10 Aralık 2023 Pazar

Bungou Stray Dogs (Anime)

 


 Anime karakterleri gerçek yazar ve şairlerden oluşuyor. Tabii böyle diyince normal bir konu beklemeyin. Özel güce sahip insanları anlatan fantastik bir anime. Çeşitli gruplar var, bir bakıyorsun düşmanken bir bakıyorsun işbirliği yapmak zorunda kalıyorlar. Her sezon farklı olaylar yaşanıyor ve farklı düşmanlarla uğraşıyorlar. Anlamsız bulduğum bazı sahneleri saymazsam keyifle izlediğim, kafa dağıtmalık bir animeydi. Ben henüz 4.sezondayım, az sayıda bölümden oluşuyor.

 Konuyu detaylı anlatmak zor, ben daha çok karakterler üzerinden anlatayım. Atsushi karakteri yetimhanede büyümüş çok eziyet çekmiş. Sefil haldeyken, intihar girişiminde bulunan Dazai ile karşılaşıyor, Dazai de onu alıp kendi çalıştığı dedektif ajansına götürüyor. Anime böyle başlıyor. İlk sezon komik ve basitti ama sonraki sezonlar daha ilgi çekiciydi. Mesela Dazai intihara meyilli olsa da beklediğimin aksine çok enerjik, neşeliydi. Ve zekasıyla da dikkat çektiği için animede en sevdiğim 3. karakter oldu.

 2. sezonda Dazai'nin geçmişini ve eski arkadaşı Odasaku'yu görüyoruz. Bu karakter en sevdiğim oldu, kafa yapısı ve sağlam duruşu ile. Şu anki Dazai'yi Dazai yapan o olmuş adeta.

 Bir de Akutagawa var, en sevdiğim 2., onu hep öfkeli ve saldırgan görüyoruz. Tüm bunların altında yatan sebebin yine Dazai ile alakalı olduğunu öğrenince şaşırmıştım.

 Sadece Japon yazarlar değil yabancı yazarlar da var. Fyodor, Lovecraft, Poe vs. Şapşik Poe beni bir hayli şaşırttı. Ve ürkütücü görünümüne rağmen Lovecraft'ı da sevdim. Fyodor da Dazai'ye denk bir düşman pozisyonunda.

 O değilde hangi yazarı görsem artık aklıma bu anime geliyor. Mori ve Tanizaki'yi sevmedim mesela, o yüzden bu yazarların kitabını görünce okuyasım gelmiyor. 😅 Edogawa Ranpo'nun kitabını gördüm geçen, ve o da Edgar Allan Poe'den ilham almış meğer (ismi benzerliğine dikkat çekerim.) Animede ikisinin rekabeti ve işbirliği çok hoştu. Yani bazı yönlerden gerçeğe sadık kalınmış animede.

 Dedektif Ajansı iyiler için çalışıyor ve başkan Fukuzawa ekibe özel yetenekli kişileri topluyor. Bu karakteri de sakin ve güçlü oluşu, herkese kol kanat germesi nedeniyle sevdim. Gerçekte de Fukuzawa yazar, eğitimci ve samuraymış.

 Herkesten bahsedip Chuuya'yı anlatmazsam olmaz. Tam deli fişek. 😅 Bu da Akutagawa ve Odasaku gibi Liman Mafyası'nın üyesi. Yani Dedektif Ajansı ile rakipler. Chuuya'nın ileri seviyede gücü var ve dövüşürken bir şekilde Dazai'nin özel gücüne muhtaç olduğu için ikili çok iyi işler çıkarıyor. Ayakları yere basmasa da sevdiğim bir karakter. :) 


 Anime genel olarak güzel. Komedi, gizem, aksiyon, polisiye her şey var içinde. Kafamı dağıtmak için güzel bir seçim oldu. :) Daha fazla uzatmadan giflere geçeyim. (gifler: tenor.com)


Bu meşhur Dazai, her taşın altından çıkıyor.

Akutagawa, öfkesine yenik düşen ve Dazai'nin takdirini kazanmış olan herkesten nefret eden biri.


Çılgın Chuuya, Dazai'ye kafayı takanlardan biri. 😅

Ürkütücü Lovecraft 🤗☠️

Ranpo ve Poe ikilisi 🧐 Ranpo özel yetenekli değil doğal dedektiflik zekası var sadece.

