5 Eylül 2021 Pazar

Monster (Anime Tanıtım)

 


"Bana bakın. Bana bakın. İçimdeki canavar bu kadar büyüdü."

 

Monster' a daha ilk başladığımda bitirmek ve burada paylaşmak için sabırsızlanacağımı anlamıştım. Bu kez oldukça farklı bir anime ile karşınızdayım. Anime psikoloji, gizem, polisiye, tarih, dram her şeyi içeriyor. 74 bölüm ve 2004 yapımı. O yüzden çizimleri biraz eski tarzda. Bölümlerin tamamı Youtube' da var. Animeyi 9 günde bitirdim ve sonlara doğru bende bir an önce bitirme takıntısı bile başlamıştı. Monster en sevdiğim anime listesinde 3.sıraya yerleşmeyi başardı. :) Şimdi animenin konusuna geçeyim.


Monster Konusu

Tenma, Almanya' da yaşayan ve çok başarılı bir beyin cerrahıdır. Bir gün birinin ameliyatına girecekken müdür ona bir başkasının ameliyatına girmesini söyler. Tenma müdürün dediği ünlü ismin ameliyatını yapar fakat önceki hasta ölür. Ölen hastanın eşi doktoru suçlar. Tenma o günden sonra suçluluk hisseder. Kısa süre sonra yine aynı durumla karşılaşır. Başından vurulan bir çocuk ve ardından durumu ağır bir vali hastaneye getirilir. Tenma bu kez kendi istediği kişinin ameliyatına girer ve o günden sonra tüm hayatı değişir. Gizemli cinayetler başlamıştır ve tek şüpheli Tenma' dır. Canavar ortaya çıkmıştır.


Canavar demişken bu birinin lakabı. Gerisinde hiç iz bırakmadan, insanları doğrudan ya da dolaylı şekillerde öldüren canavar...


Anime hakkındaki düşüncelerimi paylaşacak olursam beni çok etkiledi. İçinde dram olmasına rağmen ben gerilmekten ve sinirlenmekten üzülmeye pek vakit bulamadım açıkçası. İnsanların çıkar için daha ne kadar alçalabileceğini, ruhsuz kişilerin kolayca nasıl birilerini öldürebildiğini, insanların karanlık amaçlarının gelebileceği boyutu görüyoruz.

Anime boyunca olay akışı bazen hızlı, bazen yavaştı. Sonlara doğru pek çok karakterin birbiri ile bağlantısı olduğunu görüyoruz. Yani başlarda izleyip unuttuğumuz bir karakter 20 30 bölüm sonra ilginç bir bağlantı ile karşımıza çıkabiliyor. Bu yüzden biraz da dikkatle izlenmeli anime. Karakterlerin çok derin işlenmesi sevdiğim bir detay oldu. Olaylar Almanya'da geçtiği için pek çok Türk karakter de vardı. Yalnız Türk erkekleri hep esmer, pala bıyıklı çizilmiş. :)) Irkçılık, Hitler, duvarın yıkılması, nazilerden de bahsediliyor. Tüm bunların dışında sağlam bir gizem, polisiye var. Olacakları tahmin etmek çok güç. Anime genel olarak karanlık ve karamsar bir hava çiziyor. Rahatsız edici, uygunsuz sahneler vardı ama kısaydı neyse ki. O yüzden çocukların izleyebileceği bir anime değil kesinlikle. Anime gerçekleri olduğu gibi ve sert şekilde yansıttığı için diğer animelere göre daha çarpıcı geliyor insana. Mesela bir işkence sahnesi vardı gerildiğim. Fantastik animelerde belki çok daha beterleri vardı ama Monster konuyu işleyiş yönüyle bunu hissetmenizi sağlıyor.

Animeyi izlerken Tenma' nın yapacağı seçimi hep merak ettim. Gördüğü herkese çok iyi davranan, iki eli kanda olsa insanları kurtarmaya çalışan biri kafasına koyduğu şeyi yapar mı? Saf kötülük var mıdır? Bir insan gerçekten canavar olabilir mi? Canavar ölmeli mi? Bu tarz soruları düşünüyor insan. Bu animeden çıkarılacak mesajlar, dersler çok fazla. 




Bu kısımdan sonra anime hakkında daha detaylı açıklamalara geçeceğim. Ona göre okuyun. (Aşağıdaki görseller obluda.fandom.com sitesinden alınmıştır.)

Spoiler başladı...







Animede isimsiz insanlar, gizli deneyler, beyin yıkama, manipülasyon konularının üzerinde çok duruldu. Bir insanın algısı bozulduğunda, anıları gittiğinde neye dönüştüğünü çok iyi gösterdi. Hayatta en önemli şeyler bağlar ve sevgidir. Gerisi sonsuz bir karanlığa hapsolmak gibidir. Üç farklı kişinin ağzından çıkan sözleri de aklımda kaldığı kadarıyla paylaşayım. :) 


"Herkesin hayatı eşit değildir."

"Herkesin hayatı eşittir."

"Herkesin eşit olduğu yegane şey ölümdür."


