8 Ocak 2023 Pazar

Ateş Yakmak (Kitap)

 


 Elimdeki kitapların hangisini okuyacağıma karar veremeyince ince olan Ateş Yakmak'ı seçip aradan çıkarmak istedim. :) Kitap 58 sayfa olduğundan kısa sürede bitti.

 Kitap 3 bölüm ve çevirmen notlarından oluşuyor. Kitaba ismini veren hikayenin iki versiyonu var. Yazar birkaç yıl arayla iki farklı sonu olan bu öyküleri yazmış. Üçüncü sırada da Yaşama Azmi isimli öykü yer alıyor.

 En çok ilk öyküyü sevdim. Karlarla kaplı, hava sıcaklığının eksi 45 derecenin altında olduğu bir yerde ilerleyen bir adam ve onu takip eden kurt köpeği ile başlıyor öykü. Başlangıçta adam havanın gittikçe soğumasına aldırmıyor, genç ve kuvvetli olmasına aldanıyor, yolculuğu tek başına da tamamlayabileceğini düşünüyor. Ancak işler istediği gitmiyor ve türlü aksiliklerle karşılaşıyor.

 Yaşama Azmi, bu öyküde de yine zorlu bir yolculuk yapan adam var. Ayağını burktuğu için yol arkadaşı onu beklemeden devam ediyor. Adam kısa süre sonra açlık çekmeye başlıyor. Bir yanda buz gibi soğuk, bir yanda kuvvetli açlık hissi ile adam perişan oluyor ama içinde ölüme direnen bir yan da var.

 Yazarın üslubunu çok sevdim ben, kitap beklediğimden çok daha güzeldi. Yazar o sert kışı çok iyi betimlemiş, anlatımı çok gerçekçiydi. Karakterlerin çaresizliğini dramatize etmeden olduğu gibi doğal halde aktarması bana ilgi çekici geldi. Sanki oradaymışım da onları izliyormuşum gibi hissettim. İnsanın doğa karşısındaki çaresizliğine şahit oluyoruz. Doğa koşulları hafife almaya gelmez.

 Kısa olmasına rağmen kitap bana dolu dolu geldi. Bu kitabı okumayı düşünenlere kitabın ardından Fumetsu no Anata e animesinin ilk bölümünü izlemelerini tavsiye ederim. Orada da soğuğu iliklerimde hissedip çok etkilenmiştim. Yazarın diğer kitaplarını da okumalıyım diye düşündüm. :)


 Köpek ateşi tanımıştı ve şimdi ateş istiyordu, yoksa karın içinde açtığı bir çukura kıvrılıp sıcacık yatarak soğuğu kesmesini de iyi bilirdi.

Kuzey Topraklarında insanların hareketlerine yön veren kurallardan biri, "Asla tek başına yola çıkma" der.

  Bir dakika öncesinin kuvvetli, kabına sığmayan, doğanın güçlerine boyun eğdirmekle övünen adamı, şimdi tam da o güçlere karşı hayatta kalma mücadelesi veriyordu.

 Tıpkı yavaş yavaş yükselen durgun deniz gibiydi bu öldüren rehavet, kabardıkça adamın bilincini azar azar suyun altında bırakıp boğuyordu.


51 yorum:

  1. Jack London sevdiğim bir yazar, anlatımının güzelliğini biliyorum. Bu kitabı okumamıştım,merak ettim canım. Kalemine sağlık, güzel ve aydınlatıcı yorumlamalar olmuş. :D

    YanıtlaSil
  2. Jack London'ı Levent Cimemre'nin çevirisiyle okumak daha iyi olur gerçekten. Çok güzel bilgiler veriyor. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap da çok güzel canım, tavsiye ederim. :) Yorumumu beğenmene sevindim. :) Çevirmeni tanımıyordum, çeviri ve notlarını beğendim ben de. Bundan sonra dikkat ederim ona. :))

      Sil
  3. Martin Eden'i okuyup yazarın kalemini beğenmiştim. Alıntılardan ve yorumundan bunu da beğeneceğimi çıkartıyorum kendime :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Martin Eden'i henüz okumadım. Bu kitabı güzeldi bayağı, seversin sanırım. :)

      Sil
  4. Evet, insan pek çok durumda aciz kalıyor, hiçbir şeyine güvenmemeli.

