22 Mart 2023 Çarşamba

Martin Eden (Kitap)



 

  Kitabı azar azar okuduğum için bitirmem uzun vakit aldı. :)

 Martin Eden bir gün üst sınıflardan birinin evine davet edilir, orada tanıştığı Ruth'a aşık olur. O evdeki herkesin üstün ve nazik olduğunu düşünür. Ruth'a denk olmak, ona yakın olabilmek için kendini geliştirmeye karar verir, kitaplara gömülür. Kısa sürede çok şey öğrenirken insanlara olan bakışı da değişir. Önceki fikirleri yerle bir olur ve ulaşmak istediği konum yerdiği bir konuma dönüşür. Her şeye rağmen Ruth'a olan tutkusu devam eder.

 Çok çalışkan, azimli bir genç adamın hayatını anlatıyor kitap. İnsan öğrendikçe farkındalığı artıyor doğal olarak, düşünce yapısı değişiyor. Martin herhangi birinden çok daha okuma, öğrenme, yazma sevdalısı. Asla durmuyor.

 Ben Martin karakterine pek ısınamadım. Çabalaması, çok çalışması güzel ama tavırlarındaki keskinlik ve hırçınlık bir süre sonra okurken yordu beni. Sanki hayattaki tek amacı haklı çıkmaktı, bu kısımlarda biraz sıkıldım. Sevdiğim kısımlar onun edebiyata düşkünlüğü ve yazma konusunda hiç pes etmemesiydi. Kendine güveninin tam olması iyiydi. Ruth ile olan aşkı ise bana hiç geçmedi açıkçası. Baştan beri ikisinin birbirine uymadığını düşündüm. Sonlara doğru Martin'in bir şeylerin farkına varıp kendi içine dönmesini sevdim, en azından daha samimi geldi bana.

 Yazarın anlatımı güçlü ve dikkat çekici, benim karakterlerle pek yıldızım barışmadı sadece. :) Yazarın Ateş Yakmak adlı kitabını çok daha sevmiş ve çarpıcı bulmuştum. Sanırım insanın vahşi doğa ile mücadelesi daha ilgimi çekiyor. Yine de tavsiye ederim bu kitabı, genel kültür anlamında insana bir şeyler katacaktır. Sınıf ayrımının  keskinliği, insanların kendi gibi olmayanı hor görüp istediği kalıba sokma çabası güzel yansıtılmış. Bir insanın hayallerini gerçekleştirmek için binbir güçlükle zirveye tırmandıktan sonra gelen hayal kırıklığı ağır olmalı. O yüzden bazı şeyler yaşamadan, tecrübe edilmeden anlaşılamıyor. Martin yaşadığı da tam olarak buydu.


"Yazdıklarına bakarak onun ruhunun ve kalbinin neye benzediğini sezebilir, rüyalarının yapıldığı malzemeyi ve yeteneğinin gücünü az da olsa kavrayabilirdi."

"Geçmişte işçi sınıfına göre daha derli toplu görünen, iyi giyimli kimselerin zekânın iktidarına ve güzelliği takdir gücüne sahip olduğunu sanmakla ne büyük aptallık etmişti."


26 yorum:

  1. Martin Eden'i hak etmiyormuş Ruth. Asıl onun sınıfına kendisi çıkamamış. Neyse okurken bir an savunmaya giriştim. Kitabı okumadım ama okumuş gibi oldum. Başı bana yazarın başka kitabını hatırlattı. Tabii ikisi çok farklı kitaplar. 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ruth'ta da pek suç görmüyorum aslında, o da öyle yetişmiş. Martin başta onları ulaşılmaz, çok üstün görerek kendi kendine etti, sonunda öğrendikleri de değişmesini sağladı. Her şey kişinin kafasında bitiyor yine bence. 😀 Yorumun için teşekkürler Mervecim. :))

      Sil
  2. Yazma konusunda hiç pes etmemesi okurken çok etkilemişti beni. Hala da etkiler ya gerçi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir oradan etkilendim sanırım yoksa diğer kısımlar çok sarmadı. :)

      Sil
  3. Uyum olmayınca yürümüyor gerçekten, çünkü iki taraf da diğerini değiştirmeye çalışıyor. Ben de Martin'in birine aşık oldu diye değil de kendisi için çabalamasını daha anlamlı bulurdum.
    O filmi hatırladım, benzeri çoktu. Saçma kesinlikle, dış görünüşün önemine vurgu yapılıyor sadece.

