23 Aralık 2022 Cuma

Yüzüklerin Efendisi (2.Kitap)

 


İki Kule


 Yüzüklerin Efendisi'nin ikinci cildini okudum. Araya başka şeyler girdiği için süreç biraz uzadı. Geç olsun güç olmasın, hemen konuya geçeyim. :)

 Elf diyarı olan Ayrıkvadi'de alınan karar sonucu Frodo ve beraberindekiler yola çıkmıştı. Dokuz kişi ile başlayan zorlu yolculuk bir süre sonra grubun dağılması ile sonuçlanmıştı. Ayrı düşenler birbirinin ne halde olduğundan habersiz yollarına devam etti. Karşılarına çok engeller çıktı ve hiç hayal edemeyecekleri tehlikelerin içinde buldular kendilerini.

 Frodo üzerinde ağır bir yük hissettiği ve dostlarını tehlikeden uzak tutmak istediği için tek başına ilerlemeyi seçmişti. Yine de en yakın dostu Sam onu hiç yanlız bırakmaz. İkilinin işi çok zordu. Bilmedikleri coğrafyalarda, çeşitli tuzaklara rağmen pes etmezler. Umutlarının tam tükendiği anda yeni bir kapı açılır önlerinde ve zor seçimler yapmak zorunda kalırlar. Bu seçimler kaderleri olur adeta. Bu kadar derdin içinde bile bu küçük hobbitlerin nezaketi elden bırakmamaları hoştu. :)

 Eski ariflerden Saruman yoldan çıktığından beri pek çok kötülüğe sebep olmuştur. İsengard'da karanlık bir ordu toplar ve kendisine karşı gelenlerle savaşır. Niyeti yüzüğün peşindeki Karanlıklar Efendisi Sauron'un yanında yer almış gibi görünüp güya sonradan onu alt etmektir. Ancak Gandalf zamanında herkesi yüzüğün hiç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarmıştı. Bu kadar büyük bir güç iyi kimselerin elinde bile olsa ancak felakete yol açardı. Yüzük taşıyıcısı Frodo neyse ki bu öğüdü tutup kimseye güvenmedi. Sezgileri onun rehberi oldu, insanların içini okuyabilir hale geldi. O, aksini iddia edenlere inat yüzüğün yok edilmesi gerektiğine inanıyordu. Yanında Sam olmasaydı Frodo ruhen daha çok yıpranır ve fazla ilerleyemezdi. Sam'in bağlılığı ve dostluğu paha biçilemez boyuttaydı. Aynı zamanda iyi insanlarla da karşılaştıkları için şansları yaver gitti. Sona doğru gerilim artıyor. Filmini izlediğim için ne olacağını bilsem de merakla okudum. Frodo'nun da Sam'in de kararlılığına ve azmine hayran kaldım. 

 

 Tolkien'in üslubunu çok seviyorum, dile çok hakim ve kuvvetli bir anlatımı var. Kafasındaki coğrafyayı, ırkları bu kadar iyi şekillendirebilmesi çok iyi. Her ırkın kendine has kültürü, konuşma tarzı ve yaşam standartları var. Ent denen ağaç ırkını çok sevdim mesela, bayağı farklı ve sempatik geldiler bana. :) Karakterlerin gelgitleri, eski günlere olan özlemleri, umutsuz da olsalar başka çare göremedikleri için ilerlemeleri çok güzel yansıtılmış. Bu bölümde upuzun yolculuk devam ediyor, karakterlerle birlikte diyardan diyara yolculuk ediyor insan. Fark ettim ki filmlerinde pek çok şey hızlı gelişmiş. Kitabı okurken çoğu şeyi daha iyi kavradım. Karakterlerin amaçları, neyi neden yaptıkları, hırsları daha iyi anlaşılıyor. 

 Diyaloglar da ayrıca hoşuma gitti. Bazı cümleler basit görünmesine rağmen derin anlamlar içeriyordu, bazıları da gülümsetecek kadar doğal geldi bana. :) Diyaloglar konusunda da en sevdiğim kitap Yüzüklerin Efendisi oldu diyebilirim. O kadar nahif, içten, isabetli, bilgece...

 Kitapta çok kadın karakter yok ama yer verilen kadın karakterler de güçlü ve saygıdeğerdi. Yazarı bir diğer takdir etme nedenim de bu oldu. Yazarların bir kadın karakter ekleyip de konuyu abartılı dış görünüş ve müstehcenliğe bağlamalarından bıktık artık.

