anime)

 


 Bu aralar ne izlesem diye düşünüp dururken bir süredir aklımda olan bu animeye başladım. Çok sürükleyiciydi, polisiye ve bilim kurgu türünde.

 Anime günümüzden farklı bir dünyada geçiyor. Suçları önlemek ve toplum refahını sağlamak adına farklı bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde insanların suç potansiyelleri belirlenebiliyor ve ona göre önlem alınıyor. Kişilerin Psycho Passları bulanıklaşırsa işler ciddiye biniyor, sonraki aşamada suç katsayıları artıyor.

 Güvenliği sağlamak için müfettişler Hükümgah denen silahlar sayesinde suç potansiyeli fazla kişileri felç ederek yakalıyor ya da öldürüyorlar. Bu da kişinin o andaki sayısal değerlerine bağlı olarak değişiyor.

 Tabi dedektifler suçlularla mücadele ederken kendi ruh hallerinin bozulmaması, yani suç potansiyellerinin artmaması için İnfazcı denen hali hazırda suç potansiyeli belli seviyeyi aşmış kişileri kullanıyorlar. Kougami de bu infazcılardan biri ve zekası, dikkati, gücü ile animenin en ilgi çekici karakteriydi bence. Yeni atanan kadın müfettiş Akane ise diğerlerinin aksine infazcılara saygı duyuyor, onların fikirlerini dikkate alıyor. Akane'yi de kararları ve duruşu ile çok sevdim.

 Her ne kadar polisiye olsa da karakterlerin işlenişi ile sağlam bir anime. Felsefi bir yanı var ve farklı bir bakış açısı sunuyor. Olumsuz duyguları engellemenin kolay olmayacağı hayatta herkesin masum sınıfta kalması kolay değil. Bu da insanların kendilerini baskılamasına sebep oluyor.

 Peki bir sistemin dayattığı adalet gerçekte ne kadar adil olabilir? Suçsuz bir toplum oluşturulabilir mi? İyi ve kötü ayrımı keskin sınırlarla çizilebilir mi? Sadece aklından bir suç işlemek geçti diye kişi suçlu olarak damgalanabilir mi?

 Sistemin açığında kalan ve bunu kullanan biri ortaya çıktığında Kougami onla sonuna kadar mücadele etmeye niyetlenir. Ancak kanunlar elini kolunu bağlarken bu kolay olmaz. Her şeye rağmen mücadelesini sürdürmesini takdir ettim.

 Kurgusu, olay örgüsü ve karakterleri ile kendine bağlayan bir anime. Görünürde her şey kontrol altındayken arka planda insanların çektiği sıkıntıları görüyoruz. Bir yerden sonra buna başkaldıran birilerinin açığa çıkması da anormal değil. Alışılmışın dışına çıkabilen karakterler geleceği şekillendirmekte ve gelişimde önemli rol oynamakta. Animenin verdiği mesajlar güzeldi. Kimin tarafından baksan haklı bir yanı vardı. Olumsuz bazı sahneler olduğu için herkese hitap etmeyebilir. Animenin ilk sezonu başarılıydı, sonraki 2 sezonu da izleyeceğim. (gifler: tenor.com)






"Sizler benim günahlarımı ölçemezsiniz. Beni yargılayabilecek biri varsa o kişi yalnızca beni kendi iradesiyle öldürebilecek biridir."


20 yorum:

  1. Beni de allllllll (animedeki favorilerime hitabimdir*) 🤣🤣 tezden sonra ilk iş izleyeceğim seni 😭😍😍😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tezini bitir de çabuk izle. Kesin yine karakterler konusunda çatışacağız. Favorilerimiz hiç aynı olmuyor. 😅😎 Hep gerimde kalıyorsun olmaz böyle, yetiş bana. 🥰🥰🌺

      Sil
    2. Evet sen iyicisin napiim. Ben biraz sherefless seviyorum ehehehee. .çok geride kaldım çok 😖😖 yetişcem ama bekle

