26 Haziran 2023 Pazartesi

Silmarillion (Kitap)

 

"Ilúvatar, Ainur'un şarkısını izlenir görülür bir hayale çevirdi ve onlar da seyrine daldılar, karanlıkta parlayan bir ışık gibi; işte bu Müzikte can verildi Dünya'ya."



 Tolkien'in eseri olan kitap yazarın ölümünden dört yıl sonra oğlu Christopher Tolkien tarafından yayımlanmıştır. Yazarın uzun yıllar boyunca emek vererek yazdıklarını zor da olsa derleyerek kitaplaştırmış Christopher. Bu yüzden onu takdir ediyorum, her evlat anne/babasının eserinin ardında bu kadar güçlü duramaz. Yoğun bir çabanın ürünü olan Silmarillion'un gün yüzüne çıkmadan silinip gitmesi kötü olurdu.  Yüzüklerin Efendisi'nden önceki döneme ışık tutuyor eser. Kitabın başında Christopher'in notları var, ardından Tolkien'in mektubuna yer verilmiş ki bu mektup bile yazarın oluşturduğu dünyaya derin bağlılığını, titizliğini gösteriyor. 

  Kitap destansı bir şekilde Ilúvatar'ın Ainur'u ve ardından yaşanan karmaşa sonrası dünyayı yaratışı ile başlıyor. Ainur kelimesi çoğul olarak kullanılmış. Onların hepsi Ilúvatar'ın amacına hizmet ederken içlerinden sadece Melkor (Morgoth) kötülüğün sembolü haline dönüşüyor. Arda (dünya) şekillenmeye başladığında Valar olarak adlandırılan Ainur çok çalışır. Ancak Melkor Valar olarak adlandırılmaz, o kibirine yenilmiştir ve kötülük peşindedir. Kendi ordusunu toplayıp gizli işlere kalkışır, Valar'ı karşısına alır. Aralarında çatışma başlar ve Melkor dünyanın güzelleşmesi için çalışan Valar'a karşı koyar. Sonra cüceler, elfler var olur. Elflerin Valar'a olan saygısını çekemeyen Melkor türlü dedikodularla onları isyana teşvik eder. Dünya hep karanlık ve aydınlık arasında gidip gelir Kitaba ismini veren Silmaril denen benzersiz mücevherler de bir elf tarafından yapılıp içine ışık konmuştur. Melkor bu kez Silmarillere göz diker. Sonda ise yüzüklere ve bildiğimiz karakterlere değinilmiş.  Onları okumak güzeldi. :)

 Tolkien Silmarillion ile oluşturduğu fantastik dünyayı Yüzüklerin Efendisi'ne göre çok daha geniş bir açıdan ele almış. Yüzüklerin Efendisi bir evin penceresinden dışarıya bakmak gibiyse Silmarillion o evin hiç olmaması, yani her yanı görebilmenizdir. O yüzden çok fazla karakter ve mekân var. Tüm bunların kafada bir bütünlük oluşturması zor. Yani sakin kafayla ve dikkatli okunması gereken bir kitap. Bu yüzden bitirmem bayağı vakit aldı. Kitabın sonunda da uzun bir isimler indeksi var. 

 Gizli Gondolin şehri, Beren ve Lúthien'in romantik ve hüzünlü hikayesi, Húrin'in soyunun laneti de ilgi çekiciydi. Bu kitapta temeli oluşturulan bu şehir ve karakterleri farklı kitaplarda görebilirsiniz. (Gondolin'in Düşüşü, Húrin'in Çocukları, Beren ile Lúthien) Yan karakterlerden Huan ve Beleg'i çok sevdim, ikisi de mertti ve iyi ki varlar dedirtti bana. Onları daha fazla okumak isterdim. :) Kitap bittiğinde koca bir ansiklopedi bitirmiş gibi hissettim ama okuduğuma değdi. 😊


 Fakat Melkor'un patırtısı yükseldi yeniden başkaldırarak bu yeni ezgiye ve eskisinden de şiddetli bir savaş koptu sesler arasında, ta ki Ainur'un büyük bir kısmı derin bir yılgınlıkla kesene dek şarkılarını orta yerinde.

 Işık yenildi ve soldu, fakat arkasından gelen Karanlık, kaybolan ışıktan daha çoktu. 

  Ve sonra verdi son nefesini, ama ne bedeni toprağa gömüldü, ne de bir mezarı oldu, çünkü ruhunun aleviyle bedeni küle döndü ve duman olup süzüldü.

 Onların kılıçlarının da öğütlerinin de iki yüzü var.

 Ama senin için verilmiş hükmü reddetmezsen, Lùthien ya terk edilip kuşkusuz yalnız ölecek, ya da senin önünde uzanan umutsuz ve aynı zamanda belirsiz yazgıya seninle birlikte kafa tutacak.

 Sürünerek gelen kötülüğün sizi bulamaması için gururunuzun taşlarını söküp atın gürültülü nehre.


22 yorum:

  1. İlk defa duyduğum bir kitap tanıtım için sağol.

