25 Mayıs 2022 Çarşamba

Yol Hali (Kitap Tanıtım)



 Çekilişten kazanmıştım kitabı, ancak okuma fırsatım oldu. Yazarı ilk kez okudum. Deneme okuyan biri değilim pek ama böyle bir kitaptan başlamak iyi oldu. Yazarın anlatım dilini ve kendini ifade edebilme gücünü sevdim. Şiirsel bir anlatımı da var. Yine de kitabın türünden dolayı zaman zaman sıkıldığım oldu (Troya kısımlarında mesela) ama genel olarak beğendim. Kitabı tek oturuşta uzun uzun okumak yerine günde 15 20 sayfa okuyarak bitirdim. Zaten bölümler birkaç sayfa şeklinde ilerliyor. Pek çok konuya değinilmiş: yolculuk, ünlüler, tarihi mekânlar, edebiyat... Alıntılara geçeyim.


"Aşkın, kaza menziline varması kaçınılmaz olan ve pek çok feda durağına uğrayan yolunda geriye ne kalırsa odur aslolan."


"Çamura saplanmış kara lastik pabucun bütün masallardaki kristallerden daha varlıklıdır. Ama yokuşun dik senin, yükün ne kadar ağır. Senin taşıdığın benim belimi büküyor."


"Ama "doğal" felâket değil bu. Gök suyunu tutamıyor, yer suyunu yutamıyor çünkü. Dünya, emanetine ihanet edilmiş, dengesiyle oynanmış, uyumuna musallat olunmuş olmanın bedelini ağır ödetiyor." 


"Mumlar ve kandiller geceyi aydınlatmak için yeterlidir ve gecenin gündüz gibi aydınlık olması da hiç gerekli değildir."


"Dinle bak. Ölü bir şehrin yerinde uzanırken Ölü Deniz. Belâ, Ölü Deniz'in üzerinden dalga dalga geçiyor. Dalgalar tek heceli, Lût zikrediyor.

İsm-i Kahhâr.

Sakın, sakın dönüp bakma arkana."


 "Çünkü ahlâk kuralları ve kanunlar değişkendir. Ancak zaman, mekân ve toplumlar üstünde seyreden kanunlar tartışmasızdır ve sabittir. Onlar da insanın fıtratında yazılıdır ve sesini en çok vicdanda duyurur."

23 yorum:

  1. Denemeler bana göre değil pek. Çok ara vererek okumak zorunda kalıyorum. Paylaşım için teşekkürler müfred. :)

    YanıtlaSil
  2. Bazı cümleler üzerinde durup düşünmek gerekiyor, çoktandır deneme okumadım, değişik geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için güzel bir deneyim oldu. Bölümler kısa olsa da etkileyiciydi. :)

      Sil
  3. Bu yazarın kitaplarını okumadım hiç. Çok seveceğim bir kitap gibi hissetmedim:) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatımı bayağı iyi yazarın, güzel noktalara değiniyor. Sadece deneme sevmeyenler sıkıcı bulabilir. :)

      Sil
  4. Nazan Bekiroğlu'nun ismini çok duydum ama hiçbir kitabını okumadım. Yol Hali kitabındaki alıntılar hoşuma gitti. Alıntılara bakılırsa senin de yazdığın gibi farklı birçok konuya değinilmiş. Okumaya niyetlenemedim. Ama kitaptan dolayı değil, uzun zamandır üzerimde olan okuma ataletinden.
    Emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı çok duyduğum için merak ediyordum ben de o yüzden okumak istedim. Fikir sahibi olmuş oldum. Bazen haftalarca bir şey okumadığım oluyor benim de, o zaman diğer hobilerime yoğunlaşıyorum. :)

      Sil
  5. Dili anlaşılır bence, düz yazıdan çok biraz şiir gibi yazdıkları ama güzel. Bir de eski kelimeler kullanıyor da cümlenin gidişatından anlaşılıyor, göze batmıyor pek. :)

    YanıtlaSil
  6. Nazan Bekirooğlu kaliteli bulduğum yazarlardan biridir. Alıntılar çok hoş. Okunası ve üzerinde düşünülesi kitaplardan bir gibi geldi bu kitabı😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle Sibelcim, okunası düşünülesi. Ben ilk kez okudum gerçi yazarı. :)

      Sil
  7. Kitap tanıtımı güzel ama yakında kısa roman, hikaye yok mu?:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimde kısa öykülerden oluşan kitaplar var. Fırsat buldukça okuyup yazarım. :) Şu sıralar keyifli bir kitaba başladım. :)

      Sil
    2. Anlamamışım, sağ ol müfred. 😀
      Bu aralar öykü yazıyorum ama yarışmaya gönderdim. Bir de öykülerden oluşan bir kitap yazıp yayınevlerine göndermek istiyorum. O yüzden blogda bir şey paylaşamıyorum şimdilik. :)

      Sil
    3. Alıntılar bir harika.Yazarın okuduğum tek kitabı Nar Ağacı ve çok sevmiştim. Şimdi Kehribar Geçidi okunmayı bekliyor evde.

      Sil
    4. Nar Ağacı en sevilen kitabı sanırım, çok duyuyorum. :) Bakalım diğerini nasıl bulacaksın.

      Sil
    5. Evet kastım Sizin kendi öykülerinizdi:) Cevabı da okudum, inşallah yarışmadan güzel haberler gelir:)

      Sil
    6. Amin İnşallah, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Kısmet artık. :)

      Sil
  8. bikaç romanını okudum, çok iyi yazar tabii, öğretmendi galiba ondan dili ağır :) deneme zaten birçok konuyu bir yazıda bir araya getirilerek yazılıyor yani ama tabii roman okumak gibi keyifli değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneme tabi birçok konuda yazılabilir ama birbirinden fazla alakasız geldi bana. :)

      Sil
  9. Nazan Bekiroğlu üniversitede benim hocamdı :-) Üniversiteye gidene kadar ben de ismini duymamıştım. Sonra kitaplarını okumaya başladım. Daha okumadığım çok kitabı var. Romanları da çok güzeldir. Özellikle Yusuf ile Züleyha ve Mücella kitaplarını şiddetle tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi, ne güzel. Şanslıymışsın. :) Sayende ben de ilk kez okumuş oldum. Romanlarını merak ediyordum, aklımda bulunsun. Teşekkürler. :)

      Sil
  10. Ben de deneme çok sevmiyorum nedense ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyecan olmayınca biraz sıkılabiliyor insan denemelerden. 😊

      Sil

Karagöz Dersaadet'te Gölge Oyunu (Kitap)

   Blog arkadaşımız Tefrika'nın yorumlarından sonra kitabı merakla okumaya başladım. Gerçekten farklı ve dikkat çekiciydi.   Dersaadet&#...