29 Mart 2023 Çarşamba

İrade Terbiyesi (Kitap)

 


 Kitabı kurstan bir arkadaşım ödünç verdi. O yüzden alıntılara daha fazla yer vereceğim. Böylece zaman zaman gelip okur, bilgilerimi tazelerim. Kitap 1909 yılında yayınlanmış ama okurken o kadar güncel geldi ki sanki günümüzü anlatıyor. İrade konusunda demek hâlâ pek bir yol kat edilememiş.

  Yazar başarısızlıklarımızın sebebinin irade zayıflığı olduğunu, devamlı bir çabaya karşı nefret duyduğumuzu belirtiyor. Pek çok şeyin tembelliği tetiklediğinden bahsediyor, durumu örneklerle açıklıyor. İrade nedir, tembellikten nasıl kurtuluruz bunlara yanıtlar buluyoruz. Kitapta irade terbiyesinin psikolojik ve fiziksel yönlerine de yer veriliyor.

 Kitabı çok beğendim, her şey kısa ve öz olarak anlatılmış. Farkında olmadan yazarın bazı tavsiyelerini zaten yapmakta olduğumu fark ettim. Eksiklerimin de farkına vardım, plan yapmanın ve hedefine doğru yavaş yavaş ilerlemenin önemini daha iyi anladım. Herkese tavsiye ediyorum.


İrade gücü, çok çaba harcamaktan öte zihnin bütün güçlerini aynı amaca ve aynı yöne doğru yönlendirmek olarak izah edilebilir. 

Esas zihinsel çalışma, bütün uğraşların açık ve kesin bir hedef ve sonuca doğru yönelmesiyle yapılan çalışmadır.

Zaten hiçbir sınavda adayın ne olduğu ve ne olması gerektiği sorunuyla ilgilenen çıkmaz. Yalnızca bilgi çokluğu aranır ve bu sebeple hafızanın doldurulmasından başka bir şey istenmez. Bu yüzden öğrencinin zeka seviyesi, öğrendiği bilgiyle yükseleceği yerde düşmektedir. 

Bir fikrin veya hissin kendimize mâl edilmesi ve hayatımızda etkili olabilmesi için, onun bilincimize yerleşmesi veya sık sık akla gelmesi ve başka fikirlerle bağlantılı olması gerekir.

İnsan, kendini kontrol etmenin paha biçilmez bir değer olduğunun zamanla farkına varacaktır.

Fikir, duygusuz kaldığı takdirde hiçbir güce sahip değildir. 

Gerçekte, duygusal ruh hâllerinin şiddetine maruz kalan zekâ, irade karşısında çok fazla memnuniyet duymaz. İrade ise zekâdan aldığı emirleri yerine getirmeyi sevmez. Duygusal gücünse daha çok tutku ile renklendirilmiş duygusal emirlere ihtiyacı vardır. 

Bizim yapmamız gereken sadece kötü alışkanlıklar yerine azar azar iyilerini koymak. Amacımız, arzularımızı ve tembelliği makul sınırlar içinde tutmak, kilit vurup tamamen ortadan kaldırmak değil. 

Unutmayalım ki, başladığımız bir işi tekrar etmez, onu tamamlamak ve çizgileri kuvvetlendirmek için çalışmazsak, dışsal teşvik ve tahrik dalgaları yeniden bilincimize işler ve daha kısa süre içerisinde hepsini -şimdiye kadar yapılan her şeyi- siler. 

Tembel insanların düşünceleri, sürülmemiş ve ekilmemiş bir tarlada olduğu gibi birçok zararlı ot barındırır. Bu insanlar zamanlarını boş fikirlere ve bayağı hislere kurban ederler.


40 yorum:

  1. Okumak istediğim bir kitap, tanıtım için sağol

    YanıtlaSil
  2. Kitabın farklı bir yayinevinden olan baskısını okumayı denedim ama odaklanma sorunu yaşadığım için devam edememiştim. Şimdi yorumunu okuyup sevdiğini görünce tekrar şans versem mi acaba diye düşünmeye başladım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz sakin kafayla okumak da lazım tabi ama rahat anlaşılırdı benim okuduğum yayınevinin baskısı. Tekrar dene derim. :)

      Sil
  3. Evet bazen yüzlerce yıldır değişmiyor bazı şeyler.
    İster istemez gün içinde bir şeylere kapılıp gidiyoruz, ben de vaktimi boşa geçirince huzursuz hissediyorum.