      Sil
  2. Hep gördüğüm ve izlemediğim animelerden birisiydi ama nereden bilebilirdim ki animenin konusunun harika olduğunu... Bana biraz içerik olarak Yıkıma Giden Adam romanını anımsattı(Orada suç işlemek çok zor, düşünce okuyan polisler var) Elbette ikisi de çok farklı gerçi... Harika bir inceleme olmuş canım, içeriğini, o dünyayı merak ettim. 🌸💖😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle güzel olduğunu bilsem daha erken başlardım. Özellikle Kougami karakteri çok dikkatimi çekti. 😀 Kitap da ilginçmiş, konusunu bilmiyordum. Animeyi kesin seversin ama sarıyor bayağı. Hemen devamına geçeceğim. İlgini çekmesine sevindim. 🥰

      Sil
    2. Güzel animeleri daha erken keşfetmeliyiz. Neyse canım önemli keşfetmek zaten. Tabiki ilgimi çeker böyle ilginç konular. 💖 İyi seyirler Duygucum, devamı nasıl acaba merak ettim. 😁

      Sil
    3. Sağol canım, henüz devamına başlamadım. 🥰🌺 O kadar çok anime var ki güzellerini bulmak emek istiyor gerçekten. 😀

      Sil
  3. Duygu yaa alt yazılı dimi bunlar? Hadi bir başlangıç yapayım diyorum çünkü sen paylaştıkça daha da izleyesim geliyor ama çeviri bir önerin var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet alt yazılı. 😊 Ben genelde diziwatch sitesinden izliyorum. Türkanime sitesinde farklı alt yazı seçenekleri de oluyor. İlgini çektiyse tavsiye ederim. :)

      Sil
    2. Aslında çok istiyorum ama hep bir şeyler yaparken bir şeyler izleyebiliyorum anca öyle ekran karşısına geçip de izleme şansım çok olmuyor o yüzden mümkünse TR dublaj izliyorum. (Aslında dinliyorum gibi :) )

      Sil
    3. Anlıyorum, animelerde detay çok olunca aslında dikkatle izlemek de lazım ve Türkçe dublaj pek olmuyor, olsa da tavsiye etmem, Japon seslendirmenler bu konuda çok başarılı. :))

      Sil
  4. Tom Cruise'in azınlık raporu'na benzettim sanki biraz, başka bir arkadaş da başka bir romana benzetmiş ama konu ilginç, eline sağlık Duygu'cum, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, filmi pek hatırlamasam da benim de aklıma o gelmişti. Benzer yapımlar vardır ama anime karakterler yönünden de oldukça dikkat çekici. :) İç hesaplaşmalar, pişmanlıklar falan güzel yansıtılmıştı. Teşekkürler Erencim. :)

      Sil
  5. Animenin konusu üzerinde düşündürdü biraz. Acaba ileride gerçekten de böyle yaklaşımlar söz konusu olabilir mi? Kim bilir?. Teşekkürler Duygucuğum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çarpıcı bir konu bence. Yapay zeka ve teknoloji geliştikçe insanlar farklı yollar deniyor ama asla tam bir güven ve doğruluk ortamı oluşmayacaktır. Zaten art niyetli insanlar var olduğu sürece temiz bir dünyanın varlığı hayal olarak kalacak. Yorumun için ben teşekkür ederim Sibelcim. 😊

      Sil
  6. hımss izlenmeli diyosun yaniii :)

    YanıtlaSil
  7. İlk sezonu bayılarak izlemiştim ama ikinci sezon benim için bir hayal kırıklığıydı. Yine de sizi etkilemiş olmak istemem. 2. sezon için de yorumunuzu bekliyor olacağım. Ellerinize sağlık! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci sezonu yeni bitirdim. O da güzeldi bence ama ilk sezon daha detaylı, çarpıcıydı. Kougami hayranı olunca ilk sezonu daha sevdim doğal olarak. :) Kısa olduğu için ve benzer konu devam ettiği için ayrıca 2.sezon yazısı yazmayacağım. Yorum için teşekkürler. :)

      Sil

Vahşetin Çağrısı (Kitap)

   Yazarın doğa ve hayvanlar üzerine yazdığı kitapları daha seviyorum. Her şeyi çarpıcı bir gerçeklikle anlatıyor. Buck adlı köpek yaşadığı ...