27 Şubat 2022 Pazar

BCP Şubat- Riyâ / Deli



 

 Bu ayın konusu İnce kitap, kısa film/diziydi. Bu vesile ile elimde olan ince kitapları seçip okudum.


Riyâ ve Korunma Yolları

 Kitap 127 sayfadan oluşuyor. Riya nedir, neler riyaya girer, bundan nasıl sakınabiliriz konularına yer verilmiş. Çeşitli örneklerle ve hadislerle konunun daha net anlaşılması sağlanıyor. Kitap, riya konusunu kişinin sadece Allah' ın  rızasını gözetmek yerine dünyalık çıkarlar için (ne kadar iyi insan desinler diye, şöhret için vb.) amel etmesi olarak ele alıyor. Birkaç alıntıya yer vereceğim.

 "Çünkü nefis, dünyalık birçok lezzetten alıkonulduğunda rahatı ve lezzeti elde edebileceği bir yer bulur bulmaz dünyevî rahatı elde etmek adına hemen dinden kurtulmak için onunla mücadele etmeye başlar."

 "Ebû Hüreyre, Hz. Peygamberin şöyle dediğini rivayet eder: Allah Teâlâ kıyamet günü amelleriyle gösteriş yapanlara şöyle buyurur: "Gidin ve kendileri için amel yaptıklarınıza bakın bakalım yanlarında bir karşılık bulabilecek misiniz?" "


 Deli 

 Halil Cibran' ın ilk kez bir kitabını okudum. Kitap 67 sayfa ve kısa öykü tarzında yazılardan oluşuyor. Ders verici, güzel yanları olsa da bazılarını pek anlamadım. :) Anlatım gücüne hayran kaldım yazarın ve hayal dünyasına. Alıntılara geçeyim.

 "Kendini gün ışığında gördüğün zamanlar, benim gecelerimdir; tepelerin üstünde dans eden öğle vakti ve vadileri aşan mor gölge hakkında konuştuğum zaman bile; çünkü sen ne benim karanlığımın ezgilerini duyabilirsin, ne de yıldızlara karşı çırptığım kanatlarımı görebilirsin ve ben de senin işitmeni ya da görmeni hiç istemem. Geceyle yalnız kalmak tek arzumdur benim."

"Hayır, sen bana benzemiyorsun, ey Deli!; çünkü sen hala yürürken arkana bakıyorsun kumda bıraktığın ayak izlerini görebilmek adına."  

"Ve mutluluğum doğduğunda onu kucağıma aldım ve çatıya çıkıp avazım çıktığı kadar haykırdım, "Koşun, komşular, gelin de görün, çünkü bugün içime Mutluluk doğdu. Gelin de güneşin altında gülen bu sevinç dolu şeyi görün.

 Ancak ben büyük bir şaşkınlığa uğradım çünkü hiç kimse mutluluğumu görmeye gelmedi."

51 yorum:

  1. Fırsat olursa diğer kitaplarını da akıp okuyum, değişik bir tarzı var. :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel kitaplar, alıntılar da çok hoş. Riya konusu üzerinde hassasiyetle duruluyor, Allah muhafaza, dikkat etmek ve bilinçli olmak gerekiyor.

    "Hayır, sen bana benzemiyorsun, ey Deli!; çünkü sen hala yürürken arkana bakıyorsun kumda bıraktığın ayak izlerini görebilmek adına."

    Bu alıntıyı çok sevdim :) Cibran'ın Ermiş kitabını okumuştum ben de bir tek, şiirlerini saymazsam( onları da internetten okumuştum).Bakınmak lazım diğer kitaplarına da elbet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat etmek lazım gerçekten. Kitap farkındalık için çok iyi. :)
      Ermiş kitabını alıp okuyum ben de, merak ettim. Yorumun için teşekkürler. :)

      Sil
  3. Halil Cibran'ı biliyorum diğerini bilmiyorum. Cibran'ın Ermiş'i de güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ermiş' i herkes övüyor, iyice merak ettim. :)

      Sil
  4. Halil Cibran kitaplarını hiç okumadım, merak ediyorum:))) Buradaki yorumlarda da herkes Ermiş kitabını öneriyor, daha önce Şule ve İlkay önermişti sanırım, alınacaklar listemde bekliyor:))) Alıntılar çok hoşuma gitti:))) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, birkaç kişi önerdi, ben de merak ettim. :) Alıntıları beğenmene sevindim. :)

