23 Ağustos 2022 Salı

Zaman Makinesi (Kitap)

 



"İnsanoğlu intihar etmişti. Kendine hedef olarak kararlılıkla rahatı ve kolayı, düstur olarak da güvenli ve istikrarlı dengeli bir toplumu seçmiş ve muradına ermişti- ama sonunda gele gele bu duruma gelmişti işte."


 Bilimkurgu edebiyatının tanınmış kitaplarından biridir Zaman Makinesi. Kısa olduğu için bir çırpıda okunuyor. Türü sevenlerin ilgisini çekecektir. 

 Zaman Gezgini, dostlarına bir zaman makinesi icat ettiğini söylediğinde kimse ona inanmaz. Sonrasında gezgin üstü başı dağınık halde karşılarına çıkar ve zamanda yolculuk yaptığını iddia ederek başından geçen her şeyi anlatır. Kitap boyunca Zaman Gezgini'nin bu anlattıklarını okuyoruz. Sekiz yüz iki bin yedi yüz bir yılına gittiğinde orada güzel, narin ve zayıf insanlarla karşılaşır. İnsanların hiçbir sorumluluğu olmadığını ve kavgadan uzak,  rahat yaşadıklarını düşünürken pek çok bilinmezlikle karşılaşır. Yukarıdünya ve yeraltıdünyasının farklılıklarını kavrar. Geleceğe dair olumlu düşünceleri gittikçe yok olur.

 Kitap akıcı şekilde başlıyor ve anlaşılır bir dille yazılmış. İlerledikçe bazı kısımların yüzeysel geçildiğini gördüm, daha fazla açıklama beklerdim. Zaman Gezgini bazı konularda çok çabuk kanıya varıyor ve gelecekteki tuhaf insanlarla hemen iletişime geçmeyi başarıyor. Tamamen farklı bir dünyaya gidince araştırma ve inceleme safhası bu kadar kısa olmaz gibi. Bir de gidilen yıl çok abartılı geldi bana. Bu gidişle dünya daha kaç yıl daha varlığını sürdürür bilemiyorum. Yazarın hayal gücü ve anlatımı güzeldi. Toplumsal konulara değinişi ve kitabı teknik terimlere boğmaması hoşuma gitti. Yazıldığı döneme göre güzel bence. Takıldığım birkaç detay dışında diyeceğim yok, kitap kısa zaten. 


47 yorum:

  1. Zamanda yolculukla ilgili ilk kitap Wells'e ait. Günümüze göre klişe denilebilir ama yazıldığı zaman açısından ilk. Sanırım okuduğun ilk bilimkurgu kitabı bu oldu. Güzel ve öz bir yorum olmuş. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk olması bakımından önemli tabi. :) Mervecim okuduğum ilk bilimkurgu değil bu, en son hatırladığım Enderin Oyunu serisini okumuştum ama ilk kitap hariç bana hitap etmedi. Fantastiği ne kadar sıcak ve samimi buluyorsam bilimkurguyu da o kadar soğuk buluyorum. Yine de arada ünlü kitapları okuyorum. :))

      Sil
    2. 😂😂 Bana demediğin için bilmiyordum Duygu, ondan yanlış söylemişim.

      Sil
    3. Demiştim, unutmuşsun sen. 😅

      Sil
  2. yakınlarda okuduydum, sevdiydim ben de :) yazarın o dönemde bunu düşünmüş olmasını yani :) dr. moreau'nun adası nı da öğütlerim :) le guin yaa hem fantastik hem bilimkurgu yazıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldi evet. :) Bilimkurgu ile çok aram yok, Le Guin'i okurum okursam, bakalım. :)

      Sil
  3. Çok iyi bir kitap öncelerden okumuştum. Bilimkurgu polisiye hayran olduğum türlerden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdim kitabı ben de ama bilimkurgu sevdiğim türlerden biri değil normalde. :)

