4 Aralık 2021 Cumartesi

Drizzt Efsanesi 1.Kitap-Anayurt (Kitap Tanıtımı)

 


 Bu seriyi uzun zaman önce okumaya başlamıştım. Forumdan bir arkadaş bu kitapları merak ettiğimi öğrenince sağ olsun bana elindeki ilk 8 kitabı göndermişti. Kitapları okuduktan sonra ilk 3 kitabı bir arkadaşıma verdim, kitaplar geri gelmedi bir daha. Ben de tekrar okumak istediğim için eksik 3 kitabı sipariş ettim ve 1.kitaba başladım hemen. Bu seriyi blogda bilen kimseye denk gelmediğim için biraz detaylı bir tanıtım yapacağım. Eskiden kitaplar üçleme şeklinde basılırmış sanırım. İlk 3 kitap Kara Elf Üçlemesi, 4, 5, 6. kitaplar Buzyeli Vadisi Üçlemesi şeklinde gidiyormuş. Genelde ilk 3 kitap çok seviliyor, eğer hepsini okuyamam derseniz sadece ilk 3 kitabı okuyabilirsiniz, sonrası yeni karakter ve maceralarla devam ediyor.





 Anayurt 


 Arka kapak yazısı:

 "Mevki benim toplumumun çelişkisidir, iktidar düşkünlüğü içindeki iktidarımızın kısıtlanmasıdır. İktidar ihanetle kazanılır ve iktidara sahip olana karşı ihanete davetiye çıkarır. Menzoberranzan' ın en kudretlileri, günlerini sırtlarına saplanacak hançere karşı arkalarını kolaçan ederek geçirirler. Ölümleri ise çoğunlukla önlerinden gelir."


 Kara elf olan drowlar Menzoberranzan denen yer altı şehrinde yaşarlar. Kendilerini tamamen tanrıça olarak gördükleri Örümcek Kraliçeye adayıp onun karanlık kurallarına göre yaşarlar. Drowlar için mevki çok önemlidir. Şehrin yönetimi evlerin hiyerarşisine göre yürür. Her evi yöneten Matron isimli kadınlar yani anneler vardır. Anaerkil toplumda erkekler neredeyse hiç söz sahibi değildir ve değersiz görülürler. Kadınlar çıkarları için kocalarını ve evlatlarını her an gözden çıkarabilecek potansiyeldedir. Evlerden biri yükselmek için başka bir eve saldırıp o evin tüm sakinlerini katledince alkışlanmaktadır, tabii katledilen evden sağ kalabilen kişi ortaya çıkıp suçlamada bulunmazsa. Bu sefer saldırgan ev gözden düşer, başarısız olduğu için.

 İşte böyle bir toplumda yaşayan Do' Urden Evi' nin mensubu Zaknafein tüm bunlardan rahatsızlık duymaktadır. Nefret dolu, zalim ırkından kaçamadığı için olanlara boyun eğmiştir. Günün birinde Do' Urden Evi' nin Matronu doğum yapar ve menekşe gözlü bir bebek doğar. Bebek büyüyüp gelişirken diğerlerinden farklı özelliklere sahip olması Zaknafein' e umut verir. Drizzt akıl hocası Zaknafein ve kendi iç sorgulamaları sayesinde ırkının gerçek yüzünü fark eder. Yaşadığı evde, okuduğu okulda sürekli ekilen nefret tohumlarına rağmen Drizzt buna baş kaldırabilecek midir?

 Benim severek okuduğum bir seriydi. Çocukluktan itibaren kötülüğün içine atılan elfler bunu o kadar normal karşılıyor ki kimse yaptıkları zalimliğin farkında değil ya da farkına varmak işlerine gelmiyor. Merhametin zayıflık, ihanetin erdem olarak kabul edildiği bir dünyada insan yaşamını nasıl sürdürebilir? Acı içinde büyüyen Drizzt' in cesareti, gücü ve aklı sayesinde bir şeyleri çözmeye çalışmasını, diğerlerinin aksine kalbinin sesini dinlemesini ilgiyle okudum hep. Bu zorlu süreçte bir de ona yardımcı olan panter dostu da var. Yazarın anlatımı ve betimlemeleri zengin. Dövüşleri bile bayağı detaylı anlatmış. 