      Sil
  5. O kadar da anlaşılmaz değil bence, tarzını sevdim ben. Başka kitaplarını da okumak isterim. :)

    YanıtlaSil
  6. ilk kitap gibi kitapları çok severim, buldukça okurum ben de :) cibran, iki yıl önce toplu eserlerini okudum, çok kendine özgü bir dili var, birkaç öyküsü hatta çok fazla iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yararlı bilgiler içeriyor gerçekten, buna benzer kitapları da alırım. :)
      Toplu eserleri olduğunu bilmiyordum, iyiymiş. :)

      Sil
  7. Halil Cibran'ın Aforizmalar kitabı vardı ben de. O zamanlar çok merak ederek almıştım ama şimdiye kadar okumadım. Aklıma geldi şimdi. Alıntıları çok sevdim. Son alıntı bana buna benzer bir alıntıyı daha hatırlatı. Şu an tam hali aklıma gelmediği için bir süre düşüneceğim gibi duruyor. Bir adamın karısının gülüşü ile güneşin doğuşunu eş tuttuğu ve insanlara gidip güneşin doğuşunu müjdelediği bir hikayeydi. Ahh.. bak düşün düşün gelmiyor aklıma. Bu akşam beynimin arka taraflarında dönüp duracak şimdi. :D Teşekkürler öneriler için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap da birkaç yıldır duruyor bende, ince diye sanırım okumayı erteleyip durdum. :)) Hangi kitaptaydı acaba o hikaye, merak ettim ben de. :)

      Sil
  8. Doğrudur. :) Riya kitabının arkasında Korunma Serisi yazıyordu, o kitaplardan bazılarını da almak istiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Delilik üzerine kitapları bir başka seviyorum, nedendir bilinmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz değişik ve ilgi çekici oluyorlar. :)

      Sil
  10. Bu tür kitapları okumayı seviyorum ama önce yazarlari araştırmak istiyorum, din, tarih, eleştiri gibi ana konular çogunlukla pişman ettirip ne okuyorum ben dedirtiyor bana çoğu yerde ^^ güzel alıntılar ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştırmak gerek evet, herkes yeterli özeni göstermiyor. Bu kitap güzel bayağı, açıklayıcı. :)

      Sil
  11. Deep'e de yazmıştım şimdi, iki aydır elime kitap almadım çok kötü hissediyorum diye. Tutan bir şey yoktu ama okuyasım gelmedi. Şimdi böyle kitaplar görünce canım çekti iyice, yarın bir an önce kitaplarımın arasına gömülmeliyim tekrar. Bu kitaplar pek ilgimi çekmedi benim açıkçası ama teşekkürler, alıntılar güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara ben de okuyamıyordum, sonra yavaştan başladım, fazla olmasa da düzenli okumaya çalışıyorum. Sen de başlarsın, tek kitap değil de azar azar iki farklı kitaptan okuyarak gidiyorum genelde. :) İlk kitabı bilgi edinmek adına almıştım, yararlı oldu. :)

      Sil
  12. Gösteriş için ibadet edenler o kadar belli oluyor ki

    YanıtlaSil
  13. Riya çok ince bir mevzu. Aklıma direkt şu kıssa geldi;
    ''Adamın biri camide namaz kılarken arkada iki kişi, namaz kılan adamı; şöyle güzel namaz kılar, böyle güzel Kuran okur diye övmeye başlamışlar. Adam öyle gaza gelmiş ki, namazın sonunda sağına selam vermiş, soluna vermeden dayanamayıp 'hem de oruçluyum' demiş.'' :) Bu kıssayı her duyduğumda gülsem de, içimize işlemiş olan yüceltilme ihtiyacı aslında çok tehlikeli bir şey.
    Halil Cibran alıntılarını çok beğendim. Tam bana hitap ediyor gibi. Bir süredir kitaplarına göz atıyordum zaten. Tavsiyenle gidip sepete bir kaç tane eklemeyi düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna benzer durumlar duymuştum gerçekten. :) Kandillerde camilerdeki insanlar gösteriliyor ya kimisi kamerayı görünce ağlıyor gibi yapıyor falan. :) İnsanın dikkatli olması lazım hep.
      Halil Cibran' ın tarzını seversin bence. :)

      Sil
  14. İki kitabı da daha önce okumadım ama ilgimi çektiler. Özellikle Deli'ye bakacağım ve yorumlarda sıkça bahsedilmiş olan Ermiş'e de bakacağım :) Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür ederim. :) Herkes beğenmiş o kitabı evet, ben de merak ettim. :)

      Sil
  15. Halil cibran listemde olan yazarlardan ama daha okuyamadım.

