25 Mart 2022 Cuma

Stigma (Kitap Tanıtımı)

 



 "Yeniden başlıyor. Beni yine terk ediyorlar. Ve sen, terk edilmekten ne kadar nefret ettiğimi bilirsin. O kadar şefkatle koruduğum hazinelerimi senin yüzünden elimden aldılar. Senin aksine, ben bunları unutmadım. Bu yüzden hafızanı biraz tazelemenin vakti geldi... Oyun daha bitmedi Tom Kessler... Şimdi yeniden başlıyor. Ve sende başladığım şeyi bu defa tamamlayacağım."


 Yazarın okuduğum ikinci kitabı. Dürtü'yü daha sonra yazmış olmasına rağmen ben hem kurgu hem gerilim yönünden Stigma'yı çok daha başarılı buldum. O yüzden okumaya iyi ki Dürtü ile başlamışım, fazla bir beklentim yoktu Stigma'da.


 Tom Kessler, on üç yaşındayken bir katil tarafından bodruma hapsedilmiş ve çeşitli işkencelere maruz kalmıştı. Üç saatlik gerilim dolu sürecin ardından o ana dair hafızasını kaybetmişti ve yaşamının sonraki yıllarında da ara ara hafıza kaybı yaşamaya devam etmişti.

 Geçmişi yüzünden korku içinde yaşayan Tom kolayca insan içine çıkamayan biridir ve sığınağı olarak gördüğü evinde vaktini geçirmektedir. Başarılı bir yazar olmuştur ve kitapları çok satmaktadır. Karısı ve çocuğuyla her şeye rağmen mutlu yaşadığını düşünürken bir gün bir cinayet işlenir. Katil, Tom'a bir mesaj göndermiştir, hem de yıllar önce öldüğü düşünülen katil... Ailesini ve kendini korumak için çabalayan Tom terapistinin ve çevresinin baskısı ile silinmiş anılarını ortaya çıkarmak için adım atar.

 Başta polisiye ağırlıklı bir roman olacağını düşünmüştüm fakat kitap daha çok psikoloji üzerineydi. Karakterin yavaş yavaş geçmişini hatırlaması, hissettiği dehşet çok güzel aktarılmış. Bu kitabın çevirmeni de farklı olduğu için dilini daha çok sevdim. Yazarın hayal gücüne hayran kaldım. Başta öylesine okumuşuz gibi gelen detaylar kitabın sonunda öyle bir yere bağlanıyor ki hayret ettim. Konu sadece bir katili bulmanın çok ötesinde, bu kendini iyileştirmenin hikayesi. Sonlara doğru hiç aklıma gelmeyecek bir yere sapıyor konu. Finali ise beni oldukça şaşırttı ve etkiledi. Kitap beklentimin üstündeydi, herkese tavsiye ederim.


"Bu bilgi, onu içinde inandığı her şeyin çökmesine sebep olan bir deprem gibi sarstı. Hayatını taşımakta olan sütunlar parçalandı, bir anda un ufak olarak kuma dönüştüler."

"Geçmişten gelen trenin üzerine doğru süratle geldiğini görüyordu ve bu trenin önüne atlamaya hazırdı."


36 yorum:

  1. Tom Kessler'e garezi olan birinin satırlarıyla başlamış yazı. Bir şekilde suçlu kurbanı tanıyor diye düşündüm. Bir de beynin bilinmezliklerle dolu bir organ olduğuna yeniden kanaat getirdim. Acı dolu olayların üzerine şalteri nasıl indirebiliyoruz bunun sırrını çözmek lazım :) Konu olarak ilgi çekici buldum Stigma'yı. Sevmene de sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arka kapak yazısını paylaştım. :) Beynin sınırlarını bilemiyor insan gerçekten. Tom yaşadığı dehşet ve nefretten kendini kapatmış. Bu mesaj gelince hayatı daha karmaşık oluyor. Düşündüğümden ilgi çekici kitap, tahminlerim tutmadı bu sefer. :))

      Sil
  2. Kendini iyileştirmenin hikayesi. Çok beğendim bu sözü :)

    YanıtlaSil
  3. Geçmişte bir şekilde adamdan kurtuluyor ama şu anki durum çok farklı. Daha fazla bilgi veremem, spoiler olur. :)

    YanıtlaSil
  4. Konu ürkütücü ve ilgi çekici. Kampanya bitmeden sepetime ekleyeyim bu seti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de kaçırma, alırsan da Dürtü'den başlamanı tavsiye ederim. O biraz daha düz mantık ilerliyor, Stigma ise bayağı ters köşe yapıyor ve merak uyandırıcı. :) Gerçi Stigma'yı beğenmeyip Dürtü'yü sevenler de var ama benim açımdan açık ara farkla Stigma iyi. :)

