Kitabı kurstan bir arkadaşım ödünç verdi. O yüzden alıntılara daha fazla yer vereceğim. Böylece zaman zaman gelip okur, bilgilerimi tazelerim. Kitap 1909 yılında yayınlanmış ama okurken o kadar güncel geldi ki sanki günümüzü anlatıyor. İrade konusunda demek hâlâ pek bir yol kat edilememiş.
Yazar başarısızlıklarımızın sebebinin irade zayıflığı olduğunu, devamlı bir çabaya karşı nefret duyduğumuzu belirtiyor. Pek çok şeyin tembelliği tetiklediğinden bahsediyor, durumu örneklerle açıklıyor. İrade nedir, tembellikten nasıl kurtuluruz bunlara yanıtlar buluyoruz. Kitapta irade terbiyesinin psikolojik ve fiziksel yönlerine de yer veriliyor.
Kitabı çok beğendim, her şey kısa ve öz olarak anlatılmış. Farkında olmadan yazarın bazı tavsiyelerini zaten yapmakta olduğumu fark ettim. Eksiklerimin de farkına vardım, plan yapmanın ve hedefine doğru yavaş yavaş ilerlemenin önemini daha iyi anladım. Herkese tavsiye ediyorum.
İrade gücü, çok çaba harcamaktan öte zihnin bütün güçlerini aynı amaca ve aynı yöne doğru yönlendirmek olarak izah edilebilir.
Esas zihinsel çalışma, bütün uğraşların açık ve kesin bir hedef ve sonuca doğru yönelmesiyle yapılan çalışmadır.
Zaten hiçbir sınavda adayın ne olduğu ve ne olması gerektiği sorunuyla ilgilenen çıkmaz. Yalnızca bilgi çokluğu aranır ve bu sebeple hafızanın doldurulmasından başka bir şey istenmez. Bu yüzden öğrencinin zeka seviyesi, öğrendiği bilgiyle yükseleceği yerde düşmektedir.
Bir fikrin veya hissin kendimize mâl edilmesi ve hayatımızda etkili olabilmesi için, onun bilincimize yerleşmesi veya sık sık akla gelmesi ve başka fikirlerle bağlantılı olması gerekir.
İnsan, kendini kontrol etmenin paha biçilmez bir değer olduğunun zamanla farkına varacaktır.
Fikir, duygusuz kaldığı takdirde hiçbir güce sahip değildir.
Gerçekte, duygusal ruh hâllerinin şiddetine maruz kalan zekâ, irade karşısında çok fazla memnuniyet duymaz. İrade ise zekâdan aldığı emirleri yerine getirmeyi sevmez. Duygusal gücünse daha çok tutku ile renklendirilmiş duygusal emirlere ihtiyacı vardır.
Bizim yapmamız gereken sadece kötü alışkanlıklar yerine azar azar iyilerini koymak. Amacımız, arzularımızı ve tembelliği makul sınırlar içinde tutmak, kilit vurup tamamen ortadan kaldırmak değil.
Unutmayalım ki, başladığımız bir işi tekrar etmez, onu tamamlamak ve çizgileri kuvvetlendirmek için çalışmazsak, dışsal teşvik ve tahrik dalgaları yeniden bilincimize işler ve daha kısa süre içerisinde hepsini -şimdiye kadar yapılan her şeyi- siler.
Tembel insanların düşünceleri, sürülmemiş ve ekilmemiş bir tarlada olduğu gibi birçok zararlı ot barındırır. Bu insanlar zamanlarını boş fikirlere ve bayağı hislere kurban ederler.
Okumak istediğim bir kitap, tanıtım için sağol
YanıtlaSilRica ederim. :)
SilKitabın farklı bir yayinevinden olan baskısını okumayı denedim ama odaklanma sorunu yaşadığım için devam edememiştim. Şimdi yorumunu okuyup sevdiğini görünce tekrar şans versem mi acaba diye düşünmeye başladım. :)
YanıtlaSilBiraz sakin kafayla okumak da lazım tabi ama rahat anlaşılırdı benim okuduğum yayınevinin baskısı. Tekrar dene derim. :)
SilEvet bazen yüzlerce yıldır değişmiyor bazı şeyler.
