29 Şubat 2024 Perşembe

Ölümden Uzak Bir Yer (Kitap)

 


 Okudukça güzelleşen bir kitap. İçeriğini pek bilmeden almıştım kitabı, beklediğimden farklı ve güzel çıktı.

 Sait uzun süredir çocuk istiyor, hayaller kuruyordu. Eşi Ömür ise her zamanki gibi hazır olmadığını dile getiriyor, araları açılıyor. Bir zaman sonra Ömür hamile kalıyor ve ikisi de mutlu oluyor. Yusuf doğduğunda herkes onda bir farklılık seziyor, özellikle de Sait. Herkes kendi evladında özel bir yan olduğunu düşünür ama Sait ve Ömür çifti buna fazlasıyla inanıyor. Bir gün ilginç bir deneyim yaşıyorlar ve bunu başkalarından gizliyorlar. Ömür önemli bir hastalık atlatıyor, aile birbirine daha kenetleniyor. Zaman geçince her şey yeniden sıradanlaşıyor, çocuk büyüyor. Sait, oğluna hatta bazen eşine dair anlamlandıramadığı bir şeyler hissediyor. Kafası karışık, bazen çok öfkeli, bazen durgun. Sürekli kafasında bir şeyler kuruyor. Yıllar geçiyor kayıplar yaşanıyor ve Yusuf farklı hallere bürünüyor. Sait ne yapacağını bilmez halde.

 Kitap her ne kadar sıradan, günlük hayatları anlatıyor gibi görünse de arka planda insanın iç dünyasını iyi yansıtıyor. Sait'in kafasında kurduğu onca şey, içine attıkları, bazen tutamayıp dile getirdikleri öyle gerçekçi geliyor ki kendinizle karşılaştırıyorsunuz. Çoğumuz içimizdekileri tam olarak yansıtmayız karşı tarafa. Bir an çok sinir olduğumuz şey iki gün sonra anlamsız gelir. İnsanın karışık ve düzensiz ruh hali Sait üzerinden iyi yansıtılmış. Ömür hep korumacı, oğluna çok bağlı ve bazı şeylere fazla anlam yüklüyor. Yusuf büyüdükçe içinde de bir boşluk büyüyor, kendini farklı bir dünyaya ait hissediyor. Sonunda kendine bir yol çiziyor, içinden taşan hislerin karşısında duramıyor. Üç karakteri de tanıdığım için mutluyum. Onlar sanki içimizden birileri gibiydi, bazen çok iyi anlayabildiğimiz bazen hiç çözemediğimiz. Final ilginçti ama sevdim ben. Yusuf'un mektubu insanı oradan oraya sürüklüyor, farklı bir hayatın mümkün olabileceğinin hayalini kurduruyor. Tavsiye ederim. :)


Mutsuz bu çocuk, diye düşünüyor Sait, hamurunda mutsuzluk var belki, neden olmasın?

Fakat esas olan ne hissettiğindir, insanın önce içinde bir ışık görmesi gerekir, kendi ateşini içindeki kordan yakması gerekir ve bu kolay değil.

Bazı hakikatler insanın içini kaplar, bütün damarlarına, sinir uçlarına kadar her yerini doldurur ama bir damlasını bile dışarı atamazsın, kimseye bir şey anlatamazsın, büyük hakikatler böyledir işte, kimse bir şey anlamaz, kimse bir şey demez, sen kendi muhteşem hayatında tek başına kalırsın.


20 yorum:

  1. Kitabı da yazarı da daha evvel görmemiştim ama bu yayınevinden çıkan kitaplar güzel oluyor diye kafamda bir kodlama yapmışım. :)

    YanıtlaSil
  2. hımm pekiii iyi madem aklımızda olsuun :)

    YanıtlaSil
  3. Öyle ilgimi çekti ki, yazını sesli okudum. Etkilendim. Teşekkürler tanıtıma, edinmem gereken kitaplar birikiyor ah ah :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgini çekmesine sevindim Sezercim. Okuyacak olursan seversin umarım. Biraz yavaş ilerliyor ama güzel kitap. :))

      Sil
  4. Yazından kitabı sevdiğin hissediliyor, bir coşku var ve bana da geçti bu olumlu hava. Kitabın adını konuyla eşleştiremedim ama.
    Aklımda olsun, Yusuf'u merak ettim çünkü. Tanıtım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, sevdim ben ama okuyan herkes aynı şeyi hisseder mi bilmiyorum. :) Kitabın adı sonlara doğru anlam kazanıyor, yine Yusuf ile alakalı. En ilginç karakter de oydu. Yorumun için ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Böyle hayatın içinden gerçek karakterleri barındıran kitapları okumayı seviyorum.
    Bir nevi bu tür kitaplar insanın kendini nasıl algıladığını görme şansı sunuyor.
    Öneri için teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum gerçekten. Bu kitap da bazı şeylere farklı penceren bakmamızı sağlıyor. Yorum için ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. Ben de yazınızla duydum bu kitabı:)
    Selamlar,

    YanıtlaSil
  7. Hmm, güzel gibi duruyor. Eklerim okunacaklar listeme, sağ ol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursan umarım seversin, farklı bir kitaptı. :)

      Sil
  8. İnsanın iç dünyasını yansıtan kitapları seviyorum, konusu oldukça ilgimi çekti, merak ettim. Bitmeyen kitap listeme ekliyorum😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu da seversin sanırım, sakin bir kitap olsa da ilgiyle okudum. 😊

      Sil
  9. Sait karakteri epey merak ettim. İçinde bulunduğu psikolojik durumla başa çıkmış mı çıkamamış mı, niçin hisleri karmakarışık meraklandırıyor insanı. Şimdi düşünüyorum da böyle hisleri değişkenlik gösteren kişileri etrafımızdan kısmen de olsa duyuyoruz. Zaten kitapların çoğu günlük hayattan alınıp kurgulanarak yazılıyor. Önemli olan yazarın okuyucuya bunu akıcı bir dille ve zekice yansıtmasıdır. Sanırım bu kitap da onlardan biri...
    Okuyan gözlerinize sağlık olsun Duygu Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Sait karakterini içimizden biri gibi gördüm. Hani bazen kafamız bozuk olur içimizden çok şey geçer de söyleyemeyiz ya, Sait de öyle biraz. Oğlunun büyümesi ile hayatı da değişmeye başlıyor. Sakin ilerlese de insanı içine çeken bir yanı var kitabın. Belki seversiniz siz de. Teşekkürler Nazlı Hanım. 😊

      Sil
  10. Ne yazık ki Türkçe kitaplara ulaşma şansım pek yok. Güzel bir kitaba benziyor ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ulaşamamak kötüymüş, arada yerli yazarları okuyorum. :))

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...