    YanıtlaSil
  5. Yazarın Martin Esen kitabını çok merak ediyorum. Belki daha kısa kitapları ile başlamalıyım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Martin Eden'i sonra okuyacağım ben de, güzel oldu bu kitapla başlamak. :)

      Sil
  6. London ilginç bir yazar. Fakirken dunya seyahati yapıp bir cok kötülükle mucadeke ediyor vahşeti ve hayatta kalma icgudusunu de kitaplarında cok guzel yansıtmis zaten ama avrupaya döndüğünde yazdikkari ile zengin olunca intihar ederek ölüyor. Dili bana gore değil okuduklarımdan etkileniyorum b en o nedenle de okumamaya çalışıyorum iyle kitaplar belki ileride sirayla okurum Londonun kitaplarını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir hayatı olmuş, bilmiyordum. Sanırım insan zor koşullarda daha fazla çabalıyor, hayata daha tutunuyor. Dilini sevdim ben, abartı katmadan olduğu gibi anlatıyor. Diğer kitaplarını da okuma ihtiyacı hissettim hatta.

      Sil
    2. Yanlış ifade etmiştim kendimi dili dememem gerekirdi. Ben dram, korku gerilim türü okuyamıyorum. Bu dönem psikolojik olarak beni etkiliyor. Yoksa diline soylecek bir şey yok

      Sil
  7. Bu arada deminki yorumu ben yazmistim yine anonim gitmis pardon ben deniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen yorumlar öyle çıkıyor, telefonla mı alakalı bilemedim. :)

      Sil
  8. Bu kitabı okumamıştım. Sizin anlatımınızla güzel bir esere benziyor. Alıp okuyacağım.
    Bol okumalı, güzel günleriniz olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sizin de güzel günleriniz olsun. Kitabı seversiniz umarım. :)

      Sil
  9. Yazar doğayı, hayvanı çok işlemiş sanırım kitaplarında. Bunlara dikkat çekmesi güzel. Okurken kendini o diyarlarda hissediyor insan. Yazardan daha fazla kitap okumak istiyorum, anlatımını çok sevdim. :)

    YanıtlaSil
  10. Aa bu kitabı da alayım bende Güneşin Oğlu diye bir kitabını okudum aralıkta güzeldi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı duymamıştım, bir bakayım. Bunu seversin diye düşünüyorum. :)

      Sil
  11. Ben de çok sevdim, farklı bir tarzı var. Umarım beğenirsin kitabı. :)

    YanıtlaSil
  12. Jack London'ın kalemini seviyorum:) Yazarın Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Bir Kuzey Macerası kitaplarını okudum:))) Vahşetin Çağrısı ve Beyaz Diş kitaplarının film uyarlamalarını da seyrettim:))) Martin Eden ve Ateş Yakmak geçen sene aldığım ama henüz okumadığım kitaplar:)

    Çok güzel ve ayrıntılı yazmışsın, bir de kitabı okuduktan sonra animeyi söylemişsin ya dediğin gibi yapacağım:))) İş Bankası Kültür Yayınları'nın modern klasikler dizisini seviyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın kalemi çok iyi gerçekten, diğer kitaplarını da almak istiyorum. Elimde bir Martin Eden var şimdilik. :) Film uyarlamslarına hiç bakmadım, fırsat olursa izleyim. :)) Güzel yorumun için teşekkür ederim. Animeye tek sen dikkat ettin, kesinlikle tavsiye ederim, en azından ilk bölümü. :))

      Sil
  13. Jack London'ın bir iki kitabını okumuştum. Anlatımı güzel, insanı ruhen bedenen iyi tanıdığı, tanımladığı kalmış aklımda. Yazarın hikayelerden oluşan bir kitabını okumamıştım. Ama hangi kitabı olursa olsun okuyunca pişman olmaz insan.
    Kitapçıya baktım. Bir tanesi 4 hikaye var demiş. 7.90'dan satıyor. Cep kitabı değil (Kapra Yayın). Ciltli olana baktım. Sayfa sayısı daha az ama fiyatı 6 kat fazla. Cilt farkı vardır, kabul. Ama diğer fark nereden kaynaklıdır merak ettim. Çeviri riskini göze alıp Kapra yayın olanı sepete attım. :)
    Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın anlatımı dediğin gibi tam da. İnsanı iyi tanıyor, iyi anlatıyor. Kitabın fiyatı uygun, Kapra yayınlarından birkaç kitap okudum, çevirileri güzeldi, bu kitap da iyidir sanırım. :) Ben de yorumlara baktım 4 öykü var diyorlar, demek fazladan bir öykü koyulmuş. Ciltliler pahalı oluyor ya, almıyorum ben de. Rica ederim, seversin İnşallah. :)