      Sil
  4. 802 binli yıllar... Dünya gezegeni birçok kez iflas edip kendini yenilemiş olabilir diye aklıma geldi. Yazarın Zaman Makinesi kitabını çok duydum da okumak nasip olmadı. Puntoları büyükse müşterisi olabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türü seviyorsan tavsiye ederim. Puntoları iyiydi, rahat okunuyor. :)) Kitapta gezginin yaşadığı ve gelecekte gittiği yılın arasında ne olduğu pek yer almıyor, sadece karakter kendince çıkarımlar yapıyor şu olmuştur, bu olmuştur diye. :)

      Sil
  5. o takıldığın noktalara ben de takılmıştım,zamanına göre belki ama adı zaman makinesi olunca daha çok şey bekliyor insan,kitaptan bir sahne hala aklımda cebinde ya da elinde çiçekle dönüşü orası çok hoşuma gitmişti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, biraz daha detay, farklılık bekliyor insan. Sanki biraz fragman gibi geldi bana ama güzeldi yine de. :) Çiçek kısmı iyiydi gerçekten.

      Sil
  6. Merak ettiğim eserlerden biri ama henüz okuma fırsatım olmadı. Yazını okuyunca epeydir bilim kurgu türünde kitap okumadığımı fark ettim. Yakın zamanda temin edebilirsem eğer okurum ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de nadiren bilimkurgu okurum, sevdim bunu neyse ki. :) Umarım beğenirsin sen de okursan. :)

      Sil
  7. Zaman makinesi ile ilgili şeyler hep ilgimi çekmiştir. Okumak isterim. Emeğine sağlık Duygucuğum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman makinesi konulu filmler de güzeldir, ilk kez kitabını okudum. :) Teşekkür ederim yorumun için Sibelcim.

      Sil
  8. Bu kitabı ben de merak ediyorum. Özellikle gelecekteki ayrımcılığı nasıl yorumladığını görmek isterim yazarın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kısımlar güzeldi sadece biraz daha detaylandırmasını isterdim. Seversin ama bence. :))

      Sil
  9. Yakın zamanda okudum bu kitabı, sevmiştim ben

    YanıtlaSil
  10. Okuması bile uzun sürüyor. O kadar yıl sonrasını hayal edemiyorum. :)

    YanıtlaSil
  11. Zamanda yolculuk ilgi çekici, gittiği yıl çok enteresan geldi dünya hala var olacak mı diye düşündürdü, hep merak ederim bizden sonra nasıl bir yer olacak diye, hele ki böyle bir tarihi gerçekten çok merak ettim. Teknolojisiz ilkel bir yaşam mı hüküm sürecek, kıtlık vs, açlık savaşları ya da üstün bir teknoloji ile bambaşka bir hayat mı olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta seçilen bayağı uzak bir tarihti. Şimdiden dünyada küresel ısınma, doğal afetler gibi çok sorun varken daha ne kadar yaşar insan bilemiyorum. :)

      Sil
  12. Kütüphaneden alabilirsin o zaman. Güzel kitap ama muhakkak okunmalı diyebileceğim bir kitap da değil, farklı şeyler okumak adına ideal. :)

    YanıtlaSil
  13. Bu kitabı çok merak ediyorum, ilgimi çekmişti daha önce baktığımda ama almadım. Modern Klasikler serisini genel olarak seviyorum, senin yorumundan sonra alıp okusam iyi olur diye düşündüm:) Başka bir modern klasik almıştım, hatta yarın aksilik olmazsa paylaşacağım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevebileceğini düşünüyorum, denk gelirse oku istersen. İnsan çok kararsız kalıyor kitap seçerken. :))

      Sil
  14. Merhabalar.
    "Zaman Makinesi" isimli kitap ile ilgili hazırladığınız paylaşımınız çok güzel olmuş. Siz de aynı bu kitabın yazarı gibi kısa, kimseyi sıkmmayan bir üslupla ve teknik terimlerden uzak bir anlatımla bu kitabı bize tanıtmışsınız. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Aslında gerçek bir zaman makinesine öyle çok ihtiyacımız var ki; bu konuda ya kitaplara, ya da fimlere başvuruyoruz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Kitap kolay okunan ve insanı bozmayan bir dille yazıldığı için okuması da keyifliydi. Benim anlatımım da sade oldu biraz. Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  15. Kitabı okumadım ama bu tip şeylere hep ilgi duymuşumdur. Kitap olarak değil, gerçekten her ne kadar olmayacak olsa da zaman içerisinde yolculuk yapmayı merak etmişimdir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ve uzay konusu genelde ilgi çekiyor. :) Filmleri de güzel oluyor.

