14 Şubat 2021 Pazar

Naruto/Naruto Shippuuden



Bugün en sevdiğim animeden bahsetmek istiyorum. İlk kez yıllar önce izlemiştim ve tekrar izlemeye başladım. Bende etkisi ve önemi çok büyüktür. Yüzlerce bölümden oluştuğu için insanların Naruto'ya başlamaya gözü korkar. Biliyorum çoğu kişi de animelere önyargılı olduğu için animelere şans bile tanımaz. En azından ön yargıları kırmak adına Naruto'nun genel ve detay yönlerine değineceğim. (Dikkat spoiler içerir.)

Animemizin ilk sezonu Naruto' da karakterleri tanıyoruz, ninja dünyasına giriş yapıyoruz. Bu kısımda temel atılıyor adeta. Farklı karakterlerin birbiriyle olan bağlarını, hayallerini gerçekleştirme yolundaki çabalarını, olgunlaşma süreçlerini görüyoruz. Zeki, güçlü, tembel, umursamaz, duygusal, çekingen, girişken, hassas, enerjik vb. pek çok özelliklere sahip ninjalarımızın ortak noktası köylerine sıkı sıkıya bağlı olmaları. Zaman zaman aralarındaki çatışma büyüse, güç gösterisine de dönse özlerini korumayı başarabiliyorlar. Köyde çeşitli klanlar var ve bazıları büyük acılar, sırlar eşliğinde varlığını sürdürüp bu günlere gelebilmiş. Çok fedakarlıklar gösterilmiş, kanlar dökülmüş. Nefret de doğmuş, büyük bağlılıklar da. Anime ilerledikçe yavaş yavaş çoğu şeye hakim oluyorsunuz. 

Ana karakterimiz Naruto'ya da değinmemin vakti geldi. Kendisi yalnız büyümüş ve dışlanmış bir çocuk. Okulda beceriksiz ve yaramaz olarak görülen biriydi. Kendini insanlara kabullendirme gayretiyle hokage (köyün başındaki kişi, yönetici) olmaya karar verir. Bu uğurda çok çalışır güçlenir. Tabi zor anlarında ona destek olan içindeki güç sayesinde de büyük işler başarır. Güç demişken bahsettiğim bir canavar aslında. Henüz bebekken köye saldıran bir canavar onun bedenine hapsedilmiştir. İlk sezonda Naruto en azından hocalarının ve arkadaşlarının dikkatini fazlasıyla çekmeyi başarır.

Naruto, Sasuke, Gaara, Rock Lee, Neji hepsi ya kalbinde ağır yükle büyümüş ya da bir şeyleri başarmak için aşırı mücadele etmiş kişilerdir. En etkileyici bulduğum Gaara'nın hikayesiydi. İnsanları korkutan, titremelerine sebep olan Gaara'nın beklenmedik geçmişi çok üzmüştü beni. Elinden bir kez olsun tutulmamış ve göz göre göre karanlığa itilmişti.

En garip karakter Kakashi Sensei diyebilirim. Bir insan aynı anda nasıl güçlü, dayanıklı, umursamaz, hassas, komik ve karizmatik olabilirin cevabı. Sürekli maskesinin altındaki yüzünü merak ederek izledim. :)

Animenin en sevdiğim yanı karakterlerin çok olması ve gerçekçi yanıydı. Dostluk bağı, yalnızlık, empati kurabilme, önyargıları aşma, azmin zaferi gibi konular çok güzel işlenmişti. Ders alınacak çok şey var. Karakterlerin ne kadar çabaladığını gördükçe sonucu merakla bekliyorsunuz. Diğer animelerdeki gibi karakter bir anda değişip, güçlenmiyor. Başta Naruto olmak üzere pek çok karakterin sıfırdan başlayarak nasıl değiştiğini görmek güzeldi. Özellikle ikinci sezonda karakterleri daha büyümüş göreceğiz.

Düşmanlar da köyden elini çekmez tabii. Pek çok kavga, dövüş, ihanet yaşanır, intikam yeminleri edilir. Yine de hiçbir şey göründüğü gibi değildir. İlk sezon sadece buz dağının görünen yüzüydü. Esas olaylar, sırlar ve savaşlar Naruto Shippuuden ile başlar. Yazımın çok uzamaması adına ikinci sezona daha sonra devam edeceğim. Okuyan biri olursa şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum. :)



4 yorum:

  1. Gerçekten narutoyu izlemesemde sirf anlatimlariyla beni merak ettiren kişisin, merakimdan yakinda başlamayi duşunuyorum, özetin gerçekten çok iyi ah ooo Kakashiii ;):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler. Naruto'ya başlarsan çok sevinirim. Pişman olmayacağını düşünüyorum. :) Bazen insanlara baskı yaptığım oluyor ama böyle güzel bir seri izlenmeli muhakkak. :) Kakashi çok farklı biri zaten. :))

      Sil
  2. buna arada bakmıştım biliyom da düzenli izlemediydim, ama izlerim tabii, gençlik yolculuğu, elfen lied, boku gae gibi diziler var listemde bunu da izlerim pikiki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler, düzenli izlemeni tavsiye ederim. Çok önemli bölümleri var. Tabii ekleme bölümleri atlayabilirsin. :) Bahsettiklerini izlemedim, bir araştırayım.

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...