27 Temmuz 2024 Cumartesi

Tutunamayanlar (Kitap)

 


 Okuması çok vakit alan Tutunamayanlar'ı sonunda bitirdim. :)

 Turgut arkadaşı Selim'in kaybı üzerine değişken bir ruh haline girer. Sık sık onu düşünür, kafasında hep onunla konuşur. Öyle ki bir süre sonra ailesinden, çevresinden soyutlanmaya başlar. Selim'e dair anıları kitap boyunca okuyoruz. Turgut her şeyde, herkeste ondan bir iz buluyor. Selim'i anlama çabası biz okurlara da geçiyor bir yerden sonra.

 Yazarı ilk kez okudum, kendine has üslubu dikkat çekici. Yazarın kafasında sanki birbirine dolaşmış düşünceler yumağı var. Birbirinden çok farklı kesitler okumuşum da kitap kafamda bir bütünlük oluşturmamış gibi hissettim. Dolayısıyla bazen çok sıkılıp bıraktım. Anlatım çok güçlü olsa da kopup durdum ben. Selim'e dair kısımlar daha ilgimi çekti. Onun diğer karakterlerle olan ilişkisi, düşünce yapısı bayağı farklıydı. Bu karakteri okudukça daha merak ediyorsunuz.

 Herkese hitap edebilecek bir kitap değil. Psikolojik açıdan derin ve okuması dikkat gerektiren bir kitap. İçerikteki bazı kısımlardan hoşlanmadım. Yine de insanı düşüncelere iten ve ilham veren bir kitaptı. Yazarın o konudan başka konuya geçişinde bile bir ahenk vardı. Kitaba bu kadar bilginin, düşüncenin, fikrin sığdırılması büyük başarı. Okuyacaklara kolaylıklar dilerim. :) 

 

Hayat, düşünceleri tutan bir hapisanedir.

"Oldu, evet, anlaştık. Dolmakalemimize kan doldurup yazacağız bu satırları. Ve ben, bir avuç toz olduktan sonra bile, senin destanın ağızlarda dolaşacak..."

Elbette, çok gelişmiş milletler, kötülükten de bir şeyler çıkarıp, onu az gelişmiş milletlere ihraç etmek yolunu bilmektedirler.

Tarih, geçmişten geleceğe uzanan ve bugün gördüğümüz bir rüyadır. Bütün rüyalar gibi tarih de yorumlanabilir; ama görülürken değil.


17 yorum:

  1. Çok merak ettiğim bir yazar olsa da Oğuz Atay, başlamaya çekiniyorum. Okumak sabır gerektiriyor ama sabredebilir miyim bilmiyorum. Sen harika açıklamışsın canım. Ellerine sağlık. 🌺😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sıcaklarda okumak bayağı mesele. Kışın falan okumak lazım sanırım. 😊 Güzel yorumun için teşekkürler canım. Beğenmene sevindim. 💕

      Sil
    2. Ben de çok düşündürecek şeyleri okuyamıyorum şu sıralar. Sıcaklara bahane buluyoruz ama hayırlısı. :)

      Sil
    3. Biraz öyle oldu bu yaz. Bir de uyuklayıp duruyorum bu aralar, odaklanmak zor oluyor. :)

      Sil
    4. Aynen. Uyku sorunu bende de var. Hiçbir şey yapmak canım istemiyor.

      Sil
  2. Bravo Duygu, çoğunluk insanın okumaktan çekindiği bir kitaptır bu. Senin aktarımınla güzel okunur hissi algıladım :) Şu an elimde iki kitap var, biri tuğla gibi. Bitince aklımda.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaması zor bir kitap, akıcı da değil. O yüzden uzun sürüyor, bitirdim rahatladım. :) İyi okumalar dilerim. :)

      Sil
  3. Bu kitabı bekletmemin en büyük sebebi daha evvel bir arkadaşım okurken kitabı incelediğimde bir cümlenin bir sayfa tuttuğunu görmem olmuştu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın bir bölümünde hiç nokta virgül yok, öyle yazılmış. Belki orayı görmüşsündür. Paragraflar da çok uzun olunca bayağı yoruyor insanı. :)

      Sil
  4. Hep listemde olup hep ötelediğim kitap :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de 2018'de almışım daha ancak okudum. :))

      Sil
  5. Senelerdir aşırı merak ettiğim kitaplardan biri😊 Okumak sabır istiyor gerçekten. Benim okuma isteğim ne zaman gelecek bu kitap için merak ediyorum. Dikkat gerektiren bir kitap olduğu için tamamen kafamın rahat ettiği bir dönemde okumak isterim. Kitabı henüz almadım da. Sen çok güzel anlatmışsın canım, emeğine sağlık😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakin kafayla ve sabırla okumak lazım yoksa oku oku bitmiyor gerçekten. Akıcı değil hiç. 😊 Anlatımı zengin olduğu için okumanın faydası olur ama sırf o yüzden inat edip bitirdim. Teşekkürler canım yorumun için. 😊

      Sil
  6. benim de okumak istediklerimden Duygu'cum, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin bilip de bir türlü başlayamadığı kitap sanırım. 😊

      Sil
  7. ivit zor kitap, roman denen türde ülkemizdeki en iyi kitap olduğu düşünülüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi mi bilmem ama sevdiklerim arasına girdiğini söyleyemem. :))

      Sil

Vahşetin Çağrısı (Kitap)

   Yazarın doğa ve hayvanlar üzerine yazdığı kitapları daha seviyorum. Her şeyi çarpıcı bir gerçeklikle anlatıyor. Buck adlı köpek yaşadığı ...