8 Mayıs 2023 Pazartesi

Deliliğin Dağlarında (Kitap)

 

 Bilinmeyenin dehşeti her yanımızı sardı. Yüce Eskiler uyanıyor.



 Kitap, jeolog olan karakterimizin yeni keşifle ilgili endişeleriyle başlıyor. Engellemeye çalışsa da sözünü dinletemediğinden bahsediyor. Devamında hikayenin başına dönülüyor. 

 Jeolog, Miskatonic Üniversitesi'den bir ekiple araştırma için Antartika'ya gider. Prof. Pabodie'nin geliştirmiş olduğu delgi sayesinde buzulların içine girip fosillerle ilgili kanıtlar toplarlar. Sonra insan ırkından çok daha önce orada yaşamış olan beklenmedik bir türe rastlarlar. Ekipten Lake bunların bitki mi hayvan mı olduğunu kestirmekte zorlanır. Kamp yerinden ekibin geri kalanına sürekli mesaj yollar ama fırtına yüzünden bir süre sonra iletişim kesilir. Sonunda arkadaşları Lake'in kampına vardığında orada büyük bir yıkım yaşandığını görür.

 Yazardan okuduğum ikinci kitap ve yazarın üslubunu seviyorum ben. Kendinden emin şekilde yazdığını hissedebiliyorum okurken, o yüzden bir yandan gerçekçi geliyor o olağanüstü hikaye. En çok bunu seviyorum sanırım, doğaüstü bir konunun gerçek gibi önümüze serilmesini. Gelgelelim kitapta o kadar detay, açıklama, betimleme var ki bir yerden sonra okumakta zorlandım. Sanki roman değil, bilimsel bir makale okuyordum. Yazar biyoloji, tarih, coğrafya, bilim her şeyi kullanmış. Her ne kadar ortada dehşetli bir şeyler varmış gibi anlatsa da pek bana geçmedi. Çünkü sadece anlatıp duruyor, diyalog yok denecek kadar az, siz bir yerden sonra kopuyorsunuz. Yazarın Karanlıkta Fısıldayan adlı kitabı çok daha heyecan vericiydi, okumak isteyen ondan başlayabilir. Buna rağmen yazarın emeği göz ardı edilemez.


 Bulutlu günlerde karla kaplı yerin ve göğün, ikisi arasında ayrım yapmayı sağlayacak görülebilir bir ufku olmayan, gizemli, menevişli bir boşluk halini alma huyu yüzünden uçmakta zorlanıyorduk.

 Yapılan üstünkörü otopsi, bu görülmedik varlığı sınıflandırmaya yardımcı olacağına, onun gizemini daha da derinleştirmişti.

 O günden sonra onumuz da -ama herkesten çok ben ve öğrencilerden Danforth- duygularımızdan hiçbir şeyin silip atamayacağı ve eğer yapabilirsek insanlıktan saklayacağımız, gizli dehşetlerin iğrenç bir şekilde güçlenmiş dünyasıyla yüz yüze gelmek zorundaydık. 



18 yorum:

  1. Bilgiyle zenginleştirilmiş kitaplar genellikle çok nitelikli oluyor fakat akıcılığı sekteye uğratmamak adına bıçak sırtı bir denge gözetmekte fayda var. O yüzden içinde bolca bilgi barındıran eserlerde ister istemez oluşan durağanlığı daha fazla diyaloğa yer vererek kırabilmeli yazar. Emeğine sağlık Duygucuğum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Sibelcim. :)) Sanki roman değil de bilimsel bir makale okuyordum. Bir şeyler öğrenmek güzel de tasvirler kitabın çoğunu oluşturuyor. Sonları atlayarak okudum artık. :)

      Sil
  2. Bu kitap tam bana göre sanırım. :) Çok severim bu tarz kitapları. Kesin alınacaklar listesine yazacağım. Paylaşım için teşekkür ediyorum Duygu Hanım. Okuyan gözlerinize sağlık olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatım tarzı size uyuyorsa bence seversiniz Nazlı Hanım. :)) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Güzel bir kitap. Okuma imkanım olsa okumaya çalışacağım. Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı sevebilirim, bakacağım. Türü nedir fantastik mi bilimkurgu mu? Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimkurgu kitap, gerçekçi bir anlatımı var. Sevebilirsiniz o zaman. :)

      Sil
    2. Kitabı sizde görmüşüm demek:) farklı yayınevi olunca hiç tanıdık gelmedi:)) neyse ki sonucu tutturdum:) söylediğiniz diğer kitaba da bakacağım.

      Sil
    3. Kapaklar da bayağı farklıymış. :) Yazarın anlatımını seviyorum ama bu kitap biraz daha akıcı olsa güzel olurdu. :) Bakalım öbürünü beğenecek misiniz? :)

      Sil
  5. Kitabın konusu çok iyi. Ama bilimsel makale gibi yazılanları ben de okuyamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yerden sıkılıyor insan, hep aynı tarzda ilerliyor.

      Sil
  6. Öneriniz üzerine yazarın ilk kitabını not alacağım. Uzun ayrıntılar ve gereğinden fazla kullanılan betimlemeler beni de yoruyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk o kitaba başlamakla iyi yapmışım, çok beğenmiştim. Umarım siz de seversiniz. :))

      Sil
  7. Ben de okumuş ve çok beğenmiştim Duygu'cum, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldi de biraz daha akıcı olsa harika olurmuş. :))

      Sil
  8. Kitabın konusu da ismi de fazlasıyla dikkatimi çekti:))) Merak ettim:) Bu arada hiç okumadığım bir yazar, bakayım, hatta diğer kitabına da bakayım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın anlatımı çok iyi, ilgini çektiyse tavsiye ederim ama öncelikle diğer kitabını alabilirsin. :))

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...