Fyodor, amansız düşmanımız. 😎 Zeki olduğu kadar acımasız da.

Vee Odasaku, hayali ve hayatı arasında hapsolmuş biri, kendisini daha çok görmek isterdim. 😊💔





Açık renk saçlı olan da başta anlattığım yetimhanede büyüyen Atsushi. Nazik ve düşünceli bir genç.


31 yorum:

  1. Lovecraft gördüğüme şaşırdım haha.ve Odasaku'yu daha fazla görmek için Beast mangası (bulursan live action) ile Dazai'i bulduğum gün novelini okuyabilirsin 💕 Dead Apple'in başlangıcindaki küçük sahne + 4. Sezonun başındaki sahneler + onu tanıdığımız 2. Sezon başındaki bölümler olmak üzere sadece buralarda görünüyor Odasaku ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lovecraft'ın kitaplarını seviyorum ya o yüzden ilgimi çekti. Yoksa ilk kez bu animede görsem belki sevmezdim. 😅 Odasaku'yu sevince hep göreyim istiyorum aslında çoğundan fazla gördük yine de. 🥰 Dediğine de bakayım, Beast'i merak ediyorum. 😀

      Sil
    2. Ay doğru. Misal chuuya. Belki toplasan onu bile odasaku'dan az görmüşüzdur. Ama bir görme ihtimali hala var diye hiç dikkat etmedim favorim olmasına rağmen 😂
      Doğru yazarı bilip sevmek etkiler.
      Beast 3 cilt mi neydi. Az ya bir gün sürmez okumak hehe

      Sil
  2. Tanizaki'yi ben de almam XD yazık oldu yazara ama gene de arkadaşımdan Naomi adlı kitabını dinlemiştim sırf anlamak için. Kitap da sarmadı XD. Ama Mori'yi sevdiğim için kitabı bana hediye geldi heheheehehehehehehehhehe 🤪

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya yazara yazık oldu. Animede de kötü değil aslında ama o kız yüzünden ikisi de itici geliyor. :)
      Mori animede gerçekten gıcık ehehe. Bu noktada zevklerimiz uymuyor. 😅🤗 Kitabı beğenecek misin bakalım. :))

      Sil
    2. Kitabı beğenmeyecegim hahahaha çünkü bu animeden sonra japon edebiyatını hatmeden arkadaşım şöyle bir yorum yapmıştı: tamam Japon edebiyati olaysız, ama bu en olaysızı hahahahaha. Yaban kazı için. Elimdeki de o XD. Ama ben Japonya'nın en genç doktoru, ayrıca yurt dışı eğitime gitmiş talebesi, batı modernleşmesi ve batı dışı modernleşmesini yaşamış bir entelektüel olarak nasıl ve ne yazmış merak ediyorum. Sosyolog olarak bakacağım kitaba hehe

      Sil
    3. Ehehe anladım. 😀 O bakış açısıyla okumak güzel olabilir, yorumunu bekleyeceğim. İlginç bir yazar sanırım. 😊

      Sil
    4. Hayatı çok başarılı. Zeki insan severim 💅🏻

      Sil
  3. Dazai gerçekten de her taşın altından çıkıyor. Okey şimdi benim favorilerim listesi. Çok uzun olduğu için 10 küsur ile kısıtlayacağım XD
    1. Chuuya
    2. Akutagawa
    2. Ayatsuji
    4. Jouno
    5. Sigma
    6. Dazai
    6. Fyodor
    6. Verlaine
    9. Kenji
    10. Odasaku

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dazai'yi niye o kadar geriye attın hayret. 2.sıraya sen de Aku'yu koymuşsun güzel. 🥰 Odasaku nasıl 10.olur. 🥲 Listede bazılarını çıkaramadım, daha izlemediğim kısımlardan sanırım. 😅😆 Genelde düşmanları eklemişsin zaten. 😅🤭 Jouno'yu ben de sevdim gerçi. :))