      Sil
  16. Zaman makinesi konulu bir film izlediğimi hatırlıyorum ama bu kitaptan uyarlama mıydı bilmiyorum. Bilim kurgu türünü fazla fantastiğe kaçmadığı takdirde severim. Sanırım siz tam aksine fantastik bilim kurguları daha çok seversiniz. Herkes yıla takmış görünüyor. Dünya 4,5 milyar yaşında, NASA'ya göre en az bir milyar daha canlı hayat var olacak. Milyon yıl ne ki? Fakat oldukça uzun bir süre. İlk modern insan 50-60 bin yıl önce ortaya çıktığına göre insanlığın sekiz yüz bin yol sonra geleceği noktayı hayal edemiyorum. Görünen o ki büyük bir olasılıkla birbirlerini yerler o zamana kadar:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap eski olduğu için uyarlanmıştır belki. Bilimkurgu ve fantastik arasında bence çok fark var, arada bazen ortak noktalar olsa da. Bilimkurgu pek bana hitap etmiyor, daha çok distopyaya benzediği için. Fantastik her zaman canımdır. :))
      Verilen tarih belki çok uçuk değil ama nedense ben o kadar süre insanların yaşayacağını düşünemiyorum. Şimdiden pek çok sorun yaşanıyor. Yazar da zaten pek detaya inmemiş, o yüzden kısa kitap. Uzun olsa da sıkılabilirdim gerçi. :)

      Sil
  17. Ben de önceden okumuştum bu kitabı, hızlıca okuyup sevdirmişti kendini :)

    YanıtlaSil
  18. Okuma listemde olan bir kitap. Elime geçerse hemen okuyacağım. Şimdilik zamanı gelmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygun zaman gelmeden ben de herhangi bir kitaba başlayamıyorum. Ne zaman içimden gelirse o zaman okurum. :)

      Sil
  19. Merak ettiğim kitaplardan birisi ama henüz elim gitmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen benim de çok bekletip okumadığım kitaplar oluyor. İçinden gelince okursun. :)

      Sil
  20. Bir bilim kurgu hayranı olarak sana bir sürü kitap önermek istiyorum şu an :D Aldous Huxley - Cesur Yeni Dünya favorilerimden biri. Asimov'un tüm kitaplarını çok seviyorum ama özellikle Robot serisini çok seviyorum. Ayşe Acar'ın Yüzyıl Serisi de Türk bilim kurgu edebiyatı için değerli bir seri. İddialı bir sözle bitireyim yorumumu: "Bilim kurgu sevmeyecek okur yoktur, sadece henüz doğru yazarı/kitabı bulamamış okur vardır" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sürü müü? 😅 Ben fantastikçiyim yalnız. :)) Yine de dediğin kitaplar aklımda bulunsun, bilimkurgu okumak istersem bakarım. Ayşe Acar'ı hiç duymamıştım, kitabı araştırayım bi. Bence de iddialı bir söz olmuş. 😀 Çünkü her türü sevmeyen birileri muhakkak olacaktır. :))

      Sil
  21. Üstün körü geçilmiş bölümler benim de hoşuma gitmiyor. Ama sadeliğinden dolayı okuyabilirim gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay okunan bir kitap, sıkmıyor. O yüzden tavsiye ederim. :)

      Sil
  22. Kendisinden sonra gelen bir sürü kişiye ilham vermesi de önemli, eline sağlık Duygu'cum:)

    YanıtlaSil
  23. Yıllar önce okumuştum bir daha okunur ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aradan çok vakit geçerse tekrar okuyorum ben de. :)

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...