11 Ağustos 2021 Çarşamba

Ergo Proxy (Anime Tanıtım)

 


    Animeyi az önce bitirdim ve hemen tanıtıma geçmek istiyorum. Beklersem yazmak istediklerimi unutacakmışım gibi bir his var içimde. :) Anime 2006 yapımı ve 23 bölümden oluşuyor. Bilimkurgu, psikoloji, gizem, felsefe içeriyor. Konunun ağır işlenişi sabırsız kişiler için başlangıçta sıkıcı gelebilir. Ancak bu tarz yapımları sevenlerin çok beğeneceğine eminim. Şimdi animenin içeriğinden bahsedeyim biraz. 

    Romdeau adındaki gizemli şehir insanları korumak için inşa edilmiştir. Burada insanlarla yaşayan otorav denen robotlar bulunmaktadır. Bir gün robotlara bulaşan cogito virüsü ile robotlar da insanlar gibi hissetmeye, düşünmeye başlar. Hatta var oluşlarını sorgulamaya kadar gider durum. Şehrin karanlık ve katı bir atmosferi vardır. Bazı karakterler içinde bulunduğu durumu, sistemi sorgulamaya ve araştırmaya başlar. Onlar durumu araştırdıkça işler içinden çıkılmaz bir hal alır ve izleyici olarak bizim de kafamızda onlarca soru işareti belirir. Öyle ki izlerken her şeyden, herkesten şüphe duymaya başladım. "Acaba bu da mı insan değil, bu da mı bir işler çeviriyor?" diye düşünmeden edemedim. Animeyi dikkatiniz dağınıkken izlemeyin çünkü ben bazı kısımları anlamadım ve yorumları okuyup "Hmm, demek böyleymiş," diye düşündüm. Gizem anime boyunca ön planda ve pek çok şey yavaş ve dolaylı aktarıldığı için arada beynimin yandığını itiraf edeyim. 😅 Son iki bölümde çoğu şey açığa çıksa da yine de insanın kafasında soru işaretleri kalıyor. Mesela o Yunan heykeli tarzındaki şeylerin neyi temsil ettiğini pek anlayamadım. Vekillerle ilgili bazı şeyler de yeterince aydınlatılmadı. Genel olarak ben çok beğendim ve farklı buldum. Sırf çok uğraşıldığı ve özgün bulduğum için bile 10 üzerinden 9 puan verebilirim. Ben gidip anime hakkındaki detaylı açıklamaları, teorileri okuyum biraz da. :)

    Karakterlere gelecek olursam Real' i başlarda daha güçlü biri olarak düşünmüştüm, ortalara gelince kızdan soğudum ama sonlara doğru biraz daha sevilebilir hale geldi. :) En gizemli kişi bence Vincent Law oldu. Anime daha çok onun etrafında döndü. Biz onun kim olduğunu anlamaya çalışırken o da kendisinin kim olduğunu çözmeye çalışıyordu. :)) Vincent' dan nefret eden çok kişi var ama benim en sevdiğim karakter oldu. Onun ruh hali, iç çatışması, kendini bulma çabaları çok güzel aktarılmış. Bir de bu ikisiyle takılan minik Pino var. O da virüs bulaşmış bir otorav ama her zaman gülümseyen ve herkese yardım etmeye çalışan biri. Vekiller konusuna hiç girmeyim, izlemeniz lazım. :) Bu kadar yazmayı planlamıyordum, ne yazacağım şimdi derken bayağı uzatmışım. Animenin ilginç ve sıradışı atmosferinin anlaşılması için aşağıya açılış müziğini de bırakayım :)



28 yorum:

  1. Benim en sevdiğim animelerden biri bu. Karanlık, katı atmosferinin nedeni animenin kıyamet sonrası bir zamanda geçmiş olması aslında.

    En başında Michalangelo'nun bir alıntısı bulunuyor.

    "Bana sevgili olan uykudur
    bir güzelden daha güzel olan
    bu kadar acı ve utanç doluyken içim
    ne büyük şans kapanması kulaklarımın ve gözlerimin
    bu yüzden fısıltı ile konuşun huzurumu bozmayın benim."

    Animeyi bitirmeme rağmen ben de bazı yerleri hala sorguluyorum, anlamamışım demek ki o kadar karışık ki...

