29 Mayıs 2022 Pazar

Başka Zaman Kütüphaneleri (Kitap Tanıtım)

 


 Sırp yazar Zoran Zivkoviç'in kaleme aldığı kitap 2003 Dünya Fantezi Ödüllüdür. Kitapta birbirinden ilginç altı öykü yer alıyor. Akıcı ve sade bir dille yazılmış öyküler eğlenceli ve dikkat çekiciydi. Okurken insan başıma bunlar gelse ne yapardım diye düşünüyor.

 İnternet kütüphanesinde henüz yazmadığın kitapların listesine denk gelmek, posta kutunu her açtığında içinde bir kitap bulmak, gece kütüphanesinde içinde her anının yer aldığı kendi hayat hikayene rastlamak vs. İçlerinde en çok Sanal Kütüphane ve Gece Kütüphanesi'ni sevdim. Genel olarak öyküler yarım kalmışlık hissi veriyordu ama böylesi daha iyi olmuş bence, çünkü gizem devam ediyor izlenimi veriyordu. Yazar, gerisini okurun hayal gücüne bırakmak istemiş olabilir. :) Öyküler kısa olduğu için detaylı anlatmıyorum. Her öyküden bir alıntı paylaşacağım. 


 Sanal Kütüphane

"Değerli Beyefendi,

Ne zaman öleceğiniz konusunda maalesef size herhangi bir tarih veremeyeceğiz. Geleceği tahmin edebilmek basit bir iş değildir. Şimdilik dokuz ihtimalin her biri bir diğeriyle denktir. Hangisinin gerçek olacağına talih karar verecektir..."


Ev Kütüphanesi 

Kitaplara ne kadar çok yer verirseniz verin, asla yetinmezler. Önce, duvarları işgal ederler. Ardından adım attıkları her yeri kaplamaya başlarlar.


Gece Kütüphanesi

Her şey, savcılık iddianameleri gibi soğuk gerçeklerle önümde yazılı duruyordu. Sadece başkalarından değil, kendimden bile sakladığım her sır yazılıydı burada. Kendimi umarsız ve çırılçıplak hissettim: İşlediği suçlar ansızın kamuoyuna açıklanan, gaddarlaşmış bir sabıkalı gibiydim.


Cehennem Kütüphanesi 

"Yaşamının son yirmi sekiz yılında iki kitabı okumaya başlamışsın. Birincisini dördüncü sayfadan sonra bırakmışsın. İkincisinde de ilk paragrafın ötesine gidememişsin."

"İlgimi çekmemişti," dedim, pişmanlık dolu bir sesle.

"Öyle mi? Peki başka şeyler çekti mi ilgini?"

"Kitap okumamanın büyük bir günah olabileceğini hiç düşünmemiştim."

"Değil. Ancak yine de eğer olsaydı, dünya yaşamak için çok daha iyi bir yer olurdu..."


En Küçük Kütüphane 

Yana yakıla şimdi ne yapacağımı düşünmeye başladım. Kitap açık kaldığı süre boyunca varlığını sürdürebilen bir eseri nasıl uzun ömürlü kılabilirdim?


 Soylu Kütüphane

O güne kadar bir kitaptan kurtulmak gibi bir zorlukla hiç karşılaşmamıştım. O güne dek, beni yoran şey kitapları edinmek olmuştu; zaman içinde o konuda da ustalaşmıştım.


31 yorum:

  1. Benim hiç o kadar artmadı kitaplarım. Kpss kitaplarından kurtulsam bayağı yer boşalacak hatta. :) Bir gün çok dolarsa sevmediklerimi ve az sevdiklerimi elden çıkarabilirim. :)

    YanıtlaSil
  2. İlginç bir kitap, özellikle kısa hikayeler olması benim açımdan okunması kolay ve zevkli bir hale geliyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sıkılmadan bir günde okunabilecek bir kitap. :)

      Sil
  3. Bu kitap daha önceki yazınızda ilgimi çekmişti, güzel bir kitaba benziyor, not aldım:))) Öyküler yarım kalmışlık hissi veriyor, böylesi daha güzel olmuş diye yazmışsın ya merakım daha da arttı:))) Bu aralar almak istediğim kitaplar çok ama fiyatlardan yanaşamıyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sevdim, ilginç bir kitap. :) Sanırım 22 TL'ye almıştım. Bazı sitelerde 20 25 arasında satılıyor. Çoğu kitap pahalı gerçekten, ben de uygun olanları almaya çalışıyorum. :/

