12 Kasım 2023 Pazar

Naruto Felsefesi (Kitap)

 


 Naruto manga/animesinin hayranı olan yazar seriyi tanıtabilmek için kitabı yazmış. Şu sözleriyle açıklıyor bunu: "Benim bu kitabı yazmamın nedeni de, söz konusu duyguları ve zenginliği herkese anlatmak için duyduğum büyük istek ve coşkudur."

 Dünya çapında meşhur olan ve hayran kitlesi giderek büyüyen Naruto benim de en sevdiğim animedir. Bu yüzden yazarın ne yapmaya çalıştığını gayet iyi anlıyorum. Kitap Naruto'nun mangakası Kishimoto'nun kısa hayatını ve onun esinlendiği tarihi ve mitolojik konuları anlatıyor. Daha sonra önemli karakterlerin hayatına, yaşam tarzlarına, amaçlarına tek tek değiniliyor.

 Naruto'nun bitmeyen azmi ve şefkati, Kakashi'nin travmalarla dolu geçmişine rağmen sağlam bir kişiliğe sahip olması, yıkım getiren Gaara'nın zaman içinde dönüşümü, İtachi'nin yükü ve acıları, Naruto'ya çok benzeyen Obito'nun yoldan nasıl saptığı...

 Kesişen hayatlar birbirini etkileyerek sonunda insanların tek bir hedefe yönelmesini sağlıyor. İnsan yalnızsa sahip olduğu büyük gücün de bir önemi kalmıyor. İnsanların birbirini anlayabilmesi ve bir olabilmesi en önemli mesele. Naruto hikayesi tam da bunun üzerine kurulu. Aslında yazar bunu biraz ütopik buluyor, yine de ders alınması gereken bir durum olduğunu da belirtiyor.

 Kitap kısa bölümlerden oluşuyor. Narutoyu izleyecekler için çok spoiler içeriyor, bu yüzden onlara değil de Naruto'yu izlemiş olanlara veya izlemeye vakti olmayıp da Naruto'yu merak edenlere tavsiye ederim. Birbirinden etkileyici hikayeleri tekrar anımsamak ve yazarın bakış açısından görmek güzeldi. Her iyilik başka bir iyiliği doğurur, yoldan sapmayanlar bir gün muhakkak diğerlerini de etkiler. Çok severek okudum. Hayran yorumlarına da yer verilmesi güzel detaydı. Kalbini vererek izlemiş olanların benzer şeyler düşündüğünü görünce sevindim. Bu bakımdan Naruto daha uzun yıllar hafızalarda yerini koruyacaktır. Böylesine etkileyici hikaye ve karakterlerin bir arada toplanması nadirdir. Son olarak Naruto benim için de bir başyapıt. 😊💙


Kishimoto gerçek dünyada süregelen zalimlikleri ve çatışmaları eserlerine tüm çıplaklığıyla yansıtır. Onun gözünde hayat güzel olduğu kadar acımasızdır da. Naruto karakteriyle ise iyilik ve barış dolu, ama daha da önemlisi, aklın hükmettiği bir dünya hayal edebileceğimizi gösterir bize.

Oysaki içinde ta en başından beri, pek çok acıya ve trajediye yol açacak kadar güçlü bir canavarın yattığını bilseydi, bu yükün altından kalkamaz, büyük hayaller kurmasını sağlayan özgürlüğe hiçbir zaman erişemezdi.

Böyle bakıldığında Naruto'yu durduranın, intikam almasına engel olan şeyin, harekete geçmeden önce anlama ihtiyacı olduğu söylenebilir.

Tüm bu duygusal boşluklar, aşağılanma, ihanet ve de uykusuzluk Gaara'nın içinden gerçek bir ölüm makinesi çıkarttı.

Çünkü bazı yaraları zaman bile iyileştiremez. Özellikle de o yaralar pişmanlık, nefret, öfke ve intikam hırsıyla derinleşip yer ettiyse...

