18 Şubat 2024 Pazar

Dil Belası (Kitap)

 


 İmam Gazali'nin kitaplarından biri. Dil konusunda farkındalık sağlıyor. Çoğumuz günlük hayatta kitapta belirtilen hatalara düşüyoruzdur, bu yüzden tekrar tekrar okuyarak kitaptan yararlanabiliriz.

 Dilin afetleri bölüm bölüm sıralanmış. Her bölüm ayet veya hadislerle desteklenmiş. Genelde ihmal edilen ve önemsiz görülen dile hakim olma konusunun ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Fuzuli konuşmak, yapmacık konuşmak, münakaşaya girmek, lanet etmek, yalan konuşmak, gıybet etmek konu başlıklarından bazıları. Ders çıkarılacak çok şey var. Dilini tutmak ve doğru konuşmak gerçekten önemli. Çoğu insan için hepsine dikkat etmek zordur ama bir şeyi alışkanlık haline getirmek yapmayı kolaylaştırıyor. Zararın neresinden dönsek kârdır bence, herkese tavsiye ederim. Altını çizdiğim çok yer vardı ama sadece bir kısmını paylaşacağım.


Dilin dizginini serbest bırakan ve ihmal eden kimseyi şeytan her yere götürür. 

"Kulun kalbi doğru olmadıkça, imanı düzgün olmaz. Dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz. Komşusu kötülüklerinden emin olmayan kimse cennete giremez."

"Mâlâyâniyi (kendisine bir fayda vermeyen söz ve işleri) terketmek, kişinin Müslümanlığının güzelliğindendir."

"Bilgisizce husumet içinde mücadele eden kişi, mücadeleden vazgeçinceye kadar Allah'ın gazabına mâruz kalır."

Yine Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: "Benim için en sevimsiz olanınız ve meclisimden en uzak olanınız, çok konuşup gevezelik yapan, ağzını sağa sola bükerek yapmacık konuşan kimselerdir."

İbn Abbas (r.a) şöyle demiştir: "Gülerek günah işleyen kimse, (tövbe etmezse) ağlayarak cehenneme girer."

Üstü kapalı söylemek, fiil ile belirtmek de açıkça söylemek gibidir. Bu hususta, kardeşinin arkasından işaret, ima, göz işareti, yazı, hareket gibi şeyler de gıybet sınıfına girer. Böyle yapmak haramdır.


16 yorum:

  1. Ben de İmamı Şafi'den bir söz yazayım "Söz ok gibidir çıkınca sen ona değil o sana hakim olur"
    Düşünmeden konuşmak, kötü niyetle konuşmak tamiri mümkün olmayan sonuçlar doğuruyor. Bunun ötesinde bir de söyleyeni günaha sokuyor. Ders niteliğindeki kitabı edinmeli diye düşündüm. Paylaşım için teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaştığın söz için teşekkürler, çok doğru. İnsanlar dille çok zarar veriyor birbirine. Konuşmadan önce biraz düşünseler bu kadar kolay günaha meyilli olmazlar. Kitapta pek çok detaya yer verildiği için faydalı bayağı. Yorumun için teşekkürler. :)

      Sil
  2. Diline hakim olabilmek büyük erdem ve meziyet. Yukarıdaki ilk yorumda alıntılanan söz de çok doğru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısın. Çoğu kişinin ihmal ettiği bir gerçek. Bazen dil, fiziksel yaralardan fazla zarar verir.

      Sil
  3. gazzali çok iyi yazar yaaa. bir de ibni rüşd var o da öyle :)

    YanıtlaSil
  4. ''Kulun kalbi doğru olmadıkça, imanı düzgün olmaz. Dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz.'' Ne güzel söz değil mi.. Ah şu dil insanı ipe götürür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok güzel. Zaten kalpte olmayan şey dile de dökülmez. Ne konuştuğu daima insanın iç yüzünü gösterir.

      Sil
  5. Benim de çok sevip söylediğim, büyüklerimizin bir sözü vardır; dil, insanı ya batırır ya da çıkarır. İmam Gazali'nin kitaplarından hiç okumadım. Bu kitap ders niteliğindeymiş. Listeme ekleyeceğim Duygu Hanım. Harika anlatım ve paylaşım için teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin dediğiniz söz de güzel. Gazali'nin kitapları güzel, sade ve anlaşılır. Şimdiden iyi okumalar dilerim Nazlı Hanım. Yorumunuz için teşekkürler. :)

      Sil
  6. Dil belası lisan afetleri kitabını okuduğumda ne kadar boş konuştuğumuzu düşünmüştüm. Günlerimiz böyle akıp gitmiş. Dikkat etmeye çalışıyorum.

    İhya'nın dostluk, kardeşlik, sohbet adabı bölümünü okuyorum. O da insanlara ne kadar kötü davrandığımızı bizim yüzümüze vuruyor.

    Yanındaysan annene selamlar.
    Beraat kandiliniz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkında olmadan çok hata yapıyoruz, bir çoğu malesef toplum içinde bunlar kanıksandığı için. Okumak ve düzelmek için çabalamak lazım.
      Annemlerin yanındayım evet, aleykümselam. Sizin de kandiliniz mübarek olsun. :)

      Sil
  7. Ağzımızdan çıkan her kelimeye enerji vermiş oluyoruz, çok dikkat etmeli, bu kitap da insanın gözünü açan bir kitap sanırım Duygu'cum, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada enerjiden çok söylediklerimiz üzerindeki sorumluluğumuz, nerelerde hata yapıp kul hakkına girdiğimiz üzerine. O yüzden önemli bir konu. :) Teşekkürler Erencim. :)

      Sil
  8. Çok konuşan genelde boş konuşuyor. Faydalı bir kitapmış😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok konuşanlar öyle genelde, kimseye fırsat da vermezler. 😊

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...