      Sil
    2. Kampanyadan kalkmış bu ikili. Sanırım tükendiği için. :)

      Sil
    3. Hadi ya, bitmiş olabilir gerçekten. :)

      Sil
  5. Son zamanlarda blokların çok uzak kaldım. Daha çok kitap okuyorum ve hikâye ve roman denemelerim var.Bu kitap ilginç güzel bir kitaba benziyor.Tavsiye için çok teşekkürler Duygu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak ediyordum nerelerde olduğunu. Dönmen güzel oldu. Hikayelerini de okuruz. :) Rica ederim.

      Sil
  6. Kitabı okumadım ama konusu itibariyle yazdıklarınız bile gerilmeme sebep oldu:) Gerçekten de konusu gerici olsa da heyecanlı ve okunacak bir kitap hissi verdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem insanı geriyor hem merak ettiriyor. Elimden bırakamadım bir başlayınca. Bir de değişik bir sonu var, iyi kurgulanmış. :)

      Sil
  7. ilk kez Ahmet Ümit okuyunca ben de aynı hislere kapılmıştım, bu kitapları okumak istiyorum ama ne zaman fırsat bulurum bilemiyorum, dergiler çizgi romanlar eski fantastik seriler tekrar okunacak Nazım Hikmet, Hasan Hüseyin kitapları derken Murat Menteş-in son kitabı da beni bekliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunacak çok kitap olunca hepsine fırsat bulamıyor insan. Bu kitapları bilmiyordum zaten, kampanyada olunca gözüme çarptı ama değdi aldığıma. :)

      Sil
  8. Bu kadarcık bilgiyle dahi kitabı hemen şu an okuyasım geldi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda okuduğum en iyi ters köşe yapan romandı. :)

      Sil
  9. hımm bu daha iyiymiş bari iyi, yazarı daha önce okumadığım için okumayı düşünüyorum artık, bilmediğim bir gerilimciyi keşfetmek çok keyif verir :) annenlere gitcektin, her şey yolunda keyfin yerindedir işallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabını bayağı beğendim, seversin bence sen de. :) Anlatım dili ve çeviri iyiydi.
      Geldik memlekete, iyiyiz şükür. Soğuksa da geziyoruz. Fazla gelemiyorum bloğa o yüzden. :)

      Sil
  10. Bundan çok güzel film olur gerçekten. Konusu farklıydı bayağı. Hiç ipucu da vermiyor, sonlara kadar ne olduğunu anlamıyorsun. Benzer konular vardır ama psikoloji gerilim türüne iyi yedirilmiş. :)

    YanıtlaSil
  11. Gizemli, heyecanlı, merak uyandıran bir kitaba benziyor:))) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ben beğendim bayağı, özellikle sonları çok iyiydi. :)

      Sil
  12. Ayy çok merak ettim, bir de fotoğraftaki kırmızı kuru çiçekler kapağa ne kadar yakışmış ya, tebrikler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat bulursan oku muhakkak. :) Annemlere geldik de gül yapraklarını görünce serpiştireyim dedim. Tam uymuş gerçekten. :))

      Sil
  13. Çok güzel anlatmışsın Duygu güzel bir romana benziyor ama benim için gerilimi biraz fazla:)) bu arada fotoğraf da çok güzel olmuş eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Eren, fotoğrafı beğenmene sevindim. :) Gerilim herkese uymayabilir, ben daha çok ters köşe olayını sevdim. :)

      Sil
  14. Psikolojik gerilim tarzı güzel bir kitaba benziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, psikoloji ağırlıklı bir kitap. Sevdim ben. :)

      Sil
  15. Kitap kapağına baksam hiç satın almayacağım bir roman olurdu ama anlattıklarınıza bakarak güzel görünüyor. Bu kadar gerilim pek bana göre değil diğer yandan:)) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kapağını sevdim aksine. :) Konusu ilgi çekici ama gerilim herkese hitap etmeyebilir. :)

      Sil
  16. Psikolojik gerilimleri severim ben. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  17. Bu yazarı duydum ama hiç okumadım henüz.

    YanıtlaSil

Drizzt Efsanesi 13. Kitap (Kılıçlar Denizi)

   Drizzt Serisi'nin elimdeki son kitabını okudum. Bu bölümde yine bir yolculuğu okuyoruz. Drizzt ve diğerleri yakın dostları için bir k...