38 yorum:

  1. Bu tür kitaplar hiç okumadım.Çeşitlilik olması adına geçiyor aklımdan bazen bu türe yönelmek.Not alayım o halde,aklımdan geçenleri icraata dökersem diye cebimde dursun, sevdim de demişsin:) teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastiği hep severim ama güçlü bir dille yazılacak ve betimlemelerle o dünya iyi yansıtılacak. Yoksa basit kurgu, sade bir dil ve yüzeysel karakterlerden oluşunca sevmiyorum. :) İlk okuduğumda daha çok olaylara odaklanmışım galiba, şimdi daha başarılı buldum kitabı, dediğim yönlerden dolayı. :) Rica ederim, benim için zevkti. 😊

      Sil
  2. Yazar erkek. Belki o da kadınlara yapılan haksızlık ve zulümden bıkıp bu açıdan bir hikaye yazmak istemişti olabilir. :))
    Öyle malesef diğerlerine kapılıp giden, yiten çok. Doğru yolda ilerlemek önemli. Yorumun için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Bu gönderilen kitapların geri gelmeme durumu çok can sıkıcı.
    Her birinin kapakları da gerçekten çok başarılı duruyor. Ben çok beğendim açıkçası. Serinin tanıtımı çok açıklayıcı olmuş. Denk gelirsem mutlaka alır okurum yani, ilgimi çekti.
    Ah bu zalimlik bence çağımızın büyük sorunlarından bir tanesi. Sadece fiziksel yönde de değil. Yapıyorlar ama farkında değiller. Aslında senin de dediğin gibi farkındalar ama işlerine gelmiyor. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapların geri gelmemesi can sıkıcı gerçekten.
      Kapaklarını ben de çok seviyorum. Renkli, cıvıl cıvıl. :) İlgini çekmesine sevindim Gamzeli Kız. Okurken ben de gerçek dünya ile kıyasladım. Şu anki durum da çok farklı sayılmaz.

      Sil
  4. Bir yerlerde görmüşsündür. :) Kapakları bence de çok güzel. Hediye gelmesine ben de sevindim, çünkü uzun seri hiç yoktu elimde. Hp'yi bile tamamlayamamış biriyim. :)
    Gerçi elimde hepsi yok bunun da. Netten bakınca kafam karıştı, tam olarak kaç kitaptan oluşuyor Drizzt hikayesi emin değilim. Hepsi daha Türkçe' ye çevirilmedi sanırım. En azından sıkılana kadar sonraki sayıları da alayım diyorum. :)

    YanıtlaSil
  5. Hiç okumadığım bir tarz Duygu, ama anlattığına göre akıcı ve betimlemeler zengin ,o yüzden not alıyorum. Şubat sonu Istanbul'a gelmeyi düşünüyorum:) Bulursam alıp okumak isterim.Kitapların gelmemesi çok sinir bozucu ,o yüzden insan kimseye vermek istemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gülten akıcı ve betimlemeler güzel. Belki herkese hitap etmez ama bana göre farklı ve dikkat çekici bir dünyaydı. Drizzt karakteri de çok iyi işlenmiş. Nette okuduğuma göre yazar önce 4.kitabı yazmış, bakmış Drizzt karakteri çok sevilince karakterin temelini oluşturan ilk 3 kitabı yazmış sonradan. :)
      Ben de sevdiğim kitapları vermem artık. :)

      Sil
  6. Kitapların geri gelmemesi üzücü olmuş. Ben bu konuda biraz hassasımdır. Geri gemeyeceğini tahmin ettiğim insanları kıramayıp verirken elim titrer. Kitapla bir bağ kuruyorum çünkü.