      Sil
    2. Jouno'yu şimdiden sevdiysen sonradan daha çok seversin. Ama Sigma'cığımı sevdiğin günlere hemen gelmek istiyorum hehe. Dazai ilk sevdigimdi, çok sevince ve hevesim geçince sıradanlaştı ama gene de iyi karakter diye hala üstlerde hehe. Animede olmayan 2 kişi var. Ayatsuji, BSD Gaiden novelinin başrolü. Bir dedektif ama yeteneği bulduğu suçluyu kaçınılmaz bir kaza ile öldürüyor. Bu yüzden ismi Katliam Dedektifi hehehe. Ve bu yüzden hükümet bunu bir suçlu gibi gözlem altında tutuyor, evden çıkması falan yasak hem izleniyor. Arada bir idam teklifi sunuyorlar ☠️ Kişilik olarak intiharı çıkar ve yerine oyuncak Bebek takıntısı koy al sana sarışın bir Dazai.
      Verlaine use Chuuya'nın 16 yaşındaki hikâyesinin anlatıldığı Storm Bringer romanındaki kötü karakter. Ah be 💔 Animede sadece ismi geçiyor Paul diye Rimbaud'un en yakın arkadaşıydı, 3. Sezonun başında Dazai ve Chuuya'nın savaştığı. Adını ölürken andı. İşte bundan 1 sene sonra geliyor ortalığı aleve vermeye hehe. Ondan bir sene sonra da Odasaku ve Dazai tanışıyor.

      Sil
    3. Dazai'ye olan sevgin ne çabuk azalmış. 😅😃 Benim sıra pek değişmez sanırım. Dazai'nin aklını okumak biraz zor olsa da etkileyici bir karakter bence. Ciddi hallerini daha çok seviyorum. O anda sanki gerçek kimliğini görüyoruz gibi hissediyorum. Katliam dedektifini merak ettim, ilginç gerçekten. :))
      Verlaine de dikkat çekiciymiş, o kadar detaya dikkat etmemiştim. İsim hafızam da pek iyi değil. 😅

      Sil
    4. Benim de hafızam pek iyi değil. Sevmesem aklımda kalma ihtimali 0 idi. Hehe
      Gaiden çevirisi yok. Hayranlar bazen ceviriyorlar. AA ama Mangası var. Ara vermişti. Devam etmiyor şimdilerde sanırım. Ben de romanın ilk yarısına gelecek kadarkk manga bölümlerini okudum sonra sonunu okudum haha bir dönüp bakayım ona. Ayıp etmişim.
      Katliam Dedektificiğimiz çocukluğundan beri etrafındaki herkesi öldürdüğü için oyuncak bebeklere sarılıyordu şimdi kucağında o bebekleri görünce yargılayabiliyoruz XD bir de kedileri var. Ve romanda aşık olduğu biri. Aşk sadece onda ve Akutagawa'yi seven Higuchi'de var konuk karakterleri saymazsak. Hep arkadaşlık üzerine anime.
      Dazai'i zamanında fazla abarttım gölgedekilere yöneldim şimdi hehe

      Sil
    5. Bayağı detay var, manga okumuyorum kolay kolay, animeyle yetineceğim. :)) Aşk olmaması iyi, her yerde var zaten. Dostluk hikayelerini daha seviyorum. 🥰 Higuchi animede nadir sevdiğim kızlardan zaten. Aku farkında değil galiba onun sevgisinin. 😅

      Sil
    6. Ulen Aku.. Ya iyileşti de aslında görsün artık şu kızı be 💔

      Sil
  4. Anime izleyemiyorsam da sizin yorumlarınızı keyifle okuyorum Duygu Hanım. İzleyen gözlerinize sağlık olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle okumanıza sevindim Nazlı Hanım. İçimden geldiği gibi yazmayı seviyorum. Yorumunuz için teşekkürler. 😊

      Sil
  5. Normalde araştırmam ama bazen merak ediyor insan. :)

    YanıtlaSil
  6. Yazarların adını kullanıyor o halde sadece, onların yaşamlarından örnekler yok, doğru mu anladım? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, hayat hikayeleri anlatılmıyor. Daha çok yazarların yazdıkları veya kişiliklerini yansıtıyor. :) Dazai burada da intihara meyilli, Ranpo polisiye ile ilgileniyor, Fyodor'un Suç ve Ceza ile alakalı özel gücü var. Yazarları iyi tanıyanlar belki daha fazla detay bulur.
      Animede geçmiş bölümlerde Dazai, Oda, Ango üçlüsünü dost gibi gördük. Araştırınca Japonya'daki belli bir döneme ait edebiyatın serseri tarafını temsil eden Buraiha yazarları olarak bu üçlünün geçtiğini gördüm. Gerçek yaşama çok gönderme var aslında, fantastik kurgu üzerinden.