Animede en sevdiğim kişiler Tenma, Grimmer ve Dieter oldu. Son bölüme kadar çok sayıda insan öldüğü için sevdiğim karakterlere bir şey olacak mı diye korkuyla izledim. Çocukların ölüm oyununun olduğu bölüm vardı orada çok gerildim mesela. Çocukların her türlü olumsuz etki karşısında nasıl savunmasız olduğunu, büyüklerin bile birkaç sözle kendilerini kaybettiklerini görüyoruz. Artık çocuk masalları bile ürkütücü görünüyor gözüme. Çocukları korumak ve sevmek hayattaki en önemli şey olmalı sanırım. Dünyadaki çirkin insanlar bir şeyleri bozsa da hepimiz düzeltmek için çabalayabiliriz. Tenma ve Grimmer o yüzden en sevdiğim karakterler oldu. Dieter da büyüyünce Tenma' nın kopyası olacak gibi. O çocuğu çok sevdim, keşke gerçek olsa da benim çocuğum olsa diye hayalini kurmadan edemedim. Bir halı ile tüm Türk mahallesini kurtaran koca yürekli çocuk. :) Johan en gizemli karakterdi. Kendinden nefret etsem mi, etmesem mi bilemedim. Hayranlık uyandıracak bir yanı da yok değil ama saygı duymak imkansız. Yine de animeyi bitirince nefret etmemeye karar verdim. Kendisi Death Note' daki Kira ile kıyaslanmış fakat ikisi tamamen farklı karakterler. Amaçları, yaptıkları her şeyleri farklı ve ben Kira' yı severdim yaptıklarında biraz haklılık payı gördüğüm için.


"İnsan öldürmek kolaydır, tabi ki şekerin tadını unutabilirsen..."


Spoiler bitti...


Animeyi herkese tavsiye ederim. Bir süre etkisinden çıkamayacağım sanırım. Eğer çok mantık arayarak izlerseniz size yeterince etki etmeyebilir. Verilen mesajlara, insan ilişkilerine yoğunlaşarak ve hissederek izlerseniz anime sizin için efsaneye dönüşebilir. Söyleyeceklerim bu kadar. Vakit ayırıp okuyacaklara teşekkür ederim. :))

Ha bir de unutmadan puanım 10/10.


22 yorum:

  1. Yayınlarınızı okuya okuya animeci olup çıkacağız biz de yakında. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle ilginç animeleri seçiyorum paylaşabilmek adına. Hem kendim de bir şeyler kapayım diye. :) Yoksa favorim genelde fantastik olanlar.

      Sil
  2. Spoiler yazan kısma bakmamak için kendimi zorladım gerçi spoiler önceden yedim ama olsun. Gizemli, psikolojik yönü ağır bir anime, insan merak ediyor, başta doktorlar var diye sıkılacağımı düşündüm izlerken ama öyle olmadı hiç. Ve kalemine sağlık güzel bir inceleme olmuş. İnsan gidip animeye devam etmek istiyor yazdıklarını okuyunca. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikolojik ve gizemli yanı ağır basıyor evet. Ben de başlamadan önce her şeyin hastanede geçeceğini sanmıştım ama düşündüğümden çok farklı çıktı. :) Muhakkak izlenmesi gereken bir anime. :)

      Sil
    2. Bitireyim de güzelce yorum yapayım
      Xd

      Sil
    3. Tamam bekliyorum, başlamıştın sen. :)

      Sil
  3. çok merak ettim Duygu, 74 bölüm oluşu gözümü korkutuyor ama listeme ekleyeyim, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de uzun bulmuştum, sonra başlarım diye erteliyordum. Bir gün boş vakit bulunca bari 1 bölüm bakayım nasıl bir şeymiş, sonra izlerim dedim ama bırakamadım tabi. :) İzlenmesi gereken bir yapım.

      Sil
  4. Evet müfred öyle olsalar da normalde sakal falan bırakan ya da bıyıksız olan da çok, animede sadece pala bıyıklılardı. :)

    YanıtlaSil
  5. Esmerim ama pala bıyıklı değilim :)

    YanıtlaSil
  6. ergo dan sonra bunu da alayım listeye mademsi :)

    YanıtlaSil
  7. Bölüm sayısı fazla ama izletiyor kendini. O kadar çok şeye değiniyor ki anime, etkilenmemek çok zor. Psikoloji deyince zaten ilk sıralarda önerilen bir animeydi. Hakkında doğru düzgün şey bilmeden başladım, bilseydim daha önce izlerdim. :)

    YanıtlaSil
  8. Çok heyecanlı anlatmışsın merak ettim. Şu sıralar My Hero Academia izliyorum. Bitince buna da bir bakayım. Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen beni bir de izlerken görecektin. Son bölümlere yaklaşınca takıntı yaptım iyice, yemek bile yemeden izledim. 😀 Tabi herkes beğenecek diye şey yok. Sıkıcı bulanlar ya da finali beğenmeyenler de var ama finalini sevdim ben. Eğer izlersen yazarsın sen de. :))

      Sil
  9. Merhabalar.
    Zayfanızı her ziyaret edişim de paylaştığınız animeleri tanımak ve hakkında bilgi sahibi olmak için inceliyorum. Animeler için, ben henüz emekleme sürecindeyim. Emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Vakit ayırıp okuduğunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim. Konu olarak çok ilginç bir animeydi, oldukça etkiledi beni. Yorumunuz için de teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla. :)

      Sil
  10. Başlasam bu kadar uzunken devam ettirebilir miyim endişesi ve başlamasam meraktan çatlama endişesi içimde ölümüne kapışıyor şu an.. Eğer izlersem buraya gelip beğenip beğenmediğimi yazacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence ilk bölümlere bir bak Esra, hoşuna giderse zaten bırakamıyorsun. :) İzlersen yorumunu merak ederim tabi. :) Gerçekçi olup da bu kadar farklı konulara değinen başka bir anime daha görmemiştim. Psikolojik ve gizem yanı baskın, suç üzerine araştırma yapıldığı da belli. Yorumun için teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. Anlatımına göre merak ettim.
    Bu söz çok etkileyici. :)

    "Herkesin hayatı eşit değildir."
    "Herkesin hayatı eşittir."
    "Herkesin eşit olduğu yegane şey ölümdür."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim renklitirtil. Alıntıları beğenmene sevindim. :)

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...