27 Eylül 2021 Pazartesi

BCP Eylül - Gördüğüne Asla İnanma

 



  Etkinliğimiz devam ediyor. Her ay tema ile ilgili ya kitap okuyor ya da film/dizi/anime izleyip paylaşıyoruz. Bu ayın teması polisiye-dedektiflik. Mario Mazzanti' nin bir kitabını alıp okumaya başlamıştım ben de, o yüzden iyi denk geldi. Yazarın Şah Mat kitabı ünlü olduğu için ben onu yerine farklı bir kitabını okumak istedim, böylece bu kitabı okumamış kişiler de fikir edinebilirdi. Fazla detaya girmeden konusunu anlatayım.

  Ünlü bir psikiyatrist, danışanının gördüğü ilginç bir rüyayı yorumlaya çalışır. Hatta bu alandaki bir dostuna (Trevis) da bu rüyadan bahseder. Sonra tuhaf bir cinayet işlenir. Trevis bunu araştırmaya başlar. Cinayetin sebebi hırsızlık gibi görünse de Trevis' in aklını kurcalayan bir şey vardır. Asistanı Denise ile şüphelerini paylaşır ve ardı ardına gelen cinayetleri kimin işlediğini bulmaya çalışırlar.

  Kitap hakkındaki düşüncelerimi anlatayım. Kitap oldukça akıcı ilerliyor, merakla sayfaları çevirdiğim anlar oldu. Psikoloji konusunu sevdiğim için psikolojiye dair detaylar hoşuma gitti. Hatta katilin bakış açısından anlatılan kısımlar vardı, çok ilgi çekici geldi bana. Genelde katilin gözünden anlatılmaz olaylar. Okulda işlenen dersler, katilin kim olabileceğine dair analizler severek okuduğum kısımlardı. Eleştireceğim bazı noktalar da var. Artık polisiyede klişeleşmiş olan katil konusunda ters köşe yapma çabası burada da var. Kitabı okurken bazı şeyler bilerek yanlış anlaşılacak şekilde aktarılmıştı. Bu durumu pek sevmiyorum ve sonunda pek şaşırdığımı söyleyemem. Yine de son ana kadar heyecanlı gitti, o yüzden okumaya değer. Bir diğer eleştireceğim konu kitapta tek ön planda olan kadın (Denise) karakterin bilgisi ve kariyerinden çok dış görünüşüne ve hareketlerine odaklanılması. Sanki bir kadın başarılıysa bunu çekici olmasına borçluymuş gibi yansıtılan kadın karakterlerden ve etrafında dönen erkeklerden çok sıkıldım artık. Dolayısıyla kitapta sevdiğim karakter pek yok. Katilin yaptıkları ve yakalanacaksa nasıl yakalanacağıyla ilgilendim daha çok.

 Giriş kısmından bir alıntı da bırakayım. O yüzden spoiler olarak görmüyorum. :) 

"Kapının ona buz gibi gelen kolunu tuttuğunda bir an için duraksadı. Sadece bir saniye sonra toplantı odasına girmiş olacaktı, içinde yedi arkadaşının ve kendisini gülümseyerek karşılayacak olan katilin bulunduğu toplantı odasına..."


34 yorum:

  1. Ters köşe mevzusu güzel ve zekice işlendiğinde etkileyici oluyor. Sırf ters köşe yapacağım diye sürekli bunu kullanmak , belli bir noktadan sonra ilgiyi kaybetmeye sebep oluyor. Doz kesinlikle önemli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abartıya kaçılmadığı sürece ters köşe güzel ama özellikle yanıltıcı şeyler yazıp da sonra bak şaşırttım dercesine yazılanları sevemiyorum. :)
      Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Denk gelirse o belgeselleri ben de izliyorum. Gerçek olunca insanı daha etkiliyor. Sorunlu kişilerin hep geçmişine, çocukluğuna bakılıyor ama her sorun yaşamış insan da suçlu ya da katil olmuyor. Çok da masum göremiyorum ben herkesi. Çünkü bunu bahane edip zaten kötü çocukluk yaşadım bu yüzden böyle yapıyorum diyen de var. Doğru tespit etmek önemli.

    YanıtlaSil
  3. Şah Mat ta iyi ya ben de bunu okuyacaktım bak unuttum hafif bir şey okuyacağım şimdi polisiye olur bugün murakami bitti onun üzerine ağır bir şey okuyamam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şah Mat' ı ileride okurum belki. Bir sürü kişi onu okumuştur diye bilerek yazarın daha az bilinen kitabını seçtim. :)

      Sil
  4. şah mat ı da bunu da okudum sahiden çok heyecanlı yazıyo bu yazar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yazma stilini sevdim. :) Şah Mat' ı da merak ediyorum, daha güzel diyorlar.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Evet, adam bunu bilerek ve korkusunu belli etmemeye çalışarak giriyor içeri. :)

      Sil
  6. Kitap sürükleyiciydi bayağı. Seveceğini düşünüyorum. Arka kapağını okuyunca psikoloji konulu olması nedeniyle almıştım ben de. :)

    YanıtlaSil
  7. Yazarı tanımıyorum ama cinayet romanlarını severim. :) Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
  8. Bu arada blog görünümünü değiştirmişsin. Hayırlı olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim okurix. Evet, biraz değişiklik yaptım, teşekkür ederim tekrar. :)