    YanıtlaSil
  2. Yazarının ölümünden sonra derlenip basılan kitaplar tuhaf hissettiriyor. Eğer yazarın ardından birileri bu iş için uğraşmasa yok olup gidecek veya bir şekilde biz okurlara asla ulaşamayacak olmaları düşüncesi üzücü. Daha Yüzüklerin Efendisi'ni de başa sarıp en baştan okuyacağım. Bu kitabı daha sonra okurum muhtemelen. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi garip gerçekten. Geride kalanlar uğraşmasa yok olup gidecek o kadar emek. Bu kitabın da bize ulaşmasına sevindim. Yüzüklerin Efendisi kadar akıcı değil ama yazarın kafasındaki esas dünyayı görmüş oldum. Hayal gücüne diyecek yok yine. :)

      Sil
  3. Yazarın Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi serisine bu kitabı eklesem harika olacak. :) Oğlunun vefasını çok takdir ettim doğrusu. Yoksa eser tarihe gömülüp kalacaktı. Okuyan gözlerinize sağlık olsun. Güzel anlatım ve paylaşım için teşekkür ediyorum Duygu Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler Nazlı Hanım. :) Silmarillion'da o evreni iyice öğrenmiş oluyoruz, Yüzüklerin Efendisi sadece buz dağının sadece görünen yüzü. En azından tüm Tolkien severler okumalı diye düşünüyorum. :)

      Sil
  4. iyiydi evet. tolkien bir de narnia serisi en güzelleriii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolkien kitaplarından sonra en iyisi Hp ve Drizzt serileri. Narnia çocuk hikayesi gibi, kıyaslayamıyorum bile. :))

      Sil
  5. Iluvatar bir nevi Tanrı, Ainur insanlar, Melkor'da bu durumda şeytan oluyor... Kitap Tolkien'i sevenler için çok değerli bir hediye olmuş. İndeksin varlığını öğrenince de güldüm. O kadar çok karakter var ki indeksleme ihtiyacı duymuşlar :) Okuyucuya sabır ve kolaylıklar diliyorum :)
    Alıntılardaki söylem tarzı Yüzüklerin Efendisi'nin dilinden farklı geldi. 1 ve 3 . sıradaki alıntılar bunu düşünmeme neden oldu. Kitapları okumadım. Yüzüklerin Efendisi yorumundan aklımda kalanlara göre böyle bir çıkarım yaptım. :)
    İyi bayramlar diliyorum canım, emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ainur insan değil, Melkor da onlardan biri. Diğerleri iyiyken sadece Melkor kötülük saçıyor ve onların dünyada yaptığı her şeyi yıkmaya, bozmaya çalışıyor. İnsanlar elflerden de sonra geliyor dünyaya. :) Haklısın yazarın anlatımı burada biraz daha farklı, kısa sürede alıştım ama isim hafızam kötü olunca biraz zorlandım. Bir de bir kişi çok farklı isimlerle anılaniliyor. Soy ağacı meselesine hiç girmeyim, kim kimin nesiymiş çok karıştırdım, kitap sonunda soy ağacı listeleri bile vardı. :))
      Teşekkür ederim, iyi bayramlar. :)

      Sil
  6. Ne güzel Duygu'cum yazarın eserlerini sırayla okuyorsun, üstelik çoğu hacimli kitaplar, bravo, keyifli okumalar dilerim, iyi bayramlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Erencim, daha iki kitabı var elimde. İyi bayramlar. :)

      Sil
  7. Yüzüklerin Efendisi benim okuma alanıma girmediği için bu kitabı pas geçiyorum. Size keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tam ilgi alanım olduğu için keyifle okudum. Sevgiler. :)

      Sil
  8. Selamlarr, ben döndüüm! :))
    Kitabı sıkça görüyorum fakat okurken zorlanırmışım gibi bir düşüncem olduğu için okuma isteğim gelmiyor. Belki bir gün bu durumu aşıp şans verebilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, hoşgeldin. :))
      Belki ileride okursun, okuması biraz emek isteyen bir kitap ama güzel. :)

      Sil
  9. yüzüklerin efendisi benim için efsaneee tolkien müthiş bir beyne sahipmiş :) filmleri kaç kez izledim sayamıyorum artık replikleri ezberledim. kitaplarını bir daha okuyacağım. silmarillion'u da hep merak ediyorum onu da okuyacağım dediğin gibi karmaşık soy bağları ve kalabalık karakterler nedeniyle okuması zor olsa da keyifli eserler. bu kitabı oğlu toparlayıp tamamladığı için diğerlerindeki akıcılık olmayabilir yine de müthiş olduğuna eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolkien bence de çok farklı bir beyne sahip, okurken belli ediyor kendini. :)) Yüzüklerin Efendisi de mükemmeldi tabi. Dediğin gibi bu sonradan derlendiği için çok fazla bilgi içeriyor ve pek akıcı değil ama meraklıları için mükemmel diyebilirim. :))

      Sil
  10. Bu yazarı görünce aklıma sen geliyorsun artık:))) Bu kitabını görmüştüm ama okumadım, bilmiyorum tam olarak:) Bir ara bakayım, elimdeki kitaplardan ve son aldıklarımdan fırsat kalırsa:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı çok anınca tabi. :)) Fırsat olursa bakarsın, değişik bir kitaptı. :)

      Sil
  11. Tolkien'de Hobbit bana yetiyor. Hurin'in Çocuklarını yarım bırakmıştım sanırım. Okunması çok dikkat isteyen zor bir yazar bana göre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimse en sevdiğim yazar. Onun cümlelerindeki zarafeti ve anlamı, hayal gücü derinliğini ve bu kadar emeği başka yazarda bulamıyorum kolay kolay. :) O yüzden dikkatli okumak gerekse de yazarın yeri bende ayrı. :)

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...