      Sil
  4. Çok tatlı duruyor bu kitap ya, çok ilginçmiş. En çok Ev Kütüphanesi'ndeki alıntıyı beğendim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten. Olaylar trajikomik bayağı, gülümseyerek ve ne olacağını merak ederek okudum. 😀 Ev Kütüphanesi'nde karakter ciddi ciddi evi kitapla doldurmak zorunda kalıyor. :))

      Sil
  5. Dizisi olsa güzel olurmuş gerçekten. :) İkinci alıntı öyle gibi görünüyor ama karakter kitapkurdu değil aslında. :)) Black Mirror'u hiç bilmiyorum, doğrudur. Distopik gibi ama benim açımdan eğlenceliydi, normalde sevmem distopya. :)

    YanıtlaSil
  6. Bak çok merak ettim bu kitabı. Tanıtım için sağol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Keyifle okuduğum bir kitap oldu. :)

      Sil
  7. Kitap alışverişi yazısında kitap ilgimi çekmişti. Yorumun gelmesine sevindim. Ve alıntılar çok güzel. Kitaplarla ilgili bir kitap okuduğumu hatırlamıyorum. Çok sıcak baktım ve Başka Zaman Kütüphaneleri'nin ismini not aldım. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alıntıları beğenmene sevindim. Sadece kitapları anlatan bir kitap okumamıştım ben de. O yüzden sevdim. Okursan beğenirsin umarım. :))

      Sil
    2. Kitaplarımı Kitap Yurdu'ndan alıyorum. Dün genel bir kampanya vardı. Hangi kitabı not aldıysam ellerinde yoktu. Kara bahtım kör talihim diyorum :))

      Sil
    3. İndirim günü var diye ben de kitapyurdundan alışveriş yaptım ama dediğin gibi bazı kitapları bulamadım, bir kısmı da pek indirimli sayılmazdı diğer sitelere göre. :) Kısmet işte.

      Sil
  8. ne güzel,ilginç buluşlarmış öykülerin konuları. okunur evet :)

    YanıtlaSil
  9. Konular gerçekten çok gilginçmiş. Rastlarsam mutlaka göz atarım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hem konuyu hem karakterlerin bu durumlar karşısındaki tepkilerini sevdim. Tavsiye ederim. :)

      Sil
  10. Merak ettiğim bir kitaptı Duygu'cum, alıntılar çok iyiyim, gerçekten bir kitapseveri tatmin edecek bir kitap, eline sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten Eren'cim. Ben bayağı sevdim. :) Sevgiler.

      Sil
  11. Bu kitap bir ara çok popülerdi. Herkesin elinde görüyordum. O zaman kapağı farklıydı ama. Baktım farklı yayınevinden basılmış. Kitapla, kütüphanelerle ilgili kitaplar okumayı seviyorum. Yolumuz kesişirse bunu da okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç denk gelmemiştim hayret. :) Bu kapağı çok güzel gerçekten, baktıkça mutlu hissediyorum. Denk gelirsen tavsiye ederim muhakkak. :)

      Sil
  12. Evi işgal eden kitaplar. Gerçekten öyle :)

    YanıtlaSil
  13. konsept ilginçmiş. Alıntı yapılan cümleler de ilginç. Cümleler bitti ama ben hala düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginçti gerçekten, daha fazla öykü olmasını isterdim, doyamadım. :))

      Sil
  14. Kütüphanelerle ilgili kitaplar çok ilgimi çeker ama keşke öykü olmasaydı :( Evde kitapların her yeri işgal ettiği doğru, şu sıralar bu konuya bir çözüm bulmaya çalışıyorum. Keyifli okumalar, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykü olmasını sevdim ben bazı öykü kitapları romanlardan güzel oluyor. :) Evimde hiç çok fazla kitap olmadığı için sıkıntı çekmiyorum, hatta kitaplığı doldurmaya çalışıyorum. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  15. İlginç bir kitaba benziyor ☺️

    YanıtlaSil

Karagöz Dersaadet'te Gölge Oyunu (Kitap)

   Blog arkadaşımız Tefrika'nın yorumlarından sonra kitabı merakla okumaya başladım. Gerçekten farklı ve dikkat çekiciydi.   Dersaadet&#...