      Sil
  14. çok sevdiğim yazarlardan, bütün kitaplarını okuyabilirsin, böyle karlı soğuklu başka kitapları da var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat oldukça okurum, sevdim yazarın tarzını. :))

      Sil
  15. Jack London okumayı seviyorum beni yormayan bir yazar. Bu yazarla ilgili bir seri yapmayı düşünüyorum bende ama tabii daha çok kitabını okumam lazım. Bu kitabını okumadım genelde bu tarz hikaye kitaplarını yolculuk sırasında okuyorum. Güzelse listeme ekliyorum Ademden Önceyi okuyorum şuanda hemen sonra okuyacağım. Orada Martın Eden'ı da görüyorum. Okudun mu ? Bu konuda yorumunu merak ediyorum çünkü ben okuyunca çok beğenmiştim sonra üstüne baya düşününce o kadarda etkilenmediğimi fark ettim :) jack London kitap yorumlarını bekliyor olucam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarla ilgili bir seri ne güzel olur, ben daha yeni başladım yazarı okumaya. :) Martin Eden'i yeni aldım, henüz okumadım. Bazen kitaplar hakkında fikrimiz değişebiliyor, olabilir tabi. :)

      Sil
  16. Jack London, betimlemeler konusunda gerçekten başarılı bulduğum yazarlardan. Bu kitabını okumamıştım. Listeme ekliyorum. Anime önerisini de not alıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok başarılı betimlemelerde, aynı zamanda sıkmıyor da insanı. :) Kitabı da animeyi de seversin İnşallah. :)

      Sil
  17. Jack London'un sadece Vahşetin Çağrısı kitabını okuyup çok sevmiştim. Bu kitabı da ilgimi çekti. Sanırım favori yazarlarıma girecek o da. Sağoll:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı yeni okumaya başladım ben de ama sevdim bayağı. Güzel anlatımı var. :)

      Sil
  18. Daha önce okuduğum bir yazar ama bu öylülerini hiç duymamıştım, bakarım ben de bir, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa olduğu için öykülerden oluştuğunu düşünmemiştim ben de ama güzel bu kitap da. :)

      Sil
  19. Jack London'dan bir kaç kitap okudum ama bunu bilmiyorum, muhtemelen öykü olduğu için dikkatimi çekmemiştir. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykülerden oluştuğunu bilmiyordum çok güzel yine de dolu dolu geldi bana.

      Sil
  20. Yazarın anlatım dilini seviyorum ama bu kitabını okumadım, listeme ekledim canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bunu da seversin, ben çok beğendim. 😊

      Sil
  21. London harika, ben de çok severim :) Keyifli okumaların olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de harika, okutturuyor kendini. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  22. Jack London dilini sevdiğim yazarlardan Beyaz Diş kitabı da güzeldi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu çok duyuyorum ama okumadım. Fırsat olursa diğer kitaplarını da okumak isterim. :)

      Sil
  23. Bir hikayenin iki versiyonu olması ilgimi çekti Duygu'cum merak ettim, eline sağlık keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgi çekiciydi Erencim, önce ikincisi daha kısa olduğu için özet geçiyor galiba, devamını okuyacağız diye düşündüm. Meğer farklı sonu olan öyküymüş. :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  24. Yanıtlar
    1. Öyle, insan boş bir özgüvene sahip olmamalı.

      Sil
  25. Jack Landon'un tasvirlerine ve mücadeleci ruhuna bayılıyorum. Uzun zamandır okumamıştım kendisini. Hemen başlamalı ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasvirlerini ve anlatımını ben de çok sevdim. İnsan sanki o an olup biteni görüyor, hissediyor gibi. 😊

      Sil
  26. Jack London soğuğu çok iyi betimliyor. Onun kitaplarını okurken her zaman üşüyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, soğuğu iyi hissettiriyor ve insanın nasıl da çaresiz kalabildiğini. :)

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...