24 Şubat 2024 Cumartesi

Sisler İçindeki Lut (Kitap)

 


 Dorimare Devleti bereketli ovalara ve zengin bitki örtüsüne sahiptir. Batı sınırında Periler Diyarı vardı. Zaman içinde kanunlar ortaya çıktı ve Periler Diyarı'na dair her şey yasaklandı. Çünkü peri meyvelerinin insanlar üzerindeki olumsuz etkisine olan inanç giderek güçlenmişti. Yine de bazı insanlar gizlice bu meyveleri yemeye devam etti.

 Zengin bir aileye mensup olan Efendi Nathaniel Sisler İçindeki Lut (başkent)'in valisi olur, görev ve sorumlulukları artar. Bir gün oğlu Ranulph aniden garip davranmaya başlar, sonunda birisinin ona peri meyvesini yedirdiğini itiraf eder. Nathaniel şok olur ve oğlunu doktora gösterir. Doktor Leer adamı teselli edip Ranulph'u doğayla iç içe olabileceği, böylece iyileşebileceği bir yere gönderir.

 Zamanla Nathaniel doktorun gizemli tavırlarından şüphelenir. Onu gizlice araştırmaya başladığında beklenmedik gelişmelerle karşılaşır. Kendisine göre doktor bir suçludur ve cezası verilmelidir.

  Hikaye çok garip ilerliyor, masalsı, hayalle gerçek arası. Karakterler tuhaf deneyimler yaşarken okuyucu olarak biz de neler olduğundan pek emin olamıyoruz. Ortada gerçek bir suç var mı? Gizemli olaylar neye dayanıyor, anlamak güç. Karakterler ilginç ve renkliydi ama pek derinlikleri yoktu bence. Aslında herhangi birini sevdim de diyemem. Yaşam biçimleri, kültürleri değişikti. Bildiğimiz fantastik romanların aksine olay odaklı değil kitap. Valinin çözmeye çalıştığı sırları okuyoruz daha çok. Kitap biraz daha hareketli ve akıcı olabilirdi. Renkli betimlemeleri sevdim, finali de güzel bağlanmış. Yazarın kendine has anlatımını okumak da keyifliydi. 


 Arkadaşınızla her buluşmanızı, kendisinin bir portresini çizmeniz için gayriihtiyari karşınıza geçip oturduğu bir an olarak değerlendirmelisiniz; muhtemelen siz veya o bu dünyadan göçüp gittiğinizde bu portre hâlâ bitmemiş olacak.

 Muzdarip olduğunuz illet bence 'hayat hastalığı' olarak adlandırılmalı. Siz tabiri caizse kötü bir denizcisiniz ve hayatınızın devinimi akli dengenizi bozuyor.

 Hakikatler konusunda iflah olmaz bir iyimser olan bu adamla, her gün bilinmezliğin dehşetiyle dolaşan adam aynı kişiydi.

 Sanki gelecek, şimdiki zamanın tamamına yayılmış vıcık vıcık yapışkan bir sıvıydı; bu yüzden dokunduğu her şey parmaklarını öyle yapış yapış yapıyordu ki hiçbir işe yaramıyorlardı.


22 yorum:

  1. Kapağı güzel tasarlanmış:)
    İçeriği çok ilgimi çekmedi gibi ama... Güzel inceleme, eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapağını ben de sevdim. :) Konusu pek merak uyandırıcı değil. Unutulmuş Fantastik Klasikler içinde daha önce okuduğum Ouroboros Yılanı çok daha güzeldi. :) Teşekkürler.

      Sil
  2. yani değişik bişi diyorsuun :)

    YanıtlaSil
  3. Alıntılar çok güzel.coğumuz hayat hastalığına yakalanmış kötü denizcileriz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alıntıları ben de çok sevdim, farklı bir üslubu var yazarın. :) Bence de öyle. :)

      Sil
  4. Aslında konu ilginçmiş ve perileri işlemesi de ayrıca ilgimi çekti. Kapağı da güzelmiş. Sanki çocukken izlediğim cd'lerin kapağı gibi. Nostaljik hissettim. :) Ama böyle belirgin olmayan karakterleri, olayları sevmiyorum. Olaylarda buğulu hava olmasını severim ama dağınık anlatımları sevmiyorum. Alıntılardaki dil de akıcı gelmedi bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karakter ve olaylar konusunda haklısın. Değişik bir tarzda yazmış yazar ama anlatımını sevdim ben. Alıntılar da en beğendiğim yerlerdi. Sıradan ve basit cümlelerle yazılan bir kitabı okumaktansa bu kitabı tercih ederim. :)

      Sil
  5. Kapak ve alıntılar güzelmiş aslında ama anladığım kadarıyla farklı bir tarzı var, yine de şans verilebilir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişik bir kitap, şans verilebilir. :)) Kapağını ben de çok sevdim.

      Sil
  6. Kitaba dair pek bilgim yoktu ama yazını okuduktan sonra şans verebilirim diye düşündüm. Yorumuna sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki seversin. Çünkü yazarın ilginç bir tarzı var, bildiğimiz fantastik kitaplardan farklı geldi bana. :) Teşekkürler yorumun için. :)

      Sil
  7. Okumakla okumamak arasında kaldığım bir kitaptı Duygu'cum ama yazından sonra (ve 100 kitap sonra:))) okuyabilirim dedim, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Erencim, umarım seversin. :) Sıra gelmiyor çok kitap olunca. :)

      Sil
  8. Sisler içindeki Lut'un fantastik sırları... Alıntılar kitabı merak ettirdi. 😊🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir kitaptı, uslup ve içerik olarak. :)

      Sil
  9. Farklı bir kitap, okur muyum bilemedim tam olarak. Belki daha sonra şans verebilirim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir kitaptı, herkese hitap etmez belki. Biraz daha heyecanlı olmasını beklerdim. 😊

      Sil
  10. Kapağı güzel ama çok karmaşık olması olumsuz geldi 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz karışık bir kitap evet herkese hitap etmeyebilir. 😊

      Sil
  11. Hımm, kitap konusunda kararsız kaldım. Bilemedim şimdi. Değişik bir konusu varmış. Hayat hastalığı sözünü sevdim ama. :)
    Emeğiniz dert görmesin Duygu Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarın üslubunu sevdim yoksa konu çok da merak uyandırıcı değildi. En azından fantastik kitap olarak biraz daha hareketlilik beklerdim. Yorumunuz için teşekkürler. 😊

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...