Kitap, 1768'de tamamlanmış dokuz adet öyküden oluşuyor. Öyküler genel olarak halk hikayelerinden beslenen doğaüstü konuları ele alıyor.
Bir imparatorun hayaleti ile onun yaşamında yaptıkları konusunda tartışan keşiş, kendisini kurtardıktan sonra kardeşi olarak gördüğü kişiye söz verdiği için sadakatin sınırlarını zorlayan samuray, güzel ve iyi eşini aldattığı için başı belalardan kurtulmayan koca, korkunç bir tuzağa düşen ve kendisine musallat olan şeyden kaçmaya çalışan balıkçının oğlu... Özellikle samurayın hikayesini sevdim. Öyküler genel olarak ders verici ve düşündürücüydü. Çok şaşırtıcı olduğunu söyleyemem, ben ilk başladığımda gerilim olacağını sanmıştım ama daha çok dram ve çaresizlik üzerine kuruluydu kitap. Genel olarak kitabı sevdim, akıcıydı, eski Japon kültüründen, düşünce yapısından izler görüyoruz. Mutlaka okunmalı diyemem ama farklı bir kitaptı.
"Dünya kutsal bir gemidir ve hakikat şudur ki açgözlülükle onu ele geçirmeye çalışan kişi kim olursa olsun başarısız olmaya mahkûmdur."
"Akana sözüne sadık, onurlu bir samuraydır. Sözünü mutlaka tutacaktır. O geldikten sonra hazırlığa başlarsam bu, ona güvenmediğim anlamına gelir ve ben böyle bir şeyden utanç duyarım."
"Sevgili anne, yaşam su üzerindeki köpük gibidir... Ne zaman kaybolacaklarını bilemeyiz ama emin ol ki yakında geri geleceğim."
"Kıskançlık öyle bir şeydir ki ölümlerinden sonra bile intikam peşine düşerek korkunç bir yılana ve şiddetli gök gürültüsüne dönüşürler. Bu insanların öfkesi o denli büyüktür ki nefretin muhatabı olan kişinin etini parçalayıp tuza yatırsalar bile sakinleşmezler."
Güzel, aydınlatıcı yorumlar olmuş canım. Alıntıları da beğendim. Merak uyandırıcıydı. 🌿🌸
YanıtlaSilSağol canım, beğenmene sevindim. 😊🌺
SilBen de bu kadar eski olduğunu bilmiyordum kitabın. Gerçekten değerlerine sahip çıkıyorlar, şimdi bile onurlarına çok düşkünler. Keşke bizimkiler de dikkat etse yaptığı her şeye.
YanıtlaSilTeşekkürler, çerezlik niyetine okunabilir gibi:)
YanıtlaSilEvet, biraz öyle. Öyküler de kısa kısa, çabuk bitecek bir kitap. :)
Sil"Dünya kutsal bir gemidir ve hakikat şudur ki açgözlülükle onu ele geçirmeye çalışan kişi kim olursa olsun başarısız olmaya mahkûmdur."
YanıtlaSilNe kadar güzel bir cümle imiş
Ben de beğendim, çok doğru bir ifade.
SilÇok güzel alıntılar vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilRica ederim, ben teşekkür ederim.
Silİthaki'nin bu serisine bayılıyorum. Kitapların kapaklarına da ayrıca bayılıyorum, bu kitabın kapağını da çok sevmiştim. Senin yorumuna bakınca pek öncelikli okunacaklara alasım gelmedi ama boş zamanlar için ideal gibi görünüyor, aklımda tutayım bunu. Yorum için teşekkürler :))
YanıtlaSilBen de seviyorum, kapağı için almıştım, tablo gibi. :)) Kitap güzel ama hayalet hikayeleri daha çok belli şeylere dikkat çekmek için kullanılmış, o yüzden pek şaşırtıcı bulmadım. Yine de sevdim.
SilBu kitap elimde yok ama sırayla hepsini alırım sanırım seriyi tamamlamak niyetindeyim.
YanıtlaSilGüzel olur ben de konularına göre hoşuma gideni alıyorum. Japon kitaplarını ayrı bir seviyorum. 😊
SilKitap güzel gibi geldi bana, merak da ettim:))) Son iki alıntıyı da çok sevdim:)))
YanıtlaSilKitap güzeldi, seveceğine eminim senin de, tavsiye ederim. :))
SilDoğaüstü konular beni pek sarmaz. Senin beğenmene sevindim :)
YanıtlaSilGerçekçi konulardan daha ibret vericiydi, o yüzden önemli olan neyin nasıl anlatıldığıdır. :)
Silİyi Bir kitap. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Allah'a emanet olun
YanıtlaSilRica derim, siz de Allah'a emanet olun.
SilKitap kapağına ve ajandanın deseninin uyumuna bayıldım. :)
YanıtlaSilUzun zamandır Japon yazarlardan kitap okumadığımı fark ettim. Bu kitabı okuma listeme ekleyeceğim. Teşekkür ediyorum.
Kasıtlı yapmamıştım ama fotoğrafı çekince çok uyumlu olduklarını fark ettim ben de. :)
SilUmarım seversin, eski Japon yazarların kitaplarını seviyorum. Rica ederim. :)
Kitap, hem eski oluşu hem de Japon kültüründen bahsetmesi ilgimi çekti. Okuyan gözlerinize sağlık olsun.
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkürler, kitabı beğendim ben de. :)
SilÜzerinden yüzyıllar geçse de insan doğası aynı, değişmiyor. Söz vermek, kıskançlık, hırs ve yaşananlar karşısında çaresiz kalmak... Bu konular hep güncel kalır. Okuyucular yanlışlardan ders almadığı müddetçe de kitaplar güncelliğini korur. Anladığım kadarıyla Ueda doğaüstü sosuyla (sos doğru bir tanım olmayabilir) bunları okuyucuya sunmuş...
YanıtlaSilYorumlarınla Japon edebiyatını yavaş yavaş tanımaya başladım, aşinalığım artıyor yani. :) Teşekkür ediyorum :)
Çok haklısın, insanlar değişmediği için ele alınan konular da değişmiyor. Japon yazarlar da bunu iyi şekilde aktarıyor, severek okuyorum. Tarzlarındaki farklılık belli oluyor hemen. Yorumun için teşekkürler canım. :)
Silbu kültürü seviyorum okuyabilirim ben de :)
YanıtlaSilBeğeneceğini düşünüyorum deep. :)
SilUzak Doğu seviyorum ben, geçmişleri acı dolu da olsa, geldikleri nokta onları daha çok merak etmeme sebep oluyor. Kitabı merak etmedim desem yalan, teşekkür ederim paylaşım için.
YanıtlaSilUzak Doğu hikayeleri benim de hep ilgimi çeker, özellikle eski yazarların üslubunu seviyorum. Ben de yeni yeni okumaya başladım gerçi. Ben teşekkür ederim. :)
Sil