10 Mart 2022 Perşembe

Dürtü (Kitap Tanıtımı)

 


 Geçen kampanya ile aldığım gerilim serisinden Dürtü'yü okudum. Kitap bir firmada işlenen cinayetle başlıyor. Sonra aradan günler geçiyor bir bankada üst pozisyonda çalışan, evli ve çocuklu Dirk Bukowski güzel bir haftasonu hayali kurarken bilgisayarının başına geçer. İnternette takılırken bir pencere açılır.

 "BİR DİLEK TUT..."

 Dirk önce bunu umursamayıp pencereyi kapatır. Ardından bir yenisi açılır.

 "BİR DİLEK TUT, HEMEN!" 

 Dirk bir anlık sinirle şunu yazar: "ZATEN HER ŞEYE SAHİBİM!"

 İşte o günden sonra karakterimiz tehdit mesajları ve gizemli telefonlar alır. Bu da yetmez kendisini bitirmeye niyetli kişi onu rezil etmek için elinden geleni yapar. İşler çığırından çıkınca karakterimiz de harekete geçer, pes etmeye niyeti yoktur.

 Kitap hakkındaki görüşlerime geçecek olursam kitabı bazı açılardan beğendim, bazı açılardan beğenemedim. Başlarda kitabın dili sade geldiği için kendimi kaptıramadım bir de kötü esprilerden hoşlanmadığım için bazı diyaloglar battı bana. Sonra işler ciddileşince kitap daha bir sarmaya başladı. Sürükleyici bir kitaptı ama karakterlerin hisleri çok geçmedi bana. Hani bazen okurken siz de gerilirsiniz ya onu hissedemedim. Geçenlerde okuduğum Gördüğüne Asla İnanma beni ilk sayfalardan germeyi başarmıştı ama bunda kitap bitti bende tık yok. Daha detaylı yer verilmesini istediğim bazı şeyler üstünkörü geçilmişti. Bir yerden sonra karakterimizdeki değişim beni beklentiye soktu ama devamı istediğim gibi olmadı. Finali biraz garip geldi açıkçası. Yazarın neyi amaçladığını anladım ama daha vurucu yazabilir, bunu sağlam temellere dayandırabilirdi. Kitapta katilin bakış açısına sürekli yer veriyor, bir bakıma ilginç olmuş ama katillerin kötü şeyler yaşadığı için kötü olduğu kısmı çok klişe artık. Tabi sapıkları falan temizlemesi bence iyiydi ama fazlasıyla aşağılık kompleksi içinde olması onu çok yanlışa sürüklüyor. Eziyet etmekten zevk alan biri. Tek düşündüğüm kişinin katil çıkması da beni şaşırttı, aslında tahmin değildi okurken içimden öyle geçti, his meselesi. :) 

 Çok iyi diyemem ama okunabilir bir kitap. Şiddetin boyutu biraz itici seviyelere geliyor, sevmediğim detaylar oldu. Okurken cinayetlerden çok internet yüzünden başımıza açılabilecek kötü işler gerdi beni. Günümüzde bilişimden çok iyi anlayan birinin yapamayacağı yok, herhangi bir insanı toplumda kolayca linçlenebilecek hale getirebilir. Aman garip pencerelere, linklere, e-postalara dikkat edelim. :))

37 yorum:

  1. Güzel film olur aslında. Hatta benzer konularda filmler vardır. Kitabı almayacağım ama senin yorumunu okumak güzel oldu. İnternetteki şeylere dikkat etmek lazım aman aman. Dolandırıcı, kötü niyetli insan dolu. Sanal veya gerçek fark etmiyor artık, haklısın canım uyarılarında. Biraz spoiler isteyeyim senden, okumayacağım için isteyebilirim. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film iyi olur evet, Dirk karakteri bayağı macera yaşıyor aslında. :) Kitap fena değil ama daha iyi işlenebilirdi. :) Öyle canım ortalık fena, sadece dolandırıcılık olsa yine iyi. İnsanlar her şeyi yapabilir. Spoiler veririm ben sana, yeter ki iste. 😀

      Sil
  2. Biraz onlara benziyor. :) Aslında gerilim var da kitabın dili ya da çeviriden kaynaklı anlatım çok güçlü gelmeyince pek etkilemiyor. Yoksa macera var, sürükleyici. :)

    YanıtlaSil
  3. Aslında sizin gibi başarılı yazılar, hikayeler yazan biri için illa ki faydası olmuştur. Ama ben muhtemelen okumam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, faydası oluyor okumanın. Gerilim yazasım geldi benim de. :)

      Sil
  4. Black Mirror'da bir bölümü hatırlattı bana konusu, o da aynı böyle internetten gelen tehdit mesajlarıyla başlıyordu. Ben de kitabı okuyacağımı sanmıyorum ama yorumunuzu okumak keyifliydi, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu hiç izlemedim doğrudur. :) Teşekkür ederim, daha iyi gerilim kitapları var tabii. :)