    YanıtlaSil
  4. ne güzelmiş kitabın konusu, okunur ivit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sevdim deep, kısa olduğu için de sıkmıyor. :)

      Sil
  5. Bu kitabı okumayı çok istiyorum, almadım henüz. Senin yorumunla biraz daha bilgi sahibi oldum:)))
    ''İnsan...'' ve ''fikir'' ile başlayan alıntılar çok hoşuma gitti ve bence çok doğru:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyiydi kitap, bilinçli olmadıkça zamanı verimli kullanmak çok zor gerçekten. Kitaptaki tavsiyeler iyiydi. Alıntılara ben de katılıyorum. :))

      Sil
  6. İnsanın kendini kontrol edebilmesi gerçekten büyük bir olay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle, bunun için de güçlü bir irade lazım.

      Sil
  7. Yazar Gençlerin içine düştükleri ahlaksiz yapıdan uzaklaşmadiklari surece, kendi iclerine yolculuk edip tefekkur edemedikleri sürece kendine hükmedemez ve başarılı olmazlar diyor. Gizel kitap. Donemin toplumsal okumasi ve kisisel gelisim kitabi gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi özetlediniz, günümüz insanı özgürlük adı altında haz peşinde koşmanın ötesine gidemiyor pek. 🙄

      Sil
  8. Evet İlkaycım, çok beğendim ben. Tespitler çok iyiydi, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  9. irade terbiyesinin kitabı yazılmışsa okunur, hakikaten bazen nefisle savaşmak ve kazanmak müthiş oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten. :) Kolay değil bu zamanda, insanın kafası çabuk dağılıyor ve daha planlarımı yapmadan bakıyorum ki gün bitmiş.

      Sil
  10. Neredeyse çizmediğim yeri yoktu. Dönüp dönüp okunası bir eser😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, neredeyse her sayfada altı çizilecek yerler var. :)

      Sil
  11. İrade Terbiyesi güncel ve popüler bir kitap anladığım kadarıyla. Alıntılar da içerik hakkında olumlu düşünmemi sağladı. Okunur yani :) Paylaşım için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim, güzel kitaptı, bazı konularda farkındalık yapıyor. Tavsiye ederim. :)

      Sil
  12. Kitap için verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler hocam. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  13. son yazımda gönül vaar :)

    YanıtlaSil
  14. Paylaşım için teşekkür ediyorum. Güzel bir kitapmış. Bakılacaklar listesine ekleyeceğim. Beyninize, okuyan gözlerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  15. Konusunu beğendim, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Günümüze baktığım zaman pekte bir şey değişmemiş gibi ve bende de bence irade zayıflığı var. Alıp okumak lazım aslında... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde daha zor tabi, dikkat dağıtıcı çok şey var. Eskiden internet, telefon yoktu. Okumak gerek evet. :)

      Sil
  17. Konu güzelmiş irade herseyin başı. Bulursam okurum ☺️

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar.
    "Tembel insanların düşünceleri, sürülmemiş ve ekilmemiş bir tarlada olduğu gibi birçok zararlı ot barındırır. Bu insanlar zamanlarını boş fikirlere ve bayağı hislere kurban ederler." O kadar güzel ve yerinde bir tespit olmuş ki, dyanamadım ben de tekrar burada yorum içinde paylaştım. İradesi zayıf olan insan tembel insandır, tembel insanın iradesi de zayıftır.
    Bu güzel kitap paylaşımınız için teşekkür eder, emeğinize ve gönlünüze sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, çok doğru gerçekten. Bir şeyle meşgul insanlar hayatlarını daha verimli geçiriyor ama gün içinde yaptıklarımıza bakarsak boşuna geçirdiğimiz çok vakit de oluyor malesef. Hayatımızın dolu dolu geçmesi dileğiyle.

      Sil
  19. Çok faydalı bir kitaba benziyor Duygu'cum, alıntılar da çok iyi, eline sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  20. Emeğine sağlık güzel paylaşım olmuş. :)

    YanıtlaSil

Karagöz Dersaadet'te Gölge Oyunu (Kitap)

   Blog arkadaşımız Tefrika'nın yorumlarından sonra kitabı merakla okumaya başladım. Gerçekten farklı ve dikkat çekiciydi.   Dersaadet&#...