    YanıtlaSil
  4. Jack London kitapları o kadar çok karşıma çıkmaya başladı ki, neden hala okumadığımı sorguluyorum şuan. :))
    İlginç bir şekilde yorumundaki eleştirel noktalar kitabı daha fazla merak etmeme sebep oldu. :) İncelemen için teşekkürler. Keyifli okumaların daim olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yerde insanın karşısına çıkıyor gerçekten. :)
      Kitap çok popüler olduğu için belki beklentim daha farklıydı ama yine de okumak gerekir. Öykü kitaplarını daha sevdim yazarın. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Bazen popüler kitapların beklentiyi karşılamadığı oluyor. "Martin kişisel gelişimini tamamladıktan sonra Ruth ile tanışsaydı sonuç değişir miydi acaba?" diye düşündüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Sibel. :)
      Eğer öyle olsaydı Martin bu kez Ruth'u küçük göreceği için sevmezdi. Her halde biri diğerini daha küçük görüyor demek ki, denk olmadıkça. 🤔

      Sil
  6. Jack London kitaplarından Kızıl Veba'yı aldım geçen gün. Henüz okumadım. Martin Eden kitabını da alayım. Çok çıkıyor bu ara karşıma. Siz de çok güzel anlatmışsınız. Beyninize, okuyan gözlerinize sağlık olsun. Paylaşım için teşekkür ediyorum Duygu Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Nazlı Hanım. :) Kitap benim de hep karşıma çıkıyordu okuyum bari artık dedim. Umarım seversiniz.

      Sil
  7. Sık sık karşıma çıkan bir kitaptı. Okunabilirmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar çok kişinin okuduğunu gördüm ben de. :)

      Sil
  8. En çok okumak istediğim kitaplardan biri:))) Jack London kalemini çok severim:)) Kütüphanemde bekliyor, ne zaman okuyacağım bilmiyorum:) Çok güzel anlatmışsın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın doğa konulu kitapları çok iyi, bir daha alırsam o tarz kitaplarını alacağım. Bu da güzel ama çok etkiledi diyemem. :) İyi okumalar dilerim. 😊

      Sil
  9. Ben de çok bayılarak okumadım, çok da şaşırtıcı gelmedi kitap, yazarın anlatımı güzel olduğu için okunabilir. :)

    YanıtlaSil
  10. sevdiğim yazar, bütün kitaplarını sevdim, demir ökçe gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kitabını okumadım daha ama Ateş Yakmak en sevdiğimdi. :)

      Sil
  11. Çokça gördüğüm bir kitap okuma listemde merak ediyorum ama kalın bir klasik olduğu için biraz daha listeede kalacak gibi :) önceliğim yazarın diğer ince kitapları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz zor bitirdim ben de, kalınlığından değil de hızlı okunan bir kitap değil. :)

      Sil
  12. Martin Eden'in yaşamında başardıklarını, özellikle de azmini takdir ettim. Okumaktan ziyade yazması... Çok emek isteyen bir yola girmiş. Günümüzde bir astronota âşık olsaydı uzaya bile çıkardı herhalde :) Filmi var bende kitabından ziyade onu izleyeceğim ne zamandır aklımda.
    Yorum için çok teşekkürler, kitap kafamda iyice şekillendi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini biliyorum da izlemem kitap yetti. :)) Gerçekten çok azimli bir karakter ama birine aşık olduktan sonra harekete geçmesindense baştan beri öyle olması benim için daha anlam ifade ederdi. İnsanlar ilginç kabul etmek gerek. :)

      Sil
  13. Jack London kitaplarını çok severim hepsi de güzel mesajlar içeren kitaplar ☺️

    YanıtlaSil
  14. Jack London'ın eserleri çok başarılı gerçekten

    YanıtlaSil

Gidilemeyen Gezi 🙄

   Bugün için bir ay önceden bir turla görüşmüş yer ayırtmıştım. Çok da hevesliydim ama ben ne zaman bir şey istesem en küçük şeyler bile ol...