    Fantastik son zamanlarda çok okuduğum bir tarz değil açıkçası. Biraz yaş almakla mı ilgili acaba bu durum emin değilim :)) Emeğine sağlık Duygucuğum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar okumayacağım kitapları veririm önemsemem de sevdiklerimi verince kötü oluyor. :)
      Fantastik yaşla ilgili değil bence, insanın içinden gelen bir şey. :) Çünkü gerçekçi olup fantastikler kadar beni etkileyemeyen de çok kitap okudum. :)

      Sil
  7. Bu tarz kitaplar açıkçası beni hiç cezbetmiyor. İlgilisi için emek harcayıp güzel bir tanıtım yapmışsınız. Tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey herkese hitap etmez, benimse en sevdiğim tarzlardan.

      Sil
  8. Kitapları geri vermemek ne demek. Bazıları kitaplarını hiç kimseye vermiyorlar. Gel de onlara hak verme şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor işte yapacak şey yok. :) Fantastik sevmeyenlerdensin galiba.

      Sil
  9. Drizzt'in tanıtım metnini okudum güzel, ilgi çekici kara elf karakteri. :D Sevdiğimiz bir kimseyse ve kitaplara dikkat etmiyorsa ona aynı kitaptan hediye alabiliriz bu arada. En iyi çözüm budur. 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Drizzt çok sevdiğim bir karakterdir zaten. :))
      Okumayacak birine niye aynı kitaptan hediye alayım gerek yok. Zaten o insanlar istemeden ben derdim istersen okuyabilirsin diye. Kimse de okumam ki ben kalsın demiyor ilginç. :)

      Sil
    2. Okumayacak birine alınmaz haklısın. Hem ayrıyetrn sürekli kitap da alınamaz. Kitap veya başka bir şey almış olsun, geri vermeyenlere veya kusurlu verenlere gıcık oluyorum. İnsanlar görgüsüz olmuş.

      Sil
    3. Ayrıca ben biraz Drizzt'i okumuştum betimelemerine bayıldım. Ama fantastik edebiyata giriş için okunabilecek bir seri sanıyorum daha çok. Ben fantastik edebiyatın içine biraz fazla dalmışım yine de ilk kitabı okuyacağım bir ara. (:

      Sil
    4. Bence onlarca seri okumuş kişi de okuyabilir Drizzt, giriş için okunabilecek demek kısıtlama yapmak olur. Her yazarın dünyası ve anlatımı farklı neticede. :) Ben de çok fantastik okumuşumdur ama Drizzt en sevdiğim serilerden. :)

      Sil
    5. Kitap konusunda haklısın. Umursamaz davranan çok malesef. Okumayacaksa kişi almamalı, mesela bir süre sonra okudun mu diye soruyorum şu oldu bu oldu okuyamadım diye geçiştiriyor.

      Sil
  10. bir yolculuk hikayesi, hep o unutulmuş diyarlar...
    ne kadar sevsem de hep tanıdık gelmiştir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir yolculuk hikayesi evet. Drizzt karakterinin yeri ayrı bende. :)

      Sil
  11. İlginçmiş, zaten ilk kez senden geçenki yorumlaşmalarımızda görmüştüm. Bir düşünebilirim. :)

    YanıtlaSil
  12. Seriyi uzun zamandır merak ediyorum ama hakkında pek fazla yoruma rastlamamıştım. :) Yorumundan sonra listeme kesin ekliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumumun ilgini çekmesine sevindim. Bence beğenirsin sen de, tarzlarımız benziyor. :))