Maske takmasının nedeni de, gerçek kimliğini gizleyerek kırılgan tarafını korumak istemesiydi. Gerçek yüzüydü kırılgan tarafı; kimliğiydi, ona geçmişini hatırlatan her şeydi.

Naruto'yu tüm hikaye boyunca, düşmanlarının fikirlerini değiştirebilen, hiç değilse önceki hallerine döndürebilen biri olarak görürüz. Hep iyi niyetli, hep şefkatlidir o. Karşısındakini o noktaya neyin getirdiğini öğrenmek ister her zaman. Sonra da, sadece sözcükleriyle bile tepetaklak çevirebilir karşısındakinin hayatını.


17 yorum:

  1. Uzunluğu nedeniyle hep ertelediğim bir anime. İzlemeyi ilk düşündüğüm zaman başlasaydım muhtemelen şimdiye bitmişti. :) Artık izler miyim bilmiyorum ama bana da belli olmuyor. Müziğini seviyorum bu arada. Tabi hikayesini bilince daha anlamlıdır ama melodisi, sözleri falan tek başına da güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir başlayınca çok sarıyor zaten. Bayağı doğal ve samimi ilerliyor ilk sezon. :) Zaten filler bölümleri atlayınca bayağı kısalıyor anime, onun listesi İnternette var yine.
      Naruto'da onlarca müzik var, ben en sevdiklerimi paylaşırım genelde. Favorilerim Naruto Shippuuden Theme, Despair, Tragic, Man of The World vs. :) Gerçekten hikayeyi bilince daha etkileyici geliyor, kitabı okurken bile o anlar hep gözümde canlandı.

      Sil
  2. oleeey okuyayım bunuuu, izlicem de sonraaa nasıl olsa spoilleri unuturuum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam o zaman sen bilirsin. 😃 Umarım seversin kitabı.

      Sil
  3. Merhabalar.
    Yazar, Naruto Manga/Animesindeki duygu ve zenginlikten ne kadar etkilendiyse, bu anime için "Naruto Felsefesi" isimli kitabı kaleme almış. Bana bu durum gerçekten çok ilginç geldi. Animelerle ilgili hiç tecrübem olmadığı için, animelere de ilgi duyamıyorum. Ancak, sayfanızdan izlediğim kadarıyla çok müthiş bir ilgi alanı olduğunu kabul ediyorum.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Ben fazlasıyla ilgi duyuyorum öyle ki anime izlemek gerçek insanların oynadığı film ve dizilerden daha ilgi çekici geliyor bana. :) Zaten bir çoğu büyüklere yöneliktir ama hâlâ çocuk işi sananlar var. Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. Merhabalar.
      Ben hep televizyonlarda çocuk işi animelerle karşılaştığım için, animelere hiç sıcak bakmamıştım. Ama çoğunluğunun büyüklere yönelik olduğunu da sizin sayfanızdan öğrenmiş oldum. Belki ben de bir gün animelere karşı ilgi duyar ve severek izlerim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. Felsefe ilginç o ayrı da yayındaki foto var ya.. ben ona bayıldım.. ışıklar, kitabın kapağı ve minik oyuncak.. hepsi harika bir atmosfer oluşturmuş <3 :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim. Oyuncaklar da Naruto karakterleri, hepsi bir araya gelince iyi oldu. :))

      Sil
  5. Hep izlemek istediğim bir anime olmuştur. Hepte ertelenmiştir. Ama bu sefer kesin başlayacağım. Kitabını da okuyayım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversin. Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar. 😃

      Sil
  6. Özet güzel olmuş, kitabı okuyamam büyük ihtimalle ama araştırıp Naruto'nun derinlerine dalan yazarı takdir ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler. Yazar da benim kafadan. :))

      Sil
  7. Ben muhtemelen izleyemeceğim için okuyabilirim. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman olur. :)) Çok uzun bir seri olduğu için herkes izleyemiyor.

      Sil
  8. Oğullarım seviyor tavsiye edeyim ilgilerini çekebilir 😊

    YanıtlaSil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...