13 Aralık 2021 Pazartesi

Bir Karakter Meselesi (Uchiha İtachi)

 

Resim: WallpaperSafari


 İçerik konusunda kafama göre takıldığımı herkes bilir. Bugün sevdiğim İtachi karakterinden bahsetmek istiyorum. Spoiler içerir ona göre uyarayım. :)

 İzlediğim animeler içinde oldukça derin işlenen nadir karakterlerden biriydi İtachi. Şimdi çocukluğuna inelim. :) 

 Küçüklüğünden beri onda var olan farklılık herkesin dikkatini çekmiştir. Yaşına göre çok olgun, akıllı ve sorgulayıcıydı. Tabi bu çok rastladığımız büyümüş de küçülmüş, sürekli bilmiş bilmiş konuşan çocuk tiplemelerinden değil. Aksine içine kapanık biriydi. Çocuk yaşta yaşamın ne olduğunu düşünür. Kafasını ölümsüzlükle bozmuş olan Orochimaru' nun "ölümsüz değilsen yaşamanın ne anlamı var" minvalinden sözleri üzerine daha da düşüncelere dalar. Kendini tepeden aşağı bırakır ve daha düşmekteyken ölüm fikrinden vazgeçer. İnsanlar arasındaki bitmeyen savaş, kavga her şey ona anlamsız gelmektedir.

 Kardeşi Sasuke doğduğunda doğum ve ölüm konusuna biraz daha kafa yorar. Her şeye rağmen kardeşini çok sever, ona çok bağlanır. Büyüdükçe sorumlulukları da artan İtachi yaşıtlarına göre hızla ilerler, okuldan çabuk mezun olur. Hem köyünün hem de klanının gözü bu güçlü çocuğun üzerindedir. Onu kendi taraflarına çekmeye çalışırlar.

 Sürekli çalıştığı için Sasuke' yi ne kadar sevse de onla daha az ilgilenmeye başlar. Bu da Sasuke' nin gözünde hem onu çok büyütür hem de asla onun gibi güçlü olamayacağı fikrini doğurur. İçten içe onu kıskanır.

 Bir gün İtachi Uchihaların bir darbe planladıklarını öğrenir ve durumu köy yönetimine bildirir. Çünkü kendisi köy için üst düzey görevlerde çalışan biridir. O iki tarafa da asla ihanet etmek istemez. Ancak gelişen durum ve çıkarcı insanlar yüzünden acımasızca bir seçim yapmaya zorlanır. Zaten o ana kadar yüzü pek gülmemiş İtachi' yi artık büyük acılar ve ömür boyu üzerinde taşıyacağı bir yük beklemektedir.

 Uchiha klanı diğerlerinden üstün güçlerle donatılmıştır. Bu yüzden insanları biraz asidir ve gözardı edilmeyi sevmezler. Yani köy halkı onların her an kendilerine ihanet edebileceğini düşünerek onlardan çekinmiştir. İtachi adeta arada kalmıştır. Kardeşinin güvenliğinin sağlanmasına karşılık tüm Uchihaları öldürmeyi kabul eder. Onun için vatanı olarak gördüğü köyü asi klanından önce gelmekteydi. Kardeş sevgisi ise hepsinden üstün geldi. İtachi Uchihaların asla durmayacağına, güçlerinden dolayı kibirlerine yenik düşeceklerine, savaşların hiç bitmeyeceğine inanıyordu. O gün ani bir baskın yaptı.

 Büyük katliamdan sonra eve dönen Sasuke herkesi ölmüş olarak bulunca deliye döner. Bunları abisinin yaptığını öğrenince de nefretle dolar. İtachi o gün tüm nefreti üstlenir, uğruna bunu yaptığı insanlarca da hain olarak damgalanır. Gerçekleri birkaç kişi dışında kimse bilmiyordu çünkü.  

 İtachi köyü terk etmeden evvel Sasuke' ye gücünü sınamak için herkesi katlettiğini söyler. Bu yalan sonucu Sasuke ondan intikam alabilmek ve güçlenmek için yaşar adeta. Zaten İtachi de bunu istemiştir. Benden nefret et, güçlendiğinde karşıma çık,  diyerek kardeşinin kendisini bayağı ezik hissetmesine sebep olmuştur. Sasuke de yıllarca intikam isteği ile yanıp tutuşmuştur.

 İtachi gerçekleri kalbine gömerek gidişinin ardından karanlık kişilerle de takılmaya başladığı için iyice korkulan biri haline dönüşür ayrıca üst seviye suçluların olduğu arananlar listesindedir. Aklı hep kardeşinde olan İtachi bulduğu her fırsatta onun kendisine daha da bilenmesi için uğraşır. Gerçekler hiç açığa çıkmadan ölüp gitmek istemektedir. Sasuke' yi ileride yapacakları dövüşe hazırlamıştır bir bakıma. Belki de yaptıklarının bedeli olarak kendisini öldürme hakkını yalnızca Sasuke' ye vermek istemiştir. Oyunculuk yönünden Snape' ten (bir roman karakteri ile kıyaslamam ne kadar doğru bilemiyorum) geri kalmaz. Özellikle genjutsuda (illüzyon tekniği) inanılmaz derecede başarılıdır. Kuvvetli sezgileriyle her türlü zor durumdan kurtulmayı da başarır. 

