8 Kasım 2022 Salı

Mutlu Günlerimiz (Kitap)

 


 Kitap Yu Jong isimli varlıklı ve güzel Yu-Jong ile idam mahkumu Yun-Su'nun keşisen yollarını anlatıyor. Yu Jong geçmişinin travmasını atlatamamıştır. Bu yüzden hırçın ve asi biridir. Birkaç kez intihar girişiminde bulunduktan sonra rahibe olan halası onu cezaevine götürür. Orada Yun-Su ile karşılaşır, onu gözlemler, onun nasıl biri olduğunu anlamaya çalışır, sonunda birbirlerine benzediklerini düşünür.

 Başta Yu Jong'u pek sevemedim. Bir yandan 15 yaşında atarlı biri gibi davranırken bir yandan çok olgun düşünebiliyor. Çok tutarsız buldum bunu ama zamanla alıştım. Kitabın ortalarına doğru daha iyi anlamaya başlıyoruz karakteri. Yaşadıkları çok zor ama belki de acısını unutmak için isyankar davranıp kendini belalara bulaştırmasının yüreğini ferahlattığını hiç sanmıyorum. Aslında kendine yapıyor ne yapıyorsa. Yun-Su'nun hikayesi de üzücü, çok şeyle baş etmek zorunda kalmış.

 Kitapta verilen mesajlar farkındalık oluşturuyor ama yine de katılmadığım bazı noktalar vardı. Her suçlu için geçmişte şunu yaşamış da o yüzden böyle olmuş, hadi affedelim gitsin demek fazla uçuk geliyor bana. Affedebilmek de kolay değildir, özellikle bunu mağdur ya da yakınlarından beklemek. Suçlular suç işlerken kurbanla hiç empati yapıyor mu peki? En büyük ceza belki vicdandır ama vicdansız çok insan da var. İnsanı suça teşvik eden sebepler önceden ortadan kaldırılmaya çalışılsa çok daha iyi olur. 

 Bazı şeyler sanıldığı ya da görüldüğü gibi olmayabiliyor. Kitapta bu güzel işlenmiş. Adalet sistemine eleştiriler var. Mahkumların hapisteki zor koşullarına çokça değinilmiş. Hak etmediği cezayı çekenler olması da üzücü. Kitap durağan biraz ama dili akıcı olduğu için kolay okunuyor. Sonu duygusaldı, değişik hissediyor insan. Okurken altını çizdiğim pek çok yer vardı, birkaçını paylaşacağım. Tavsiye edeceğim bir kitap, farklı bakış açısı katacaktır okuyuculara.


"Bana ölüme yaklaşan her insanın değişemeyeceğini ve insan oldukları için ölümle yüzleştiklerinde sadece kendi kabahatlerinin farkına varanların daha sonrasında yeni biri olabilme yeteneklerini keşfedeceğini anlatıyordu."


"Ölmek istediğini dile getirmek belirli bir düzen içinde yaşamak istemediğini söylemenin başka bir yoludur. Belli bir düzen içinde yaşamak istemediğini söylemek ise iyi bir hayata sahip olmak istediğini dile getirmenin başka bir yoludur... Öyleyse ölmek istiyorum demek yerine daha iyi bir hayata sahip olmak istiyorum demeliyiz."


"Size yemin ediyorum ki, insanlar iki ayaklarının üstünde yürümeye başladığı günden bu yana şiddet vakalarını ortadan kaldıracak hiçbir çözüm metodu geliştirilememiştir... Bir tane bile."


34 yorum:

  1. Hakkında bilgi sahibi olmadığım bir kitaptı, yorumunu okuduktan sonra merak ettim. Denk gelirsem eğer inceleyeceğim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir kitaptı gerçekten, insanı düşünmeye sevk ediyor. Rica ederim. :)

      Sil
  2. Alıntılar öyle nokta atışı konulara değiniyor ki kitabı istemsizce merak ettim. Farklı kültürlerden yazarlar okumanın acayip bir tadı var, merakta kaldım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı kültürleri okumak güzel oluyor. Kitap da bazı yönlerden güzeldi, Uluslararası Af Örgütü En İyi Kitap Özel Ödülü'ne sahip. :)

      Sil
  3. Kitap farklı geldi, not aldım, duymamıştım daha önce:)))
    ''Bazı şeyler sanıldığı gibi ya da görüldüğü gibi olmayabiliyor.'' cümlene kesinlikle katılıyorum. Çok farklı şeyler oluyor düşündüğümüzün aksine bazen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversin, konusunu okuyunca dikkatimi çekmişti benim de. Aslında daha farklı bir kitap bekliyordum ama iyi böyle de. :)

      Sil
  4. hımm tavsiye ediyosun pekiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, farklı konulara değindiği için iyi. :)

      Sil
  5. Konusu ilginçmiş Duygu'cum, ama katılmadığını belirttiğin kısımlara ben de katılıyorum, alıntılar da güzel, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Erencim. :) Kitaplı haklı gördüğüm yerler de görmediğim yerler de vardı, herkes kendine göre çıkarım yapabilir. :)

      Sil
  6. Suçlu güzellemesi yapılan işleri pek sevemiyorum ama anlatımın çok güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :) Ben de sevmiyorum, sadece bu konu işlenmiyor çok şeye gönderme olduğu için okunabilir bir kitap olarak düşündüm. :)

      Sil
  7. Dünyada çekmesi daha önemli tabi, bir de hiç ders almayanlar var. Salındıkları gibi gidip tekrar tekrar suç işliyorlar.

