2 Aralık 2022 Cuma

Kaşık Bükenler (Kitap)

 



 "Her şey yoluna girecek," diye düşünüyor Dünyanın En Güçlü Psişiği. İşini yapmaya devam etmek zorunda sadece; iş ondan çıkana kadar.


 Muhteşem Telemachus ailesi televizyondaki başarısız gösterinin ardından yalancılıkla suçlanır, gözden düşer. Konu kapanır ve aradan yıllar geçer. 

 Ailedeki Maureen(anneanne), en görkemli kişi bu olaydan kısa bir süre sonra ölür ve ailenin geri kalanı kafasına göre takılmaya başlar. Ta ki torun Matty de benzer bir gücü deneyimleyene kadar. Buddy dayı kahindir, kendisine deli gözüyle bakılıyor. Çocukluktan beri gelecekle ilgili çok şey gördüğü için kendini diğer insanlardan soyutlamıştır. Diğer dayı Frankie düşünce gücüyle eşyaları hareket ettirebiliyor. Anne Irene yalan dedektörü ve dede Teddy ise diğerlerinin aksine özel bir güce sahip değil, tam bir dolandırıcı.

 İlk 150 sayfada daha çok aile bireylerini tanıyoruz ve geçmişlerine dair bilgiler ediniyoruz. Sonra konu biraz daha gizemli hale bürünüyor. Ailenin devletle olan ilişkisi var, Rusya psikolojik araştırmalara yatırım yapıyor diye ABD de geride kalmak istemiyor ve psişik gücü olanları tespit etmeye çalışıyor. Yani gözleri bu ailenin üzerinde olmuş hep.

 Sahip olduğu güçler yüzünden karakterler sıkıntı çekmiş. Buddy'nin yaşamı üzücü geldi bana. Sürekli gelecekle ilgili görüntüler gördüğü için geçmiş, şimdi ve gelecek kavramı çok karışmış. Bazen iki anı birden yaşadığını hissediyor, kafası bu yüzden çok karışık, az konuşuyor.


 Tarihin farkına sadece birkaç ay önce varmıştı. Bir sabah uyanmış ve geleceğin kaybolduğunu fark etmişti. Sonunda freni patlamış bir kamyon ya da damarlarını tıkayacak bir pıhtının onu bu dünyadan yollayacağı düşüncesiyle yıllardır ellerini gözlerine siper ederek gelecek günleri tarıyordu.


 Anneanne Maureen için ölmeden önceki son ayları çok zordu. Geleceği gören oğlu sayesinde pek çok şeyi düşünmek, planlamak zorunda kalmış ve hiç yılmamış. Anneler daima güçlüdür. 


"Uyuz Archibald. Pringles kutusundaki adama benzemişsin, daha kelsin ama."   

 Dedenin hayal gücüne hayran kaldım, bazen gamsız tavırları sinir etse de komik biri. Her gün aşık olmak gibi bir planı olduğu için zengin mahallelerinde market market dolaşan biri o. 😅 

  Kitapta bazı hoşuma gitmeyen kısımlar da vardı, müstehcenlik falan. Bu yüzden benim açımdan mükemmel diyeceğim bir kitap olmadı ama farklı bir konusu var ve merak uyandırıyor. Dramatik, komik, düşündürücü kısımları iyiydi. Finali beklediğim kadar çarpıcı değildi.


36 yorum:

  1. Açıklamalarını, yorumlamalarını beğendim. Sen pek fazla beğenmemişsin bazı yönlerden. Konu ilginç gerçekten. Dolandırıcı dede ve her gün aşık olma planı delilik belirtisi bu. 😂 Matty'nin ve genç yaşta ölen Maureen'in güçleri neydi? Merak ettim. 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bazı yönlerden sevemedim canım. :) Dede bence de daha deli diğerlerinden. 😅 Torun Matty ve anneanne aynı güce sahip, astral seyahat yapabiliyorlar. 😀 Yorumun için teşekkür ederim canım, yazımı beğenmene sevindim. 😊🌺

      Sil
  2. Şu psişik güçler vs. bir ara tartışma programlarında büyük denilen devletlerin bu işler ile uğraştıkları ve yatırım yaptıkları vs. konuşuluyordu.Magazin diye baktım mevzuya ama romanı da olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de benzer şeyler duymuştum, daha öne geçmek için yapamayacağı şey yok ülkelerin. Yorumun için teşekkürler. :)

      Sil
  3. Evet ya, anneanne hariç hepsinde gıcık bir yön var.

    YanıtlaSil
  4. Bu tür konuları psikolojik boyutuyla seviyorum. Yani metafizik gücüyle kaşığı büken biri değil de halüsinasyon görerek buna inanmış birini tercih ederim. Doğa üstü güçleri olan karakterleri konunun içine eser miktarda dahil edilmesine itirazım yok. Netflix te Yeşil Yol adlı bir filmdeki idam mahkumunun şifa dağıtması gibi. Ama astral seyahatler falan bana göre değil. Sizin bu türden hoşlandığınızı biliyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşil Yol etkileyiciydi bayağı ben de o tarz severim, derin hikayeleri severim. :) Fantastikte de epik olanı daha çok tercih ederim, süper kahraman tarzı yüzeysel hikayeler ve karakterler çok benlik değil. :) Bu kitabı kafa dağıtmak için okumuştum, bazı yönleri iyi bazı yönleri kötüydü bana göre. Karakterleri de pek sevdim diyemem, çoğunlukla sıradan insanlar gibiydi hayatları, fantastik kısım çok ön planda değildi. :)

      Sil
  5. Yorumun sonunu okuduktan sonra netleştim ki bu kitap benlik durmuyor :) Yüksek konulu bir kitabın sonunu etkileyici bir kapanışla taçlandırmasını beklerdim. Her gün aşık olma planı da nasıl ilginçmiş ama öyle :Dd

