20 Mayıs 2023 Cumartesi

Badem (Kitap)

 

 "Onu neden bulmak zorundasın?" diye son kez sordu.

 "Çünkü o benim arkadaşım."

 


 Sevgili kitapkeşfinin hediye ettiği kitaplardan biriydi. Konusu farklı olduğu için ilgiyle okuduğumu söyleyebilirim. Beklediğimden çok daha güzeldi. 😊

 Kitap aleksitimi (duygusal sağırlık) hastalığından muzdarip bir karakterin gözünden anlatılıyor. Doğduğundan beri hiç gülmeyen ve duyguları anlayamayan Yunjae herkesin dikkatini çekmektedir. Nerede nasıl davranacağını bilemeyen ve olaylar karşısında tepkisiz kalan biridir. Bu yüzden annesi ve ninesi onu bir süre eğitir, daha doğrusu yapması gerekenleri ezberletirler. Ancak genç yaşında bir başına kalan Yunjae bir şekilde yaşamını sürdürmeye, okuluna gitmeye devam eder. Günün birinde toplum tarafından dışlanmış, serseri Gon ile tanıştığında hayatında farklılıklar meydana gelir. İki zıt karakterin birbirini anlama süreci başlar.

 Aleksitimi hakkında farkındalık oluşturan kitabı ilgiyle okudum. Yazarın akıcı ve sıkmayan anlatımı ile sayfalar su gibi akıyor. Karakterimiz farklılığı yüzünden çok yadırganıyor, ancak zaten hisleri olmadığı için bu duruma aldırmıyor. Onun gözünden dünyayı görmek güzeldi, bir şeyleri anlamlandırma çabasını dokunaklıydı. Özellikle son kısmı çok etkileyici buldum, değişik hislere büründüm. Badem benim için özel kitaplar arasında yerini aldı. Yazar kitabın sonundaki notunda bu iki karakteri nasıl oluşturduğunu ve hislerini de aktarmış. İyiki de yazmış böyle bir kitabı. 😊


 Bense hissettiklerimi ifade edememekten ziyade öncelikle ne hissettiğimi tanımlayamıyordum.

  Korkunun bilinmemesi, yüreklilik değildir.

 Daha fazla insanla tanışıp, daha derin sohbetler ederek insanoğlunun tam olarak ne olduğunu öğrenmek istiyordum. 


21 yorum:

  1. hoş kitapmış, okunurmuş, saool :)

    YanıtlaSil
  2. Aleksitimi ilk defa duydum. Çok zor bir hastalık olmalı. Hiç bir şey hissetmemi istemezdim. Yine de sanki belki de güzel olurdu. Karar veremedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu kitapla duydum. Beyinde bulunan amigdalanın küçük olması buna sebep oluyormuş.
      Bazen ben de öyle düşünsem de olumsuz yanları daha fazla. Kişi robot gibi resmen, mesela korku hissi olmadığı için kendisini koruma girişiminde bulunmuyor. Kitap örnekleri çok iyi açıklıyor.

      Sil
  3. Yazarı da, kitabı da, hastalığı da duymamıştım. İlgi çekici cidden. Okunacaklar listeme eklendi, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik hastalıkları konu alan kitapları seviyorum. Hem bilgilenmiş oluyorum hem de farklı bir kurgu olması nedeniyle heyecanla okuyorum. Rica ederim. :))

      Sil
  4. Gerçekten ilginç bir konusu var :)son izlediğim Kore dizisinde de buna benzer bir hastalığı olan bir karakter vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore dizilerinde de güzel konular oluyor. O dizinin adı ne merak ettim, fırsat olursa bakmak isterim. :)

      Sil
  5. Daha önce Koreli bir yazar okumadım sanırım. Edebiyatlarına dair pek fikrim yok :') Ama Badem, bir şarkının bu kitaptan esinlendiği öğrenip merak ettiğim bir kitaptı.
    Artık hakkında daha da meraklandım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koreli bir yazardan okuduğum 2.kitaptı benim de. :)) Güzel kitap, esin kaynağı oluyordur doğru. 😀

      Sil
  6. Kitabın ismine bakıp konuyu anlamam imkansızdı :) Badem'in konusu ilgi çekici. Hiç bir duyguyu anlamamak ayrı bir sorun, içinde yaşadıklarını anlamlandıramamak o da başka bir problem. Yazarın karakterleri yaratım sürecini kitaba ilave etmesi sıra dışı geldi bana. Ama iyi ki yapmış :)
    Emeğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın isminden anlaşılmıyor gerçekten. Beyinde bulunan amigdala badem benzetildiği için kitaba da ismini vermiş. :) Yazar bence çok iyi anlatmış bu hastalığı ve karakteri. Anlatımı da ilgi çekiciydi. Teşekkür ederim yorumun için. :))

      Sil
    2. Badem isminin kaynağını merak etmiştim, öğrenmek beni mutlu etti :)

      Sil
  7. Ben de böyle kitapları okumayı severim. Umarım beğenirsin sen de. :)) Yazarın anlatımı da ayrı güzeldi. Alıntı çok iyi gerçekten.

    YanıtlaSil
  8. Kitabı beğenmene ve keyifle okumana çok sevindim:))) Ben henüz okuyamadım, kitaplığımda bekliyor:) Yakın zamanda okuyabilirim inşallah:)))
    Çok severek aldığım kitaplardan biri:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzeldi, iyiki okuma fırsatım olmuş. 😊🌺

      Sil
  9. Ne Kore edebiyatı okudum ne de hastalığı duydum ama tam kitap konusu olacak bir hastalıkmış. Okursam yanıt bulacağım ama hiçbir şey hissetmiyorsa ve bu sebeple buna üzülmüyorsa ortada bir sorun olmaması gerekir? Hissetmek istiyor mu?
    İsmi neden Badem? Amigdalası madem kadarcık mı? Saçmalamış olabilirim ama kapak öyle söylüyor :)
    Kitap, kardeşimin kitaplığında duruyor, vakit bulursam açıp okuyayım madem :) Tanıtım ve yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumalısın, kitap güzeldi. :)) Bir şey hissetmemesi sorun aslında. Kendisi de değişmesi gerektiğinin farkında ve insanları tanımaya, anlamaya çalışıyor. O yüzden etkileyici geldi bana.
      Herkesin amigdalası badem kadar zaten ama onunki biraz daha küçük. 😊 Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. Hee anladım. Eyvallah 💮✨

      Sil
  10. Güzelmiş, böyle konuları severim not aldım:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...