 

Alıntılar


 "Ben de geleceğim," dedi Gimli. "Galadriel Hanım meselesi hâlâ aramızda halledilmedi. Daha size kibar konuşmasını öğreteceğim." "Göreceğiz," dedi Éomer. "Öyle garip şeylerle karşılaştım ki, bir cüce baltasının sevgi dolu darbeleri altında zarif bir hanıma hoş söz söylemeyi öğrenmek beni pek şaşırtmayacak. Hoşça kalın!"

(Bu hoş sohbet beni güldürdü. Éomer yeterince tanımadığı Galadriel Hanım hakkında yanlış bilgilere sahip olduğu için önyargılıydı. Ve yakın zamanda tanıştığı asil Galadriel'e laf edilmesi cüce Gimli'ye dokunmuştu.)

"Sanki gözlerin gerisinde asırların hatırası; uzun, yavaş ve sabit bir düşünce ile dolu muazzam bir kuyu varmış gibi görünüyordu; ama yüzeyi şimdiki zaman ile pırıldıyordu."

 "Lisanımız çok latif bir lisandır ama bu lisanda herhangi bir şey söylemek çok uzun vakit alır çünkü eğer o kadar uzun vakitte söylemeye ve dinlemeye değmezse biz hiçbir şey söylemeyiz."

 "Çünkü gövde ve dal yanıyor, ocak harlanıyor; biz de gidiyoruz savaşa! Kasvet diyarına, kıyametin ayak sesleriyle, davullar çalarak geliyoruz; İsengard'a kıyıma geliyoruz!" (Entler sonunda ayaklanıp düşmanın inine doğru baskına giderken...) 

 "Ben ateşten ve derin sulardan geçtim ayrıldığımızdan beri. Bildiğimi zannettiğim şeylerin çoğunu unuttum ve unuttuğum şeylerin çoğunu yeniden öğrendim. Uzakta olan birçok şeyi görebiliyorum ama yakında olan birçok şeyi göremiyorum."

 "Aynı anda hem zorba, hem de öğütler veren biri olamazsınız."

  "Kaçan adam düşmanı çift görürmüş."


49 yorum:

  1. Tolkien'in katolik bir hıristiyan olması da eserini önemli ölçüde etkiliyor. Müstehcenlik olmaması, karakterlerinin tek eşli olması, kader inancı, iyilikle kötülüğün nihai savaşı vb. şeyler. Tabii İskandinav mitolojisinin, Shakespeare'in de etkisi var. Entler, bir sonraki kitaptaki meşhur Eowyn sahnesi...Bunlar hep Shakespears etkisi. Shakespeare okuduğum için hemen yorum yapayım dedim. Macbeth'i okumayı düşünür müsün Duygucum bilmem. Neyse Tolkien defalarca okunmalı. Kendisi bir destan yaratmış. Shaksespeare'e böyle daha güzel olur da demiş. :D Kalemine sağlık, devamını da merakla bekliyorum yorumunun. Yorumum da epey uzun oldu. Kusura bakma. Çenem düştü birden. 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolkien her neyse de daha çok kişiliğiyle ilgili bence. Eski yabancı yazarlar da aldatma, müstehcenlik üzerine çok yazıyor.
      Herkes yazarken bir şeylerden esinlenmiş olabilir, ben nasıl yazdığına bakıyorum. 😀 Mitoloji ve Shakespear ile pek aram yok, o kitabı okur muyum bilmiyorum. Ben diğer şeylerden bağımsız düşünüyorum bu kitabı. :)) Yorumun için teşekkürler, istediğin kadar yazabilirsin canım ne demek. 😂 Yazarın tüm kitaplarını okumak istiyorum ben de. :))

      Sil
    2. Esinlenmeden, etkilenmeden yazmak imkansız olurdu. Tolkien'i diğerlerinden ayıran şey aslında Filolog olması, akademisyen olması. İyiki yazmış Tolkien. 🍃🌿 :))

      Sil
    3. Evet yazarın farklılığı, dili kullanımındaki yetenek çok belli. Şiirsel ve destansı yazıyor. Bence de iyiki yazmış. 😀🌱☘🍀🌴🌵

      Sil
  2. çok güzel tabii evet :) tolkien ile okulundaki diğer prof olan lewis (narnia günlükleri), ikisi de işte kendilerine ait dünya yaratanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narnia Günlükleri de güzel ama çocuksu. :) Tolkien gibi yazabilmek isterdim. :)

      Sil
  3. Cidden çok okunanlar arasında olmasın karşın nedense Yüzüklerin Efendisi hala elime almadığım kitaplardan biri. Aslırnda bir şans vermeli bu kitaba ve yazara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen fırsat olmuyor. Keşke daha önce okusaydım dedim ben de. :) Filmleri çok popüler ama kitabın yeri ayrı. Sadece filmi izleyince bir sürü şey havada kalmış gibi oluyor, kitapta konu daha derin işleniyor. Mekanlar filmde güzel aktarılmış ama, yazar da bayağı uğraşmış betimlemeler konusunda. Çok emek dolu bir kitap, dikkati vererek okumak lazım, şans verilmeli bence de. :)