    Güzel yorumun için teşekkür ederim canım. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir alıntı mı vardı. 😀 Ben animenin sonuna gelene kadar başını unutmuşum. Gerçekten karışıktı. :)) Bazı şeyler bilerek açık uçlu bırakılmış sanki. Tek izlemeyle anlaşılacak gibi değil zaten. Senin tavsiyen üzerine başlamıştım, teşekkürler. :)

      Sil
    2. Vardı ilk bölümde vardı hatta. Unutmuşsun, ben söz Michelangelo'nun olduğu için garipsedim ressam ve heykeltraş sanıyordum sadece. Meğer şiir kitabı da varmış onun. Animeye gelince onu beğenmen beni mutlu etti ehehe :D

      Sil
    3. Ben nasıl izlediysem bilemiyorum artık. 😀 Onun şiir kitabı olduğunu bilmiyordum ben de. Güzelmiş söz. :)

      Sil
  2. Anlatımımı beğenmene sevindim, çok değişik olduğu için pek karar verememiştim ne yazacağıma. :) Konusu çok ilginç aynen, bu türde fazla anime izlemediğim için güzel geldi bana. Umarım sen de seversin. :)

    YanıtlaSil
  3. İzlememiştim daha önce güzel bir tanıtım olmuş😊

    YanıtlaSil
  4. Bak bunu gözden kaçırmışım. :) Bu ara izleyebilirim belki. Japonlar o karanlık ortamları animelerde çok iyi aktarıyorlar. Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzle bence, bana çok farklı geldi. :) Karanlığı, karmaşayı gerçekten iyi aktarıyor Japonlar. Animeyi bitirdikten sonra gökyüzüne, aydınlığa baktım her ne kadar dünyamız eskisi gibi olmasa da Allah' a şükrettim bir kez daha. :))

      Sil
  5. Evet, bu virüsler iyi ama insanoğlu hiç memnun olmuyor. :)) Önceden sen ne anlarsın diye küçümsedikleri otoravlar insanlar gibi olunca bu kez de onların tehlikeli olduğu kanısına vardılar. :)

    YanıtlaSil
  6. Robotlar bile var oluşlarını sorguluyor :) Daha durun biz çözemedik demek lazım onlara. Gün gelir yapay zekalar da bu duruma gelir mi acaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Animede herkes bir şeyi sorguluyordu zaten. Ya kendini, ya sistemi, ya hayatı. :) İleride yapay zeka nerelere gelir bilmiyorum. İnsanlar onlara da kötü örnek olur galiba. :)

      Sil
  7. Merhabalar.
    Ben daha hiç "Anime" izlemedim. Paylaşımlarınıza aldığınız söz konusu animeleri nerede izliyorsunuz? Teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Animeleri genelde turkanime.net sitesinden izliyorum. Hem aradığım tüm animeleri buluyorum hem de o sitede yorumlar çok oluyor. Bazen izlemeden önce yorumlara bakıp iyi mi kötü mü ona göre başlıyorum animeye.

      Sil
    2. Ben de hiç anime izlemeyenlerdenim. Yaşlandık galiba. :)

      Sil
    3. Bence yaşla ilgisi yok anime sevmenin. Filmlerden çok daha etkileyici animeler var. Büyüklere hitap eden çok anime de var. :)

      Sil
  8. Sevgili Duygu, bu animeyi seyretmeyecek olsa bile senin anlatımınla iştahlanıyor insan. Harika aktarmışsın kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Momentos güzel yorumun için teşekkür ederim. 😊 Animeleri kendimce yorumlamayı seviyorum, izleyen başkaları belki daha farklı yorumlardı. Önemli olan kendi hislerimizi de katmak bence, yoksa herkes netten düz tanıtımlara ulaşabilir zaten. :)

      Sil
  9. hımmmm bu çok seveceğim bişeye benziyor, not aldım peku tişkirs :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Deep, bence de çok seversin sen bunu. :))

      Sil
  10. İlgi çekici duruyor. Ekranla bağım çok sınırlı. Pandemi sürecinde online dersler kotamı doldurdu bayağ. O yüzden iyice uzaklaştım. Ama konu cok dikkat çekici. Serde felsefe öğretmenliği var. Aklımda bulunsun. Teşekkürler tanıtım için. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersler ve çalışmalar yoğun olunca insan kopuyor bazı şeylerden doğal olarak. Kolaylıklar dilerim. :) Konusu güzel, fırsat olursa ileride bakarsın belki. Sevgiler. :)

      Sil
  11. Selam çok güzel yazılarınız var sizi severek takipteyim bende uzun zaman sonra tekrardan blog açtım siteme uğrayıp takip ederseniz çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
  12. konu ilginç ama ben tür olarak okul, romantizm, gündelik hayat seviyorum.. eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :) Değişik türlere bakıyorum arada. Şimdi biraz da mafya animeleri izlemeyi düşünüyorum. :))

      Sil
  13. Animeyi sadece oğlumdan biliyorum ama çizim çok güzel ve etkileyici ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çizimi güzeldi gerçekten, biraz karanlık temalı olsa da. 😀

      Sil

Drizzt Efsanesi 13. Kitap (Kılıçlar Denizi)

   Drizzt Serisi'nin elimdeki son kitabını okudum. Bu bölümde yine bir yolculuğu okuyoruz. Drizzt ve diğerleri yakın dostları için bir k...