5 Kasım 2023 Pazar

Kan ve Şeref (Kitap)

 


 Sonunda bitirdim. :) Kitap Nick Caramandi'nin eski üyesi olduğu azılı Scarfo çetesinin yükselişi ve düşüşünü anlatıyor. Kitabın başında 8 sayfalık bir isim listesi, işlenen cinayetlerin yıllara göre listesi ve mahkumiyet cezaları yer alıyor. Okurken sanki uzun bir haber bülteni dinliyor gibi hissettim. Pek duygulara yer verilmeden olduğu gibi olaylar anlatılıyor. Zaten kitap belgesel roman olarak geçiyor. Karga lakaplı Caramandi tanık koruma programı sayesinde tüm bildiklerini anlatmış. Suç araştırmacısı muhabiri olan George Anastasia da bunu başarılı şekilde kitaplaştırmış.

 Çetenin uzlaşmacı olan eski lideri Angelo Bruno 1980'de bir suikaste kurban gidince olaylar başlıyor. Bir süre sonra çetenin başına acımasız ve şiddet yanlısı Nicodemo Scarfo geçiyor. Scarfo, Bruno'nun aksine pek çok kişiyi kurban ediyor. Örgüt içindekileri bile öldürtüyor.

 Caramandi'nin çocukluk ve gençliğinden başlayan konu onun adım adım çeteye nasıl yaklaştığı ile devam ediyor. (Kariyerine oyuncak tabanca ile dükkan soyarak başlayıp ileride mafya reisinin temsilcisi olacaktır.) Karga, çeşitli suçlar işleyerek, bağlantılar kullanarak çete için çalışmaya başlar. Çeteye üyelik ise kolay değil. Yıllarca onlara bağlı çalışır. Kendisi dolandırıcı olduğu için amacı çeteye katılıp daha fazla para kazanmaktır. Bir süre sonra adam öldürmek bile işinin bir parçası haline geliyor. Genelde zaten suça bulaşmış kişileri öldürdüğü için vicdan azabı da duymuyor.

 Sonunda bir gün Caramandi bir törenle çeteye üye yapılır, kanlı bir yemin eder. Artık çeteyi daha yakından tanıyan adam akıllıca davranıp sadece verilen emirleri yerine getirip ve başka şeye burnunu sokmaz, şikayet etmez. Çünkü çete içinde çok kıskançlık var ve çeşitli entrikalar dönüyor. Zamanla çete lideri Scarfo ile daha yakın olur ve ona çok para kazandırır. Ancak Caramandi'nin hesaba katmadığı bir şey vardır. Scarfo kimseye tam anlamıyla güvenmeyen, paranoyak biridir. Geçmişte en yakınındaki kişiyi bile çeteden azledip öldürtmüştür. Karga çok çalışır, sadıktır. Zamanla zirveye tırmanır ama onun için işler tersine döner. Bir gün tutuklanır ve çete ona sırt çevirir, öğrenir ki Scarfo onu suçlamakta ve ölümünü istemektedir.

 Caramandi Scarfo'nun inadını iyi bildiği için tek kurtuluşu itirafçı olmakta bulur. Çıktığı mahkemelerde ifade verir ve onlarca kişinin mahkum edilmesini sağlar. Scarfo çetesi de bu şekilde çökmüş olur. Caramandi sonradan bir pişmanlığını dile getiriyor. Derdi sadece Scarfo ile olduğu için yetkililerle anlaşmış ve doğruları açıklamak zorunda kalmıştır. İşlediği suçlardan değil de yakalattığı diğer kişiler için üzülmektedir. Caramandi ölüm listesinde olduğu için kimlik değiştirerek yaşar ve sonunda kendini kimliksiz olarak tanımlar. Artık yaşlandığı için de yalnız kalmıştır.

 Kitapta çeteye dair çok detay var. Ne işler yaptıkları, işlerini nasıl yürüttükleri, kimlere tuzak kurdukları vs. Bu yüzden pek akıcı değildi ama ara ara merak uyandırıcı gelişmeler olmaktaydı. Bir de bu suç dünyası nesnel bakış açısı ile anlatıldığı için olanlara pek üzülmedim. Çoğu kişi ettiğini buluyor. Bu tarz konulara ilgisi olanlara tavsiye ederim. Benim için farklı bir deneyim oldu.

 

Fakat, bu üyelik merasiminden iki yıl sonra, Nick Caramandi, Scarfo'nun paranoyasının bir hedefi haline geldi. Böylelikle, aileye düşman oldu. Caramandi, bir düzineden fazla büyük jürinin önüne çıkıp, on bir farklı davada ifade vererek, hayatı pahasına korumaya yemin ettiği Philadelphia örgütünü çökertti.