    YanıtlaSil
  16. Halil Cibran ben de okuyacağım neden erteliyorum bilemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen oluyor öyle, yıllarca ertelediğimiz. :)

      Sil
  17. İki kitap da çok iyi seçilmiş. Fırsat bulabilirsem ben de okumak isterim.

    YanıtlaSil
  18. Riya kitabı ilgimi çekti ben de merak uyandırdı. Halil Cibran fazlasıyla merak ettiğim ve okumak istediğim bir yazar.

    YanıtlaSil
  19. Bende bir Halil Cibran okumak istiyorum. Ama niye hiç adamın kitabını almıyorum bilemiyorum. Alamıyorum bir türlü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de oluyor bazen. Aklımda birkaç yazar var ama bir türlü kitaplarını almadım. :)

      Sil
  20. Alıntılar çok güzel. Deli, çok şiirsel. Yalnızca bu alıntılarla bile mest oldum. Deli'yi okumak istiyorum <3
    Riya konusunda, nefsimiz sağolsun zar zor salih amel yapıyoruz. Bir de bunu başkaları için yapıp yorulduğumuzla kalmak çok saçma. Umarım fark etmeden riyaya düşmüyoruzdur. Allah yardımcımız olsun 🤗
    Emeğine sağlık, teşekkür ederim bu okuma zevki için 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deli, bana da çok şiirsel geldi. Bir şekilde ilgi çekiyor. :)
      Çok doğru söyledin. Bu devirde zor yapıyoruz bazı amelleri, onun da boşa çıkmaması için dikkatli olmalıyız. Amin hepimizin yardımcısı olsun İnşallah. 😊⚘ Güzel yorumun için ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  21. Halil Cibran okumak bana da şimdiye kadar nasip olmadı, seveceğimi sanıyorum, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir tarzı ve güçlü anlatımı var, sevebilirsiniz bence. Fırsat olursa diğer kitaplarından da alıp okurum. :)

      Sil
  22. Her iki kitabı da sevdim ve mutlaka okumalıyım diye listeme ekledim :) Teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ilgin ve yorumun için. :))

      Sil
  23. Halil Cibran'ın Ermiş kitabının kısa bölümlerden oluşmasını sevmiştim. Hala duruyor mu diye kitaplığıma baktım. 97 yılında okumuşum. Bir kitabını daha almıştım diye hatırlıyorum ama o Ermiş kadar yalın ve anlaşılır gelmemişti bana. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayağı olmuş okuyalı. :) Bu kitap da kısa bölümlerden oluşuyor. Ermiş'i merak ediyorum. :)

      Sil
  24. Riya kitabı çok ilgimi çekti. Denk gelirsem eğer inceleyeceğim muhakkak. Halil Cibran'ın Ermiş ve Ermiş'in Bahçesi kitaplarını okudum. Yorumdan benzer tarzda olduğunu düşündüm ama Deli kitabını henüz okumadım. :)
    Yorumlar için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgini çekmesine sevindim, ben teşekkür ederim. :) Galiba aynı tarzda Deli ve Ermiş. Diğer kitaplarını da okumak istiyorum. :)

      Sil
  25. Halil Cibran eserlerini bayılarak okuyorum. Kitapları kütüphanemin en değerlileri arasında :) Güzel paylaşım olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okutuyor kendini gerçekten, yazdıkları ilgi çekici. :) Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  26. Halil Cibran en çok merak ettiğim ama hala okumadığım yazarlardan :) alıntılar çok hoş çok şiirsel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumun için, alıntıları beğenmene sevindim. :)

      Sil
  27. Halil Cibran okumadığım ama merak ettiğim yazarlardan. Riya kitabını da merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil Cibran'ın kitabı kaç yıldır duruyordu yeni okudum. İlgi çekici bir tarzı var. Diğer kitap da güzeldi. :)

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...