      Sil
  9. Bloğun yeni şekil ve renklerini çok sevdim. Güle güle kullan. :)
    Polisiye kitaplarda galiba artık şaşırtılacak noktalar tükendi. Mesela ben yazdıklarını okurken birden katil Denise olabilir diye düşündüm. :)) Nedense..
    Güzel bir tanıtım olmuş, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim, bloğumun bu halini beğenmene sevindim. Maviyi çok sevince bu renkleri seçtim. :)
    Polisiye okurken artık insanlar istemsizce herkesten şüpheleniyor artık, bu da şaşırtıcılığı azaltıyor. Bence farklı bir yol izlenmeli artık polisiyede. Ben olsam katili baştan açıklar, katil ile dedektifler ve diğer kişiler arasındaki takibi, kovalamacayı anlatırım. Katil gizli kalınca ne oluyorsa. Önemli olan kurgunun sağlam olması. :)
    Katil hakkında yorum yapmayım. :)

    YanıtlaSil
  11. konu ilginçmiş, kitap ilgimi çekti Duygu ama bahsettiğin klişeler konusunda eleştirilerine katılıyorum, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu güzeldi gerçekten. Teşekkürler ederim yorumun için. :)

      Sil
  12. Katil konusunda tahminlerimiz tutmuştu ya ahaha. Güzel bir inceleme olmuş canım. Puan olarak kaç verirsin peki? Agatha Christi hiç okumadım merak ediyorum. Bu arada kadın karakterlerin sadece güzellikleriyle önplanda olmalarına ben de uyuz oluyorum. Sana Jane Eyre'yi öneririm klasiklerden. Jane Eyre açık biçimde çirkin,bir kadın ilk kez güzelliğiyle önplanda yazılmamış zekasıyla yer almış. Ee tabi bunda yazarın kadın olmasının payı da vardır. İlk feminist roman Jane Eyre, yanılmıyorsam canım. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tahmin ettiklerimizden biri çıkmıştı. :) Okurken dayanamayıp sana her şeyi anlattığım için okumuş kadar oldun sen de. 😀 Agatha okumuştum ama az okudum. Bu kitaba puanım 8/10. Bahsettiğim olumsuzluklardan biraz puan kırdım. Yoksa daha fazla verebilirdim. :)
      Jane Eyre' yi not edeyim, merak ettim. Teşekkürler canım. :)

      Sil
    2. Yorumlarda daldan dala atlamışım. Şimdi fark ettim ve 8 puan çok iyi bence. Diğer kitabı okuyunca yorumunu beklerim canım. :)

      Sil
  13. Yazarın hem bu kitabını hem de Şah Mat kitabını okudum, eksik detaylarına rağmen fena bir kitap değildi :)

    YanıtlaSil
  14. Tam bana göre bir konu not alayım kitabı 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim. Konusu güzel ve sürükleyici. 🙂

      Sil
  15. aa buralar değişmiş yeni tema hayırlı olsun :) kitap ilginç gibi rüya yorumuyla katilin eylemleri arasında bağlantılar var sanki ilginç olmuş öyleyse :) okuyabilirim severim bu tarzı fakat kadın karakter hakkında söylediklerini ben de sevmedim okurken ona değil katile odaklanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, yeni temayı beğenmene sevindim. :) Rüya ile diğer şeylerin bağlantısı merak uyandırıcıydı. Okursan seversin bence, sürükleyici oldukça. Yazarın diğer kitabını da merak ettim. :)

      Sil
  16. Tutan işlerin kopyası gibi oldu polisiyeler cidden. Hiç düşünmediniz ama katil buydu kafası yüzünden bir süredir okumuyorum da işin aslı. Sayenizde yeniden başlamayı düşünmüyorum desem yalan olur. Kalemine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kafayı ben de sevmiyorum. :) Benim için katilin kim olduğunun önemi yok zaten. Konunun dikkat çekici olmasına ve iyi işlenmesi önemli. Bu kitabı da sevdim o yüzden. Bir rüya ile bir şeylerin başlaması, psikoloji konusundaki detaylar, merakın hep canlı tutulması iyiydi. :)

      Sil
  17. Uzun zamandır polisiye bir kitap okumamıştım. Psikolojik kısımlar da ilginçse buna bakabilirim. Zaten çoktandır bu topraklara ayak basmadığımdan, bahsedilen klişe çok rahatsız etmeyecektir. Tanıtım için teşekkürler.🎈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikoloji yönünü sevdim ben, ilgi çekiciydi. Güzel detaylar vardı. :) Yazarın anlatım tarzını sevdim, yoksa katilin kim olduğu çok da önemli değil benim için. :)

      Sil
  18. Kitabın kapağı ben polisiyeyim diye bağırıyor. Çok beğendim. Türü pek sevmediğim için okumadım ama belki ileride bir şans verebilirim. Tanıtım için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu ilgi çekiciydi, belki de psikolojiyi sevdiğim için. Yazarın diğer kitabını da okumak istiyorum. Yorumun için teşekkürederim. :)

      Sil
  19. Kitabı görüyordum ama uzun süredir polisiye türü okumadım. Ters köşe olayını zorlayınca hoş olmuyor gerçekten. Çok ilgimi çekmedi ama şans verebilirim belki. Tanıtım için teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...