24 Mart 2023 Cuma

Küçükbey (Kitap)

 


  Yazardan okuduğum ikinci kitap oldu. Akıcı olduğu için de çabuk bitirdim.

 Küçükbey çocukluğundan beri saf ama dürüst biri. Aklından geçeni doğrudan söyler hep. Ailesi tarafından pek sevilmeyen biriydi. Onlar ölünce abisi de kendi yolunu çizdi. Tek destekçisi ev işlerine bakan yaşlı kadındı. Küçükbey eğitimini tamamlayıp kırsalda matematik öğretmenliği yapmaya başlar. Gittiği ortamı pek sevemez, istifa etme fikri sürekli kafasındadır. Bazı öğretmenlerin entrikaları ve öğrencilerin kötü şakaları onu bıktırır. Doğru sözlü olduğu için sık sık alay konusu olur. Yediği yemekten, nerelere gittiğine kadar anında herkesin haberi olmaktadır. 

 Yazarın anlatımı akıcı, kitap bir çırpıda okunabilir. Küçükbey garip ve dikkat çekici bir karakter. Saflık boyutunda dürüstlüğü var. Öğretmenlik yapacağı okula ilk gittiğinde müdür bir öğretmenden beklediği prensipleri sıralayınca 'asla dediğiniz gibi biri olamam," diyip geri dönmeye yeltenen biri. Çabuk öfkelenmesi ve herkesle inatlaşması yönüyle de kendime benzettim biraz. 😅 Kitabı genel olarak sevdim, derin bir konusu yok ama insanın yeni girdiği farklı ortamlarda kolayca kandırılıp dışlanabileceği, arkasından ne tür entrikalar döndüğünü fark etmesinin zor olacağı gibi detaylara yer verilmiş. Ya uyum sağlayıp onlara benzemek ya da uzaklaşmaktan başka seçenek pek yok gibi. Yazarın kendi hayatı da zor geçmiş, belki de bu karakteri yazarken kendi sıkıntılarını da aktarmıştır. Mizahi anlatımı da karakteri daha ilginç biri haline getirmiş. Kitabın sonu biraz sönük geldi, daha uzamalıydı diye düşündüm yani. :) 


"Eğer kötü değilsen toplum başarılı olamayacağına inanıyor gibi. Arada bir dürüst, temiz birini gördüklerinde acemi, toy diyerek hatalarını bulup küçümsüyorlar."

"Saflığın ve dürüstlüğün gülünç bulunduğu bir dünyada yapacak başka bir şey yoktu."

"Başkalarının yaptığını yapmak zorundaysam buna katlanmam mümkün değildi. Eğer aldatanı aldatmadan üç öğün yemek yenemeyeceğine karar verirsem hayatta oluşumu yeniden düşünmem gerekirdi. Böyle bir durumda ölmek çok daha iyi bir tercih gibi geliyordu."


21 yorum:

  1. Alıntılar çok hoşuma gitti. Çok doğru her biri. Kitabı merak ettim, ilgimi çekecek bir esere benziyor. Bilgilendirmelerin için teşekkürler canım. 💙🌸😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim canım, bence seversin. Yazarın tarzı güzel, okutuyor kendini. Tabi Gönül'ü çok daha sevmiştim. 😊 Rica ederim canım. 💙

      Sil
  2. Yazarı henüz okumadım ama incelemeni okurken sevecekmişim gibi hissettim. Listeme ekleyeyim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın değişik, güzel bir üslubu var. Gönül'ü daha çok sevdim ama bu kitap da hoştu. Umarım seversin, rica ederim. 😊

      Sil
  3. Tam dediğin gibiydi kitap, sevdim o yüzden. Bir gün okursun belki. :)

    YanıtlaSil
  4. Yakın gözlüğümü takmayınca fotodan yazarın kim olduğunu anlayamadım :) Natsume Soseki. Gönül yazını okuduğumda yazarın hayatına göz atmıştım. Hayatı zor geçmiş deyince bir de son satırı okuyunca intihar eden yazar olduğunu hatırladım.
    İnsanlar çok acımasız varlıklar. Ki hayatta öyle. İnsanın doğru yolda kalmasına izin vermiyorlar. Yani insanlık yozlaşmış. Yorumunu okuyunca müdür ve öğrencilerde bu yozlaşmanın farkına varılıyor.
    Çok teşekkürler yorum için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İntihar eden Dazai değil miydi, Soseki de mi intihar etmişti? 🤔 Eski yazarlarda çok olabiliyor malesef.
      Dediklerine katılıyorum, yoldan çıkan başkalarını da çıkarmak, kendine benzetmek için çok uğraşıyor. Kimsenin işi kolay değil. :/ Ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğun için. :)

      Sil
  5. Keşke bu kitaptaki karakter gibi herkes saf ve dürüst olsa. Dünyamız ne güzel olurdu.
    Güzel bir kitapmış. Okuyan gözlerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel olurdu, herkes dürüst olabilse keşke. Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. hımm sen de uzakdoğucu oldun gittikçe kitaplarda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar genelde Japon yazarları okumuşum, zaten kültürü seviyorum, iyi oldu. :))

      Sil
  7. Japon yazarları seviyorum, buna bakayım Duygu'cum, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversin Erencim, ben de Japon yazarları beğeniyorum. :)

      Sil
  8. Kitabı ve yazarı bilmiyordum not aldım teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  9. Soseki çok uzun zamandan beri listemde ama önce Gönül'ü okuyacağım, bu kitapta aklımda olsun. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap da güzel ama Gönül çok daha etkileyiciydi. Umarım seversiniz. :)

      Sil
  10. Merhabalar.
    Uzak Doğu ülkelerinin kültürlerini araştırma ve tanıma sizin ilgi alanınız olmuş. Sayenizde o ülkelerin kültür ve edebiyatları ile ilgili bilgi sahibi oluyoruz. Teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla birlikte Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Bu aralar Japon edebiyatına sardım. Daha farklı bakış açıları var, okumak güzel oluyor. Siz de Allah'a emanet olun.

      Sil
  11. Gerçekten güzel bir hikayeymiş:)

    YanıtlaSil

Karagöz Dersaadet'te Gölge Oyunu (Kitap)

   Blog arkadaşımız Tefrika'nın yorumlarından sonra kitabı merakla okumaya başladım. Gerçekten farklı ve dikkat çekiciydi.   Dersaadet&#...