Fakat, Scarfo örgütünün içinde, üç boyutlu bir satranç oyunu oynanıyordu. Birkaç düzeyde plan kurulup, entrika çevriliyor; çeşitli düzlemlerde çatışmalar yaşanıyordu.

Bütün öğleden sonrasını, hayal ya da gerçek, ölüm fikriyle geçirmişti. Hayatının hiçbir anında, kendisini, bu denli tehdit altında hissetmemişti. 

Bu sefer, kapana kısılmıştı. Çetenin merkezine doğru yaklaşıyordu fakat, yaklaştıkça, geri adım atmak, daha da imkansız hale geliyordu. Artık cinayet, hayatının bir parçasıydı.

Caramandi, toplam on bir davada tanıklık edecek ve elli iki kişinin hüküm giymesine neden olacaktı.

15 yorum:

  1. Yani bunlar gerçek mi? Abooo ne ilginç ve aksiyonlu. Aklıma Tokyo Revengers geldi. Orada da henüz çocuk çetesi oldukları zamandan başlıyor ve kahramanımız gelecekte büyük ve acımasız bir örgüt olacak olan çocuk çetesini yola getirmek için içine girip yükseliyor ama tabi nesnel değil.
    Bu kitap daha çok gerçek dünyada suç örgütü nasıldır, karşılaşırsak ne yapmak lazım, (yalvaramazsin çünkü duygusuzmuş herifler), suç örgütlerini roman yazarken dahil edeceksen haklarında bilgimiz olsun temalı bir şey olmuş. Sevdim ama mafya senaryoları ile ilgilenmiyorum. Sanırım sadece Tokyo Revengers'ta izledim bu konuyu.
    Bak sen şu kargaya, koca örgütü çökertmiş, helal olsun.
    Yorum için teşekkürler 🐥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçek hayattan alınmış, hatta baktım netten Scarfo denen adam 2017'de ölmüş. Hapiste ölmüştür artık.
      O animeye başladıydım da devamı gelmedi. 😅 Gerçi orada çocuklar mecbur kaldığı için toplanmıştır. Burada çete bayağı yere uzanıyor. İnşaat, bahis, eğlence sektörü, siyaset vs. Uzun süre FBI ajanları kanıt toplama çalışıyor ve Caramandi'nin itirafı ile her şey çorap söküğü gibi çözülüyor.
      Bu tarz kurgu yazmak isteyenler için güzel, ancak olaylar 1980lerde geçiyor daha çok. :) Caramandi iyi yapmış, hepsi hapsi boyladı. :))

      Sil
  2. İlginç bir konusu var, çok tarzım olmasa da gerçek bir hikaye olması ilgimi çekti.
    Bir şans verebilirim canım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanmış olaylar anlatıldığı için ilginçti. Kurgu olsa bu kadar olur diyeceğim gelişmeler de vardı. Okumaya değer bence, rica ederim. :)

      Sil
  3. italyada mı geçiyo, orda çokmuş böyle çeteler :)

    YanıtlaSil
  4. Aslında ilginçmiş. Suç severim zaten ama gerçek hayat olunca etkilenebiliyorum bazen. Gerçi duygusuz anlatılmış, belgesel roman gibi demişsin. Bilemedim, zamanım olursa bir göz atarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap pek etkilemez bence, dediğim gibi daha çok haber izlemiş gibi hissettim. Kimseyle bağ da kuramadım. Tabii bu kitap kötü demek değil, o kadar bilgi ve detay iyi toparlanmış. Ben dün ne yediğimi unutuyorum, Caramandi bu kadar şeyi nasıl hatırlamış diye şaşırdım. :)

      Sil
  5. Aslında dizi, film, belgesel falan olsa ilgi çekici olurmuş. Kitapta bu tip konular akar mı bilemedim. Ama ilginç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, filmi falan olsa iyi olurdu. Kitap o yüzden pek akıcı değil ama yine de bazı olaylar nedeniyle ilgi çekiciydi. Kime ne olacak diye merak ederek okuduğum da oldu. :)

      Sil
  6. Ayy Duygu ne kadar ilginç kitap bu nerden buldun bunu? Böyle dava dosyası gibi ilerleyen şeyleri okumaya da bayılıyorum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😆 Bayağı ilginçti evet. Ucuz ve değişik kitap bulunca dayanamayıp alıyorum. Amazon'dan 17 tlye almıştım. Kalın da bayağı. :))
      Caramandi'nin bakış açısıyla anlaşılınca ilginçti. Mesela bir olay oluyor sonra bunu çağırıyorlar adam 'eyvah, öldürülecek miyim yoksa' diye paramoyaklaşıyor. Ama haklı da çetenin lideri tam dengesiz, kaç yıl iyi yaşamış o çetenin içinde. 😅

      Sil
  7. Aa, ilk kez duydum bu kitabı :)

    YanıtlaSil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...