8 Haziran 2024 Cumartesi

İnsanın Acayip Kısa Tarihi (Kitap)

 


 Merhabalar. Blog bu aralar yine çok durgun, o yüzden pek bir şey yazasım yok ama okuduğum bu güzel kitabı yazmak istedim. Yazardan okuduğum ikinci kitap oldu. 

  Bir pansiyonda gözlerini açan ve kendisine dair hiçbir şey hatırlamayan karakterimiz bir arayışa girer. İlk olarak resepsiyondaki yaşlı adama sorular sorar ancak işe yarar yanıtlar alamaz, aksine kafası daha karışır. Başka kişilerin peşine düşer ve kendini bulmak için önerilen yolları izler. Çoğu şeye akıl erdiremese de hedefine ulaşmak için elinden geleni yapar. Keşfettiği şeyler ise ona bambaşka bir deneyim sunar.

 Unutmak, hatırlamak istememek, neyi unuttuğunu bilmediğinden acı çekip tekrar hatırlamaya çalışmak üzerine hoş ve anlamlı bir kitap. Yazarın esprili dili sayesinde keyifle okudum. Karakterin sürekli kendine dair çıkarımlar yapmasını gülümseyerek okudum. :)

 Kitap post modern tarzda yazmış, pek çok şeye gönderme var. Yaşadığı sürece insanlar benzer acılardan, sevinçlerden geçer, ortak yanları çoktur ama insan yine de kendi döngüsünde debelenip durur. Ne istediğini kendisi de bilmez. Kaybedince arar, bulunca pişman olur. Bu süreç hep devam eder gider.

 Sonu güzel bağlanmış ama meseleye daha fazla yer verilebilirdi, o derinliği çok hissedemedim. O noktaya gelene kadar karakterin yaşadığı döngü karmaşık olsa da anlaşılırdı. Sonlarda zaman zaman sıkıldığım oldu ama kurgu çok iyiydi. Okurken farklı düşüncelere dalıyor insan, kendini karakterin yerinde hissediyor. Yazarın kendine has üslubunu sevdim, farklılığını, hayal gücünü ortaya koyuyor. Başka kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.

 

İnsan kendisini tanımaya başladıkça huzursuzlukla tanışır, insan kendisini keşfederken acıya dokunur. Filan gibi laflar edesim var, da etmeyeyim, insan kendi kendine böyle şeyler söylememeli, yani söylememeliymiş gibi hissediyorum, tutup işin sonunda zerzevatçı çıkmak var.


İlginç, demek kim olduğum hakkında fikrim yok ama çapımdan haberdardım.


O zaman da anlayacaksın zaten, ne yaşadığını bilmiyorsan kim olduğunu bilmenin bir faydası olmadığını.


İnsanların binlerce yıldır aynı şeyle mutlu olduğunu, aynı şeyle üzüldüğünü, aynı şeylerle kahrolup, aynı şeyler nedeniyle delirdiğini bilmiyordu.


Önce sola sonra sağa, yine sola bakan akıldır, kalp uzatmaz.


16 yorum:

  1. Son cümle iyiymiş. Sağlama yapmadan matemetik işlemlerini daha kısa sürede yapmak gibi. :)

    Geçmişini aramasa daha iyi. Mutlu mesut yaşasın bence. Hafızada pek çok üzüntüler vardır şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, haklısın. Son alıntıyı ben de sevdim. :)
      Kitapta da karaktere diyorlar ya hatırladığın şey seni mutlu etmezse, hatırlamak istemeyeceğin şeyi hatırlarsan vs. Ama işte insan öğrenmeden duramıyor. :)

      Sil
  2. İşin sonunda zerzevatçı çıkmak var ahahahaha
    Aaa zerzevatçılara ayıp edilmiş. Kim bunlar acaba? (Gidip baktım anlamına) Aa sebzeci demekmis. Manavın ne suçu var ayol 😂 argoda Küçük, önemsiz nesneler demekmiş bı de. Ben leğen mandal neyim satan çerçi gibi bir izlenimdeydim. Neyse öğrenmiş olduk. Komik olmuş ya 😂 *benim bunu okurken karakterin gelecekteki işini yapıyor oluşum peki ☠️*
    Çok sevindim okumana oley ❤️ benden çok okuyacaksın bu yazarı ha 😂 Ayıp oldu, sana yetişmem lazım. Sadece bu kitabını okumuştum. Sevdim ben de, haklısın.
    Yorum için teşekkürler 🥳
    Alıntılar gene farklı ehehehehe ama sondan ikinci alıntıyı ben de çizmek istedim şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha zerzevatçıyı ben de senin gibi sanıyordum. 😀 Evet ayıp edilmiş sanki. İşte kafa yerinde değil ne yapsın? 😅
      Keyifli bir kitaptı, ne olacak sonunda diye merak ettiriyordu. 😀🌺 Sen az okumuşsun gerçekten, beni geçmen lazım. Çünkü o senin hocan. 🤭
      Alıntı konusunda pek kesişmediğimiz kesin ehehe. Uzun paragrafları yazmaya üşenince pek işaretlemiyorum bir de. 😃😅 Yorumun için teşekkürler. ❤️

      Sil
    2. Ay evet 🐢❤️❤️
      Ben uzuuun bir paragraf yazmıştım yorumumda hatırlıyorum. Nasıl da üşenmemişim hehe.
      Okuyacağız inşallah, bakalım TEZ vakitte

      Sil
  3. Çok arada kaldım konusu bakımından, fena değil gibi. Denk gelirsem okurum, sağ ol. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kesin sever diyemem ama farklı ve hoş bir konusu var. Okuduğuma değdi. :) Yorum için teşekkürler. :)

      Sil
  4. Bu yazardan hiç okumadım ama yanılmıyorsam başka bir kitabının yorumunu daha yazmıştın. Çünkü ismini bir şekilde hatırlıyorum. :) Kitabın ismi ilgi çekici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir kitabını daha yazmıştım. Kış Bahçesi, onu bir tık daha fazla sevdim. :)) Fırsat oldukça okuyorum kitaplarını.

      Sil
  5. pekii yazar aklımızda olsuuun :)

    YanıtlaSil
  6. Alıntıda zerzevatçı yazınca aklıma hemen Zerzavatçı Köyü geldi. :) Kitap, ilginçmiş. Severim bu tarz kitapları. Listeme ekleyip bakacağım. Okuyan gözlerinize sağlık olsun sevgili Duygu Hanım. Kıymetli paylaşımınıza teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir kitaptı evet, seversiniz sanırım. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Nazlı Hanım. :))

      Sil
  7. Bende kitabı çok merak ettim her konu normalde alanım değildir ama merak uyandıranlar favorim çok kötü bişey ama insanın kendini bilmemesi ben bizzat yaşadım rabbim bidaha nasip etmesin kimseye yaşatmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlıyorum, zor bir durum olmalı. Kimseye yaşatmasın İnşallah.
      Kitabın ilgi çeken bir yönü vardı. Önce unutmak istemek, sonra hatırlamak için çabalamak. İnsan çelişkilerle dolu.

      Sil

Mihail (Kitap)

   Adrien çok iş değiştirdiği ve gezip tozduğu için çevresi tarafından eleştirilen bir genç. Toplum baskısı yüzünden annesi de üzgündür ama ...