      Sil
  5. Konusu baya ilgi çekici aslında. Şans verebilirim bu kitaba, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bayağı, kitabın diline biraz takıldım yoksa kurgu iyi bence. Ana karakterin katille macerası merak uyandırıcıydı. Finali şaşırttı da katilin kim olduğu değil izlediği yol ve ana karakterin değişimi yönünden. :) Kitapyurdunda yazarın başka bir kitabı ile 10ar tlye satılıyordu. Devam ediyor mu kampanya bilmiyorum ama bu fiyata göre oldukça iyi. :)

      Sil
  6. Dolandırıcıdan beterleri de var, kitapta görüyoruz.
    Çeviriden kaynaklı da olabilir evet.

    YanıtlaSil
  7. Bana hiç uygun değil gibi. Güzel tanıtım olmuş, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Hübner'e başlamışsın. Dürtü'nün beklediğin gibi çıkmamasına üzüldüm. Yazarın diğer kitabı daha iyidir umarım.
    İnternet saldırısına denk gelmiştim bir keresinde. Tüm dosyalarımı kilitlemişlerdi. Bir de yazı göndermişler ödemeyi şuraya yaparsanız çözeceğiz gibilerinden. Ne fotoğraf ne dosya açabilmiştim. Böyle bir durumda gerim gerim geriliyorsunuz tabi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fena değil kitap aslında, biraz daha iyi olabilirdi. :) İnternet saldırısı kötüdür. Kimin yaptığını da bilmiyorsun. Bir daha karşılaşmazsın İnşallah. :)

      Sil
  9. hımm güncel konu ama kitap çok da heyecanlı sürükleyici değil demek ki, konu güzelmiş, gerilim severim, bu yazarı da sende görünce merak ettiydim, okuyabilirim de, mazzanti, gördüğüne asla inanma iyiydi evet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürükleyici ama daha çok macera gibi düşünebiliriz. Gerilim var da okuyucuya çok geçmiyor bence, çeviri ya da anlatım dilinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Belki sen farklı düşünürsün. :)

      Sil
  10. bilmediğim yazarlara yorumlara göre şans tanıyorum bu kitap listemde değil o zaman ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenenler de var ama seçici olanlar ve sağlam gerilim okumak isteyenler için yetersiz kalabilir. :)

      Sil
  11. kelime oyunu var ya, uygun kelime olursa yazarım dedin ya, uygun kelimeleri söyle bana, onlarla yazayım, sen de yazarsın işte, istediğin zaman yani, ayrıca istediğin zaman sen yazarsın önce ben de senden görüp yazarım, öyle de olur yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi aklımda yok kelime. Ben çarşamba öykü yazıp söyleyim kelimeleri de. :)

      Sil
  12. Yanıtlar
    1. Beğenirsiniz umarım. :)

      Sil
    2. Bakalım spariş ettim dün geldiğinde okuyacağım 😂👍

      Sil
    3. İyi okumalar o zaman. 😀

      Sil
  13. Kitabın başlangıç fikri çok iyiymiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ilgi çekici bayağı. :) Bilişimden iyi anlayan bir katilin neler yapabileceğini görüyoruz.

      Sil
  14. Çok güzel yazmışsın, emeğine sağlık:))) Kitabı okur muyum, sever miyim emin olamadım? :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevip sevmemek beklentiye bağlı biraz. Mesela çok iyi polisiye, gerilim okumuş olanlar belki beğenmez ama ben sevdim yine de. :) Zaten 10 TL verdim, bu fiyata en iyi gerilim budur diyorum. :))

      Sil
  15. Kitap biraz ilgimi çekse de olumsuz tarafları da gözüme battı, kampanyadan uygun fiyata alıp, bol boş zamanda okunabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumsuz yanları vardı biraz, yine de aldığıma değdi. Kampanyalar iyi oluyor gerçekten. :)

      Sil
  16. Kitap değil de film tanıtımı okuyorum gibi sandım bir süre sonra, şu eposta işi beni de gerdi bak şimdi. Ama ilgimi çekti gibi indirimde görürsem değerlendirebilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken de film gibi geliyor gerçekten. :)) Baktım hala indirimde tavsiye ederim. :)
      https://www.kitapyurdu.com/kitap/stigma--durtu--psikolojik-gerilim-takim-set-2-kitap/530557.html

      Sil
  17. Bu kitabın filmi de vardı sanki. Merak ettim listeye alayım ☺️

    YanıtlaSil
  18. I must commend you for this educative and informative write-up. Although my search online, have never seen an article, that explains the importance of this concept just like you have.

    YanıtlaSil

Drizzt Efsanesi 13. Kitap (Kılıçlar Denizi)

   Drizzt Serisi'nin elimdeki son kitabını okudum. Bu bölümde yine bir yolculuğu okuyoruz. Drizzt ve diğerleri yakın dostları için bir k...