11 Ekim 2022 Salı

İnce Memed 1 (Kitap Tanıtım)

 


 Seriyi uzun süredir merak ediyordum. Kütüphanede görünce aldım hemen. Yazardan okuduğum ilk kitap oldu.

 Çukurova'daki Değirmenoluk köyünde insanlar zar zor geçinmektedir. Başlarında bir ağa belası vardır, köle gibi insanları çalıştırır. Annesi ile bir başına yaşayan İnce Memed çektiği eziyetten bıkmıştır. Sevdiği kızın da ağanın yeğeni ile evlendirileceğini duyunca kızı alıp kaçar. Ancak ağa peşlerindedir, iyi bir iz sürücü bulmuştur. O gün olanlar olur, Memed ağayı ve yeğenini vurup köyden ayrılır. Daha önce tanışıp yanına sığındığı başka bir köylü de seni bırakmazlar diye onu götürüp eşkıyaların içine sokar.

 Memed'in eşkıyalık macerası böyle başlar. Kötülere karşı çıkar, köylüyü destekler ama Memed'in de hatalı yanları vardı. O yüzden hiç kusuru olmayan bir kahraman gibi yansıtılması pek hoşuma gitmedi. Bazı yerlerde sinir oldum Memed'e.

 Yazarın dili oldukça akıcı, betimlemeler çok iyiydi ve pek uzatılmamıştı. Diyaloglar çok doğal ve kısa kısa olunca bir yerden sonra hep aynı gibi gelmeye başladı. Kitabı okurken eski Türk filmlerini izliyor gibi hissettim. Konu nedeniyle çok da ilginç gelmedi bana, yazar ne kadar iyi anlatmış olsa da zaman zaman sıkıldım. Ders alınacak kısımlar çoktu elbette. İnsanların çektiğine üzülüyorsunuz, o kadar eziyetin üstüne herkes kendini bildiğini yapmaya başlıyor. Dönemin sorunları iyi aktarılmış.

 Şimdilik bu kitap bana yetti, devamını okuma konusunda hevesim yok. Ağalık, eşkıyalık, köy konularını sevenlere tavsiye ederim. 


27 yorum:

  1. Roman okumayı çok severim ben, tarih pek okumam. Kitapta sıkıldım biraz, kurguyu ve hayali şeyleri daha çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  2. Kütüphanede seri sıralı halde göz kırpıyor bana da fakat baslayamadım . Belli bir dönemi anlatıyor ve dediğin gibi Yeşilçam'da benzerlerini izlemişizdir muhtemelen. Yine de klasik olduğundan bakmalı bi.

    YanıtlaSil
  3. Aydınlatıcı, öz ve güzel bir yorum olmuş canım. Sanırım ben de bir süre Yaşar Kemal okumayacağım. Ağalık, töreler, haksızlık gibi. konular özellikle sinirimi bozar. Yine bunları anlatmak önemli ama okuyabilmek, katlanabilmek de ayrı bir mesele. Yazarın ustalığı mı bu sinirlendirmek, gerçekçi anlattığından? 😀 İnce Memed'i yabancılar filme çekmişti diye anımsıyorum. İnternette öyle görmüştüm. Biz neden çekmemişiz hayret ettim şimdi. :D Ayrıca kalemine sağlık, yorumlarını okumayı seviyorum. Bakalım daha sonra ne okuyacaksın? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Mervecim. :) Gerçekçi anlatıyor doğru ama bu tarz konuları sevemiyorum. Heyecan duyarak okumadım. Sanırım bir süre ben de yazarı okumam. :) Yabancıların filme çektiğini duymamıştım. Yorumlarımı beğenmene sevindim canım. :)

      Sil
  4. Zaten bildiğimiz şeyler gibi geldiği için konu yeterince ilgimi çekmedi, devam etmeyeceğim seriye. Bir de internetten sipariş verecektim, iyi ki almamışım. :)

    YanıtlaSil
  5. Sevdiğim bir yazar. Uzun uzun betimlemeleri vardır. Benim sıkılmadan keyifle okuduğum kitaplardan biridir. Serinin tamamını bitirdin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Betimlemeleri sevdim ben, o kadar uzun gelmedi kitabın kalınlığında oranla. Diyaloglar ve konu nedeniyle biraz sıkıldım. Devamını okumayı düşünmüyorum. İleride yazarın başka kitaplarını denerim belki.