      Sil
    2. Evet gerçek hayatlarından izler var ancak çok çok yoğun değil. Bazılarını yazayım:

      Örneğin Dazai iki defa birer kadınla intihar girişiminde bulunmuş, animede iki kadına çifte intihar teklifinde bulunuyor. Kişiliği aynen yazarın yarı otobiyografik eseri olan İnsanlığımı Yitirirken'inden alınmış.
      Dazai Akutagawa'ya hayran ve onun ölümünden sonra daha depresif oluyor; Animede tam tersi olarak Akutagawa Dazai'ya hayran. Bu tersine ilişki Edgar Allan Poe ve Edogawa Ranpo'da ve Gogol ile Dostoyevski'de de var.
      Fyodor Dostoyevski'de yetenek polisiye hikayeye uygun olarak Suç ve Ceza seçilmiş olsa da yazar Karamazov Kardeşler'den Ivan'ın şeytanla konuşma sahnesinden ilham alarak oluşturmuş ve bunu ancak 5. sezonun sonunda görebiliyoruz.
      Gogol'ün yeteneği en ünlü eseri Palto ve Dostoyevski'ye atfedilen bir söz var "Hepimiz Gogol'ün paltosundan çıktık." Animedeki bir sahneden Gogol karakteri (Paltosu otuz metre kadar geniş bir depo olabiliyor ne istese çıkarıyor oradan) Paltosundan önce Dostoyevski karakterini sonra da (Dostoyevskiden etkilenmiş olan Dazai) karakterini çıkarıyor.
      Duygu 'nun bahsettiği serseri taraf dediği kısım bu yazarların sosyalist bir örgüte üye oldukları zaman ve animede bu üçlü bir mafyaya üye oluyorlar.
      Mori Ougai hem başarılı bir doktor hem de dünya savaşı sırasında tıbbi generallik yapmış, onun orduda bu görevi ifa ettiği sahneleri ve doktorluk yaptığı zamanları görüyoruz, hala daha neşter kullanarak dövüşüyor.
      Tanizaki karakterinin Naomi diye bir kitabı var onu bir insan olarak kurup kitaptaki karaktere bürümüşler.
      vs. Bu tür paralellikler olduğu için fanlar bunları çözmeye falan çalışıyor. Ben dahil bu tür tahliller yapmışımdır. İnstagramda BSD teori hesapları var bu tür ilişkileri bulmaya çalışan :)

      Sil
    3. Vaay bilgilendirme için sağol, bayağı şey yazmışsın, emeğine sağlık. 🥰🌺 Karamazov Kardeşleri okumadığım için o detayı fark etmemişim. Henüz Gogol da okumadım. Dikkat eden ve bilgili kişiler için çok detay var gerçekten animede. Çok fazla bilmiyorum ben yazarların hayatını. İyi oldu bunları belirtmen. 😊👍

      Sil
    4. Ben okudum bile fark etmedim haha. Kızın biri fark edip yazmıştı. Ertesi hafta yazar bir röportajinda söyledi. Kız da çok sevindi ben de sevindim hehe. Yazar kalleş çok az bilgi veriyor. Biz fanlar düşünüp çözüyoruz.
      Rica ederim ve teşekkürler 🐥

      Sil
  7. Ooooo bu iyimiş pekuu izlenir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, şu an 4.sezon çok heyecanlı gidiyor. Gidip devamını izleyim.😎

      Sil
  8. İlgi çekici görünüyor ama ben pek izleyemiyorum🙃 Çoğunlukla yazılarından öğreniyorum hep😊 Emeğine sağlık canım😊

    YanıtlaSil
  9. Anime dünyasına henüz giriş yapamadım. :) Yakın bir arkadaşım anime izlemem için bir uygulama önermişti ama İngilizce altyazılıydı.
    Yine çok güzel anlatmışsın, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette çok site var anime izlenecek. :) diziwatch ve türkanime güzel. Teşekkürler yorum için. :)

      Sil
  10. Aslında fantastik konuları seviyorum ama animelere bir türlü alışamadım. Gerci oldukça yaratıcılar 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastiği en iyi animeler yansıtır. Bence izlemeyi denemelisiniz. Hayal gücü konusunda ileri seviyedeler. 😊

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...