      Sil
  4. Serinin filmlerini full izledim ancak kitaplarını henüz okumadım. Filmde 2.bölüm çok sıkıcıydı ama kitap okumak daha iyi oluyor izlemekten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmlerinden hiç sıkılmamıştım ben. Kitap daha güzel tabii. Her şey daha net kitapta, karakterleri daha bi sevdim okuyunca. :)

      Sil
  5. Yüzüklerin Efendisi filmlerinde kibar olmakla ilgili dikkatimi çeken, bende yer eden hiçbir şey hatırlamıyorum. Alıntılarda bu noktayla ilgili yazdıkların hoşuma gitti. Acilliğin olduğu durumlarda nezaket rafa mı kalkıyor yani? Doğrudur. Kitapta geçen olayları okurken bir yandan da yazarı tanımak fırsatı yakalıyoruz. Hem yazdıklarından hem de yorumlardan; Bu da hoşuma gitti. :) Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hobbitlerin konuşması kibar ama filmde çok göze çarpmıyor. :) Kitaptaki diyaloglar benim de hoşuma gitti. Zor durumda ve sefalet içinde insan gergin ve stresli olduğu için nezaketi elden bırakır, o yüzden kitaptaki karakterler ilgimi çekti. Bizde insanlar trafikte bile birbirini boğazlamaya çalıştığı için şaşırtıcı geldi doğal olarak. :)) Yorumları beğenmene sevindim, ben teşekkür ederim asıl. 😊

      Sil
  6. Fantastik edebiyat diğer türlerin içinde yüzdüğü bir deniz gibi gerçekten :) tolkien'in harita kullanması günümüz oyunlarına ve kitaplarına öncülük etmiştir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geniş bir tür gerçekten. :) Haritadan bahsetmeyi unutmuşum. Okurken sürekli bakarak karakterlerin izlediği yolu takip ettim, çok güzel düşünmüş yazar. Filmde mekanların ne tarafta olduğunu hiç anlamamıştım, isimler de pek aklımda kalmamıştı. :)

      Sil
  7. Bende bu serinin filmini daha önceden izedim sizin sayenizde kısa bir özetini de okudum teşekkürler hocam kolay gelsin İyi çalışmalar hocam

    YanıtlaSil
  8. Alıntıları okudukça kitabı okuduğum zamanlara yolculuk yaptım sanki. Görsel çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim. :) Kitabı çok sevince uğraştım biraz güzel bir görsel olsun diye. 😀

      Sil
  9. Bu kadar destansı bir hikayenin bir de etkileyici bir dil ile yazılması muhteşem olsa gerek Duygu'cum, keyifli okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle Erencim, yazar büyük iş başarmış bence. Okumaya doyamıyorum, pek çok karakteri ayrı ayrı sevdim. :)) Teşekkür ederim. 😊

      Sil
  10. Kitabı ne güzel analiz etmişsin. Alıntılardan önceki paragrafı ve alıntıları çok beğendim. Film çok beğenilse de kitaptaki lezzet çok farklı oluyor. Emeğine sağlık Duygucuğum. Mutlu yıllar dilerim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sibelcim, ben de mutluluklar dilerim. :)) O kısımları beğenmene sevindim, kitabın yeri daha farklı dediğin gibi. Yıllar sonra bile tekrar okumak isteyeceğim. :))

      Sil
  11. Fantastik türde bir yerdeniz serisini bir de ulysses moore serisini okudum onlar da çocukların zoruyla. Uzun bir sure fantastik türde kitap okumam galiba. Sizin yorumlarınızı okuyarak ben de okumuş kadar olurum umarım 🙃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastik çok farklı bir dünya ve hayal gücü yüksek olanlar daha çok seviyor sanırım. Ve konu Tolkien ise fantastik de ikiye ayrılır, Tolkien'in yazdıkları ve diğerleri. Sevince çok iddialı konuşurum. 😀🤭

      Sil
  12. Bu seri bittikten sonra sana Zaman Çarkı öneriyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kitabının başını PDF olarak okumuştum ama kitap elimde olmayınca okuyamıyorum. :) Seri de çok pahalı, alabilir miyim bilmiyorum. :)

      Sil
    2. Tüm seri pdf olarak bende mevcut. Okumak istersen eğer ben senle paylaşırım. Bende pdf olarak okumuştum, çünkü işe gidip gelirken taşımak için pek ağırlar. Sonradan satın aldım hepsini, çünkü o kadar çok beğendim. :D