      Sil
  6. Seriyi merak ediyorum ben de ama ağalı, töreli kurgular bana da pek hitap etmiyor. Genelde sevilen bir seri olduğu için bu tarz bir yorumla karşılaşmak farklı hissettirdi ama iyi anlamda. Yorumunda fikirlerini dürüstçe söylemen hoşuma gitti şahsen. Klasik kitaplar için yorumlarda biraz çekince olur onun için diyorum, yanlış anlaşılma olmasın diye açıklayayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik denince muhakkak beğenilmeli gibi bir algı var. Sonuçta her şey herkese hitap etmeyebilir. Bundan yüz yıl sonra da şimdi yazılanlar eskimiş olacak. :) Zaten hep söylerim yerli de yabancı da olsa klasiklerle pek aram yok, fikir edineyim diye arada okuyorum, çok beğendiğim de çıkabiliyor tabii. :) Beğeneni çok olduğu için şans verebilirsin bence. Yorumun için teşekkür ederim. :))

      Sil
  7. Ay benim bir arkadaşım öldü öldü bu seri için, ben okurken aşık oldum Mehmet'e diye geziyordu. Ama şimdi bir şüpheye düştüm bak. Allahtan serinin tamamını almamışım. Bir bakayım bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes farklı düşünebiliyor. :)) Memed'e birkaç yerde sinir oldum, o yüzden pek sevemedim. Sen belki seversin bilemiyorum, okuyunca yorumunu beklerim. :)) Ama internetten tüm seriyi almadığıma sevindim, kütüphanede görmesem belki alacaktım.

      Sil
  8. Uzuuuun süredir merak ediyorum ama hala neden okumadım bilmiyorum. Okumaya karar verdim teşekkürler emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bayağıdır merak ediyordum sonunda okuma fırsatı buldum. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  9. dört cildi de okudum, evet öyle sürükleyici değil ve fazla edebiyat var hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yerden sonra hep aynı gibi, tek kitap yetti o yüzden bana. :)

      Sil
  10. Hatçe, Memed, Abdi Ağa, Anavarzalar... Sevmiştim, betimlemeler güzeldi, çocukken okumuştum, dilime de bir iki kelime yerleşmiştir kitap sayesinde. İkinci kitaba aradan on yıllar geçmesine rağmen elim gitmedi bir türlü. Seri kitap okumak pek kalemim değil galiba. Yaşar Kemal'in Kuşlarda Gitti isminde kısa bir kitabı var. Sanki diğerlerinden farklı bir tema işlemiş gibi hatırlıyorum. Yıllar oldu okuyalı. Aklımda bu his kalmış sadece... Yazara bir şans daha vermek istersen diye yazdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı kelimeler vardı bayağı. :) Betimlemeler çok iyiydi, o ortamı güzel resmetmiş anlatarak. Bence seri olmasından değil ilk kitapla kafanda bitmiştir belki konu. Benim adıma öyle oldu yoksa severek okuduğum uzun seriler oluyor. :) O kitap aklımda olsun teşekkürler. :)

      Sil
  11. Konuyu çok iyi anlatmışsın. Ben de okumadım. İlk kitaba kütüphanede denk gelince alacağım ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bakalım beğenecek misin, yazarsın okuyunca. :)

      Sil
  12. Okumak istediğim kitaplardan biri İnce Memed. Damadın elinde yaklaşık bir yıldır. Hele bir bitirsin, okurum o zaman:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce Memed çok seviliyor, siz de seversiniz belki. :) Ben en azından bir göreyim diye ilk kitabı okudum, güzel ama seriye devam edecek kadar merak uyandırmadı bende.

      Sil
  13. Ailede okumayan bir ben kaldım sanırım, yıllardır ha bugün ha yarın okurum diye diye bir türlü okuyamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsatın olunca okursun, bazen ben de elimdeki kitabı yıllarca okumuyorum. :))

      Sil
  14. Adanalı olduğum için Yaşar Kemal'in kitaplarına tarafsız gözle bakamıyorum. İnce Memed serisini çok severim. Uzun yıllar önce okumuştum. Herkesin çok seveceği kitaplar değil ama buraları çok iyi anlattığı için bende yeri ayrı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekân tasvirlerini sevmiştim, insanın gözünde iyi canlanıyor. Karakterleri ve diyalogları pek sevemedim sadece. Adanalılar sevecektir doğal olarak. :)

      Sil
  15. Harika bir şehridir, çok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehir tasviri çok iyiydi, okurken kendini orada gibi hissediyor insan. :) Hiç oraları görmedim ama.

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...