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkaları okusa finali belki beğenir de ben yeterince etkileyici bulmadım. Sürekli bir şeyler olacağı sezdirildi, sırf meraktan hızlı okudum ama sonra bu muymuş dedim. :)) Dede kendine meşgale arıyormuş. :))

      Sil
  6. Hiç bilmediğim bir kitap, konusu da bana uymuyor ama böyle bir aile gerçekten ilginçmiş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa dağıtmak için seçtiğim bir kitaptı. Çok beklentim yoktu zaten, ilginç bir aile olduğu kesin. :)

      Sil
  7. Geçen gün kitap alışverişi yazında bu kitap dikkatimi çekmişti ama şimdi yorumunu okuyunca sanki sevemem gibi geldi. Aile çok ilginç:) Her gün aşık olma planı da bayağı farklı geldi, okuyunca da gülümsedim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu nedeniyle çok da beklentim yoktu, orta düzey bir kitap. :) Daha iyi olabilirdi tabi, karakterler pek benlik tavırlar sergilemiyordu. Dede tuhaftı bayağı, aşık olmak için parka ya da markete gidiyordu. :))

      Sil
  8. İnsta'da kitabı canlı görünce kapağı neden sevdiğini anladım. Ki bende sıcak baktım, kabartmalar hoşuma gitti :) Aile bireylerinin güçleri ilk bakışta imrenilesi duruyor ama yakından bakınca pek öyle değil gibi. Anne İrene emniyette sorgu yapabilirmiş gücünü öğrenince bu geldi aklıma. Bazı meslekleri yapmak için yıllarca eğitim alınır ya hani. İrene bu anlamda şanslıymış :) Bu tür güçleri olanların hayatına dair ipuçları verdiği için kitap bir kazanım bence. Kitapla ilgili başka da olumlu bir ışık alamadım açıkçası.
    Paylaşım için teşekkürler. Kitap hakkındaki merakımı giderdim ayrıca da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kapağı sevme nedenim sade ve mavi renkli olmasıydı. :)) Dediğin gibi farklı bir kazanım sağlıyor ama karakterler daha sevilebilir olabilirdi. Başkası okursa belki çok sever de benim tarzımı biliyorsun sen. :)) Irene öyle bir işte çalışabilirmiş gerçekten. Gücü yüzünden takıntılı ama biri ayıp olmasın diye bile düşündüğü şeyi söylemezse hemen trip atıyor, herkesi yalancı olarak görürken kendisi de yalan söyleyebiliyor. Buddy'nin hayatı daha karışık, ailede herkesin hayatını biliyor onlarca yıllık görüntü var kafasında, kaldırmak zor tabi. Yorumun için teşekkürler, detaylı yazmanı seviyorum. :)))

      Sil
    2. Buddy'nin yerinde olmayı kesinlikle istemezdim... Detaylı yazınca yorumunu okuduğum kitaplar aklımda daha çok yer ediyor. Yorum yazma bir nevi hafıza pekiştirme aracı gibi oluyor :) Sevmene sevindim :)

      Sil
  9. hımm yanii konu ilginç ama okunmasa da olur gibi duruyooo :)

    YanıtlaSil
  10. bir zamanlar telekineziye merak sarmış hatta vücut ısımla bir şeyler yapmıştım kağıtlarla ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telekinezi ilgi çekici. Ben de iğnenin üstüne kağıt koyup döndürüyordum. :))

      Sil
    2. Ben de yaptım aynı şekilde 😂😂🙈

      Sil
  11. Bu kitabın yorumunu merakla bekliyordum, güzelmiş konusu Duygu'cum okumak isterim, Domingo yayınları başarılı zaten, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgini çektiyse seversin sanırım. :) Konusu farklı bence de. Domingo yayınlarından okuduğum ilk kitap sanırım. Teşekkürler Erencim. :)

      Sil
  12. Tam benlik bir roman olmus ya, Abd ve Rusya arasındaki rekabetlere bayılıyorum. Stranger Thingsi hatırlattı bana bu paylaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kısımlar yüzeysel geçilmiş aslında. Biraz derin işlenseydi daha heyecanlı olabilirdi. Stranger Things'i bilmiyordum, tuhaf karakterler var sanırım onda da. :))

      Sil
  13. Bu kitabı bir blogda daha görmüştüm, sonra sende instagramda gördüm. Aslında ismi de bende merak uyandırmadı değil ama tam da alıp okumam lazım kıvamında değilim gibi. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu ilgi çekici ama daha çok sorunlu karakterlerin günlük yaşamına odaklanılmış, daha derin bir kurgu olabilirdi. Ben karakterleri sevemeyince kitabı da çok sevemiyorum. :))

      Sil
  14. Kitabı ilk kez gördüm. İlgimi çeker gibi oldu fakat yorumunu okuyunca, okumasam da olur diye düşündüm. :)) Denk gelirsem belki şans verebilirim. Yorumun için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhakkak okunmalı diyemem, herkese hitap etmeyebilir. :) Konusu farklı tabi.

      Sil
  15. ismi bayağı çekici fakat ille de okunmalı gibi gelmedi bana. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok da bir şey katar mı insanlara bilemiyorum, kafa dağıtmalık bir kitap daha çok. :)

      Sil
  16. Ailede normal biri yok zaten, hep tuhaf ilişkilerini okuyoruz. Hem geçinemiyor hem ayrılamıyorlar gibi bir durum var. :)) Dizi ya da film olmaya müsait evet. :)

    YanıtlaSil
  17. Merak uyandırıcı bir konusu varmış, film tadında :)

    YanıtlaSil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...