      Sil
    3. O zaman ilk kitabın pdf'ini alayım. Seversem yavaş yavaş kitaplarını alıp okumaya çalışırım. :) Pdf okumak pek içime sinmiyor, para ödemeyince. :)

      Sil
  13. Filmleri izlemiştim ama öyle aman aman bana hitap etmemişlerdi o yüzden kitaplara hiç başlamadım. Gerçi belki kitaplar daha iyidir. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size hitap etmemesi kötü olmuş, halbu ki filmleri de çok iyidir. Şimdiki çoğu fantastik macera filmlerinin aksine, aksiyon veya kuru gürültüden ibaret değil. Dostluk, yiğitlik, cesaret, azim ve kararlılık iyi vurgulanmıştır. Herkesin bir rolü vardı kadere giden yolda. :) Kitap daha detaylı ve etkileyici tabi. Yazarın dilini okumak ayrı tat veriyor. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  14. Güzel yazıydı severek okudum. Alıntı kısmı hoşuma gitti yazım dili güzelmiş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim, yazarın dilini çok sevdim ben de, ayrı bir güzellik var. :))

      Sil
  15. Birkaç kişinin ismi aklında kalırdı en azından. :) İsim çok olsa da sık tekrar edildiği için çoğu akılda kalıyor.

    YanıtlaSil
  16. Okumadan çıtam yükseliyor böyle ama :)) Karakterlerin neyi neden yaptıklarını yazarın bize söylemesine gerek kalmadan anlayabileceğimiz üstünlükte bir anlatım bekliyorum o zaman artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karakterlerin neyi neden yaptıkları daha iyi anlaşılıyor derken filmlerine göre demiştim. Filmlerde sahneler hızlı geçebiliyor ama kitap detaylı olunca karakterleri daha iyi tanıyoruz. :)) Sırf yazarın anlatımı için bile okumaya değer, ayrıntı da çok ama dikkatli okumak lazım. Umarım seversin okuma fırsatın olursa. :)

      Sil
  17. ''Ben ateşten ve derin'' diye başlayan alıntıyı çok sevdim:) Ayrıca dediğin gibi güçlü kadın karakterleri ben de çok seviyorum kitaplarda ve yazarların buna yer vermesi aşırı güzel:))) Ben de senin yorumlarını okuduktan sonra hemen alıp okumak istiyorum kitabı:) Çok güzel anlatmışsın, ayrıntılı yazmışsın, ilk yorumunu da çok sevmiştim, bu yorumunu da aşırı sevdim:))) Emeğine sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sözü ben de sevdim. :)) Kadınların kişiliğine ve gücüne odaklanılması çok iyi bence de. Sırf erkek karakterlerin gözüne hitap etsin diye açık saçık karakterlerin güçlü(?) olduğu gerekçesiyle kitaplara konması sinirimi bozuyor. Yazarın tarzını çok sevdim o yüzden.
      Kitap hakkındaki yazılarımı beğenmene çok sevindim. Kitabı okursan senin de çok seveceğine eminim. Şimdi son cildi okuyorum, iki üç güne onu da bitiririm. :)) Güzel yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  18. Sam’in bir dağ gibi her zaman Frodo’nun yanında olması hayranlık uyandırıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, öyle. Yüzüğün çekimine hiç kapılmadan, Frodo için çabaladı hep.

      Sil
  19. Ben de okumayı çok istiyoruuum gözüm korkuyor sadece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence gözün hiç korkmasın. Kalın olsa da okutuyor kendini. Okuduklarını gözünde canlandırarak, hayal ederek okuyunca daha etkili oluyor. :)

      Sil
  20. Ben böyle Harry Potter'ı okumuştum hepsini hemde bir kaç kere:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harry Potter'ı ben de okumuştum ama hep arkadaşlardan kütüphaneden falan alıp okumuştum. Fırsat olursa tüm seriyi almak istiyorum. :)

      Sil
  21. Yorumunu okuyunca hemen tekrar okuyasım geldi. Çok keyif alarak okumuştum ben de :)) İyi yıllar diliyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :)) Ben de çok sevdiğim için ileride tekrar tekrar okuyacağım bir kitap olacak.

      Sil
  22. Beni gaza getirdin, 2023'te seriyi ben de okuyacağım. Canım çekti :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim o zaman şimdiden iyi okumalar. :)) Kitap çok hacimli olunca hemen bitmiyor ama değiyor okuduğuna. Umarım seversin. :)

      Sil
  23. Kitapları filmleri izlemeden çok önce okumuştum. Sonradan oğullarımla filmleri de izledim ve çok beğendim 🙂.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı da filmleri de güzeldi gerçekten. 😊

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...