 Bu karakterle görünenle gerçeğin çok farklı olabileceğini bir kez daha görmüş olduk. Bir arada yaşamakta zorlanan insanların her şeyi tek kişinin omzuna yıkıp bu işten sıyrılması acımasızcaydı. Hakkındaki gerçekleri izleyiciler olarak biz de bayağı geç öğrendik.

 Bir İtachi Reis (yorumlarda böyle anılıyor :) ) geçti anime dünyasından. Naruto izlemiş olanların çoğunun favorisidir sanırım. Aşağıya da bir videosunu bıraktım.





17 yorum:

  1. Açıkçası animeleri pek sevmem. Yazınızı görünce okumak ve bir şans vermek istedim. Anime seven çevrem bahsederken normalde çok sıkılırım fakat yazınızı okurken o kadar da sıkılmadığımı fark ettim. Hatta videoyu bile seyrettim. Videoyu seyretmemin bir diğer nedeni arkada çalan ve benim çok sevdiğim müzik olabilir. :))
    Emeğinize sağlık. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle vakit ayırıp okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim. :) Ben de konuşkan biri olmadığım için yazarak anlatmayı seviyorum. Belki okuyanlar için bir anlamı olmayacak ama severek yazıyorum. :)
      Başka video koyacaktım daha anlaşılır olan ama bu müziği sevdiğim için bunu seçtim ben de. Bir de çok uzun değil diye. :) Ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Filmlerde, dizilerde moda oldu böyle çocuklar. Olgunluk çok konuşmak ve her lafa atlamak değildir ama hep öyle yansıtılıyor işte. :)

    YanıtlaSil
  3. Çok fazla hatırlamıyorum fakat abimle beraber Naruto ve birkaç anime izlemiştik eskiden. Ama bu karakteri anımsayabildim. Beğendiğim bir karakterdi, soğuk duruyor ama güçlü bir karakterdi. Videoyu da izledim edit çok güzel olmuş arkadaki şarkıyı da çok severim. Çok güzel bir video seçmişsin anlattıklarına uygun :) Emeğine sağlık Duygu, kendine iyi bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dışarıdan soğuk görünen, ürkütücü biriydi hatta. Yaptıklarıyla bayağı etki bırakmıştır izleyicide. Benim de en sevdiğim karakterler içinde. Seçtiğim videoyu beğenmene sevindim, bu şarkı da tüm önemli karakterlere uyuyor. :) Sen de kendine iyi bak, teşekkürler. :)

      Sil
  4. pekii, naruto izlicam işallah nasıl olsa ve bu tür yazıların çok iyi oluyor, hem faydalı hem keyifli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle düşünmene sevindim deep. Bunları yazmak sanki içimi dökmüşüm gibi mutlu ediyor beni. :) Gerçi sürekli Naruto sayıklıyor gibi oluyorum ama bir şeylere kendimi kaptırmak da hoşuma gidiyor. :)

      Sil
  5. Netflix de bir anime kardeşim önerince izlemiştim. Anime dünyasına çok uzağım ama arada ilgimi çeken birşey çıkıyor benimde. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel olanlar var tabi. Ben dönüp dolaşıp en sevdiklerimi izliyorum ama. :) Animelerden sonra filmler, diziler falan yavan gelmeye başlıyor.

      Sil
  6. Animeyi bilmesem de ilgiyle okudum Duygu, derinlemesine işlenen karakterleri seviyorum, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren okuduğun için teşekkür ederim. :) Anime bilinmese de tanıtım yazısı niyetine okunabilir ya da düşüncelerimden bir parça olarak görülebilir. Derin karakterleri çok severim ben de. :)

      Sil
  7. Itachi'nin yazısını yeni bir hikayeymiş gibi okudum. Guzel bir yazıydı kalemine sağlık. Geçenlerde Demon Slayer Mügen Treni filmi vizyona girdi. Dizisi olan sinema animelerinin konusunu yazarken dizi hakkında bilgi edinmek gerekiyor.. Anime kültürümü geliştirmek içinde okuyorum yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğun ve yorumladığın için teşekkür ederim. :) Anime filmleri vizyona girince esas hikayesini de bilmek gerekiyor tabi.

      Sil
  8. Duygu sen animelerin kraliçesisin demek geldi içimden bu yazıyı okuyunca. :)) Animeler benim çocukluğumda muhteşemdiler, sonra uzaklaşmıştım ama aktardıklarınla yavaş yavaş bu dünyaya giriş yapacağım diyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Animelerin kraliçesi iyiymiş. :D :D Çocukluktan beri ben de severim. Tabi konu olarak daha derin olanları ya da büyüklere hitap edenleri izliyorum. :) Çocukluğumuzda Tsubasa, Ay Savaşçısı, Şeker Kız Candy çok meşhurdu.

      Sil
  9. Animeyi bilmiyorum. Karakteri de taımıyorum dolayısıyla. Ama sen bu konuyu ciddin çok seviyor ve üstüne çalışıyorsun. Meraklıları için güzel bir kaynak oluyor bu blog.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Bu seride bahsettiğim tüm karakterler Naruto animesinden. :)

      Sil

Öfke Kin Haset ve Kurtuluş Yolları / Vampir (Kitap)

   Yine iki kitapla karşınızdayım. Kısa kısa anlatacağım.    Öfke, kin ve hasedi yenmenin yolları için ayet ve hadisler üzerinden öğüt veren...