    YanıtlaSil
  8. Severim bu tarz kitapları,alıntılar da harika olmuş

    YanıtlaSil
  9. daha iyi bir hayata sahip olmak istiyorum demeliyiz." İşte bu söz çok iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sözü ben de sevmiştim. Aslında çoğu kişi içinde bulunduğu durumdan şikayetçi.

      Sil
  10. "Size yemin ediyorum ki, insanlar iki ayaklarının üstünde yürümeye başladığı günden bu yana şiddet vakalarını ortadan kaldıracak hiçbir çözüm metodu geliştirilememiştir... Bir tane bile."
    Doğru mudur, doğrudur :)

    YanıtlaSil
  11. Okuyacağım merak ettim sadece insan hep iki ayak üzerindeydi diye biliyorum ama güzel bir kitaba benziyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence orada bebeklikten yürüme dönemine geçmesi kastediliyor. Çocuklar bile zalim olabildiği için doğru demiş.

      Sil
    2. Evet öyle düşünmemiştim haklısınız :)

      Sil
  12. Kitaptan alıntılar çok güzel. Özellikle son alıntı, günümüzün sorunlarını dile getiren bir cümle olmuş. İnsanda farkındalık oluşturan ve farklı bakış açıları kazandıran kitaplar okumak iyi oluyor. Teşekkür ederim tanıtımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorum için. :) Kitapta böyle güzel kısımlar vardı, okumaya değer o yüzden. Bana farklı geldi yani.

      Sil
  13. Yorumunu okudum canım. Güzel, açıklayıcı ve net anlatmışsın her şeyi. Açken ekmek vs çalan birini kolayca affedersin de bir masumu öldüren kişiyi affedemezsin. Bunu yapan biri de normal değildir zaten. İnsan psikolojisi ne tuhaf. Kişiliği de. Sanki bazen korkutucu ve karanlık bir kuyu. İçinde ne bulacağın belirsiz. Neyse çok dağıttım...😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru dedin canım insan karanlık bir kuyu gibi. Buna rağmen sevgi pıtırcığı rolüne bürünüp her insanı aynı kefeye koymayı doğru bulmuyorum. Suç suçtur, basit bir şey gibi gösterilemez. Yorumun için teşekkürler. 😀

      Sil
  14. Ne güzel söylemişsin "Öncelikle insanı suça iten sebepler ortadan kaldırılsın." Güzel bir paylaşımdı. Emeğine sağlık Duygucuğum 🤗🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim Sibelcim. 😊 İnsanlar genelde önlem almak yerine bir şeyler olup bittikten sonra harekete geçiyor.

      Sil
  15. Farklı bir hikayeye benziyor. İnsanların önüne iki seçim şansı çıktığına inanırım hep. Çoğumuz zor zamanlar yaşarız qma suça yönelmeyi seçmeyiz. Mutlaka kader kurbanları da vardır ama suç islemeye yatkın insanlar da vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de, insanı insan yapan seçimleridir. İlk fırsatta kötü seçimlere yönelenler var. Suç basit bir mevzu değildir.

      Sil
  16. Selamlar :) Mutlu günlerimizin çıkış noktası hiç rastlamadığım bir konu üzerine. Bir tarafta intihara meyilli bir kadın, diğer tarafta idam mahkumu biri. İkinci alıntı Ju Yong için yazılmış, varlıklı ama sonuç itibariyle ölüm yerine farklı bir hayata ihtiyacı varmış demek ki. O travmayı yaşamamış olsaymış keşke. Son alıntıya da sonuna kadar katılıyorum. Barış bir masal, şiddet hep var olacak... Uluslararası Af Örgütü ödülünü ilk kez gördüm. Benim okuduğum hapishane ile ilgili kitaplar Erdal Öz'ün yazdıklarıdır. Daldan dala atladım :) Kitabı merak ettim, paylaşım için çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam :)) Konusu ilginç gerçekten. Ben kapak yüzünden daha geleneksel bir hikaye beklemiştim ama günümüze daha uygun. Barış sözde kalıyor hep, ilk insanlardan biri zulüm de devam ediyor. Erdal Öz'ü bilmiyorum, bir bakayım. Yorumum için ben teşekkür ederim. :))

      Sil
  17. filmi var bunun, çok iyi filmler kısmında önüme düşmüştü fakat izleme şansım olmadı :(( Kitabını okumak daha anlamlı olur sanki :D teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi olduğunu bilmiyordum. Önce kitabı okumak daha iyi olabilir, kitaplar daha detaylı oluyor. :)) Ben teşekkür ederim. 😊

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...