      Sil
  13. Arka kapak yazısının devamında gelenler kitabın konusunu daha iyi anlamamı sağladı. Böyle bir toplumun kurtuluşa ulaşması mümkün olabilir mi diye düşünmeden edemedim. Menekşe gözlü kızın işi oldukça zor görünüyor.
    Yazarı tebrik etmek gerekiyor, 8 kitap birden yazmış :) Tanıtım için çok teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir toplumda yaşamak mümkün görünmüyor gerçekten. Menekşe gözlü olan Drizzt kız değil erkek. 😀
      Bende sadece ilk 8 kitap var. Yanlış anlaşılmış sanırım daha devamı var serinin. Yirmilere kadar gidiyor galiba, tam sayıyı bilmiyorum. :) Yorumun için teşekkür ederim. 😊

      Sil
  14. hımm okumadım herhalde ama salvatore kitapları okudum, sahaflarda bulmuştum, hatta yayınevi de ankira idi :) bu yayınevi neydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın diğer kitaplarını da merak ediyorum. Anlatım dilini çok beğendim. :)
      Eski olanlar Laika, yeni sipariş ettiklerim İthaki yayınları. :)

      Sil
  15. Kitapların kapakları bana ilkokulda okuduğum kitapları hatırlattı fantastik :)) Ayrıca verilen kitabı geri alamamak insanın içine aşırı derece oturan bir şey farklı bir duygusu var, hele sana hediye edilen bir kitabın.. Seri gerçekten güzel duruyor ama ben klasiklerin kadınıyım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapların geri gelmemesi hiç hoş değil kesinlikle. :) Klasikler de beni boğuyor biraz, aynı gibi geliyorlar. Arada okurum ama okumuş olmak için. :)

      Sil
  16. Oooo! Drizzt'i, Guenhwyar, Wulfgar ve Catt-Brie... Çok özlediğim eski dostlar gibiler benim için :) Yıllar yıllar önce okuduğum seriyi çok sevmiştim taa ki... Spoiler vermeyeyim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Drizzt ve Guenhwyar çok özeldi, çok severim ikisini. :) Seriyi okuyan birine denk gelmek çok sevindirdi beni. Ben 8' den sonrasını okumadım ama seriyi tamamlamak isterim. :) Hala devam ediyor mu seri, bitti mi, yeni basılan kitaplar var ama sayıları kafamı karıştırdı. Eski serinin devamı olarak basılanlar da varmış sanırım. 🤔
      Taa ki dediğin kısmı merak ettim, uzun zamandır önce ve hızlıca okuduğum için bazı yerleri unutmuşum. :)

      Sil
    2. -Spoiler içerir-

      Drizzt'in yola çıktığı arkadaşlarını bir bir kaybedip giderek yalnızlaşması, işlerin sarpa sarması... 3erli 4erli kitaplardan oluşan farklı serilerin toplamında 20-25 tane kitap var diye biliyorum. Çok yıllar önce okuyordum. Ben de yanılmıyorsam 8-10 kitap okudum. Guenhwyar'ın ufalıp cep boyu bir onyx heykelciğine dönüşmesine bayılırdım. Drizzt ve arkadaşlarının beraber maceralara atılmasını severdim ama sonra işler biraz karışınca soğudum seriden maalesef. Drizzt'in kendi kızı gibi görüp yetiştirdiği Catt-Brie ile Wulfgar'in sevgili olması ama sonra Wulfgar'ın yokluğunda Drizzt'le Catt-Brie'nin manasız yakınlaşması canımı sıkan ilk olay olmuştu maalesef.

      Sil
    3. Çok uzun seri gerçekten. Kitaplar da her geçen gün zamlanıyor.
      O kısımları anımsadım biraz, yanlış hatırlamıyorsam Entreri miydi neydi o kötü adam da işleri biraz karıştırmıştı. Ben de yazarların böyle garip şeyler yapmasından hoşlanmıyorum. Ne gerek var, gerçek hayattaki saçmalıklar yetmiyor sanki.

      Sil
  17. Oğullarım seviyor böyle konular. Onlara tavsiye edeyim ☺️

    YanıtlaSil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...