YanıtlaSilİster istemez gün içinde bir şeylere kapılıp gidiyoruz, ben de vaktimi boşa geçirince huzursuz hissediyorum.
ne güzelmiş kitabın konusu, okunur ivit :)
YanıtlaSilBen de sevdim deep, kısa olduğu için de sıkmıyor. :)
SilBu kitabı okumayı çok istiyorum, almadım henüz. Senin yorumunla biraz daha bilgi sahibi oldum:)))
YanıtlaSil''İnsan...'' ve ''fikir'' ile başlayan alıntılar çok hoşuma gitti ve bence çok doğru:)))
Çok iyiydi kitap, bilinçli olmadıkça zamanı verimli kullanmak çok zor gerçekten. Kitaptaki tavsiyeler iyiydi. Alıntılara ben de katılıyorum. :))
Silİnsanın kendini kontrol edebilmesi gerçekten büyük bir olay.
YanıtlaSilEvet öyle, bunun için de güçlü bir irade lazım.
SilYazar Gençlerin içine düştükleri ahlaksiz yapıdan uzaklaşmadiklari surece, kendi iclerine yolculuk edip tefekkur edemedikleri sürece kendine hükmedemez ve başarılı olmazlar diyor. Gizel kitap. Donemin toplumsal okumasi ve kisisel gelisim kitabi gibi :)
YanıtlaSilÇok iyi özetlediniz, günümüz insanı özgürlük adı altında haz peşinde koşmanın ötesine gidemiyor pek. 🙄
SilEvet İlkaycım, çok beğendim ben. Tespitler çok iyiydi, tavsiye ederim.
YanıtlaSilirade terbiyesinin kitabı yazılmışsa okunur, hakikaten bazen nefisle savaşmak ve kazanmak müthiş oluyor :)
YanıtlaSilÖyle gerçekten. :) Kolay değil bu zamanda, insanın kafası çabuk dağılıyor ve daha planlarımı yapmadan bakıyorum ki gün bitmiş.
SilNot alıyorum! 😅
YanıtlaSilUmarım seversin. :))
SilNeredeyse çizmediğim yeri yoktu. Dönüp dönüp okunası bir eser😊
YanıtlaSilEvet, neredeyse her sayfada altı çizilecek yerler var. :)
Silİrade Terbiyesi güncel ve popüler bir kitap anladığım kadarıyla. Alıntılar da içerik hakkında olumlu düşünmemi sağladı. Okunur yani :) Paylaşım için çok teşekkürler :)
YanıtlaSilBeğenmene sevindim, güzel kitaptı, bazı konularda farkındalık yapıyor. Tavsiye ederim. :)
SilKitap için verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler hocam. Kolay gelsin.
YanıtlaSilRica ederim, sağolun.
Silson yazımda gönül vaar :)
YanıtlaSilGeldim bloguna. :))
SilPaylaşım için teşekkür ediyorum. Güzel bir kitapmış. Bakılacaklar listesine ekleyeceğim. Beyninize, okuyan gözlerinize sağlık olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, beğenirsiniz umarım. :)
SilKonusunu beğendim, emeğinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :)
SilGünümüze baktığım zaman pekte bir şey değişmemiş gibi ve bende de bence irade zayıflığı var. Alıp okumak lazım aslında... :)
YanıtlaSilGünümüzde daha zor tabi, dikkat dağıtıcı çok şey var. Eskiden internet, telefon yoktu. Okumak gerek evet. :)
SilKonu güzelmiş irade herseyin başı. Bulursam okurum ☺️
YanıtlaSilOkunması gereken bir kitap. 😊
SilMerhabalar.
YanıtlaSil"Tembel insanların düşünceleri, sürülmemiş ve ekilmemiş bir tarlada olduğu gibi birçok zararlı ot barındırır. Bu insanlar zamanlarını boş fikirlere ve bayağı hislere kurban ederler." O kadar güzel ve yerinde bir tespit olmuş ki, dyanamadım ben de tekrar burada yorum içinde paylaştım. İradesi zayıf olan insan tembel insandır, tembel insanın iradesi de zayıftır.
Bu güzel kitap paylaşımınız için teşekkür eder, emeğinize ve gönlünüze sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar, çok doğru gerçekten. Bir şeyle meşgul insanlar hayatlarını daha verimli geçiriyor ama gün içinde yaptıklarımıza bakarsak boşuna geçirdiğimiz çok vakit de oluyor malesef. Hayatımızın dolu dolu geçmesi dileğiyle.
SilÇok faydalı bir kitaba benziyor Duygu'cum, alıntılar da çok iyi, eline sağlık sevgiler:)
YanıtlaSilTeşekkürler Erencim. :)
SilEmeğine sağlık güzel paylaşım olmuş. :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :)
Sil