5 Ağustos 2023 Cumartesi

Katmandu'ya Yol Arkadaşı Aranıyor (Kitap)

 


 Yazar belgesel ve sinemayla ilgileniyor. Uzun yıllar İHH'da yayın koordinatörü olarak görev yapmış. Pek çok ülke gezmiş, bu kitapta da şahit olduklarını, dinlediklerini aktarıyor.

 Kitap kısa bölümlerden oluşuyor, her bölümde farklı ülkeleri, hayatları görüyoruz. Adını bile duymadığım bazı ülkeler var içlerinde. Bilmediğimiz nice hayatlar var, dışarıdan bakıp yorum yapmak kolay gelebilir. Yoksulluk, göç, afetler, savaşlar vb. konular üzerinde duruluyor. İnsanlar birbirine derman olmak yerine birbirinin üstüne bastığı sürece bu karmaşa da bitmeyecek gibi.

 Bazı bölümler gerçekten etkiledi beni. Rahatça evimizde otururken ne küçük şeyleri dert ediniyoruz, dışarıda çok başka yaşamlar var oysa ki. İnsanlık el ele verse çözülemeyecek sorun yok ama birilerinin zevk sefa içinde yaşaması için birilerinin sömürüldüğü, ölüme terk edildiği bir dünyadayız maalesef. Kitabı kesinlikle tavsiye ederim. Bazı bölümlerin sonunda ilgili durumlara ait belgesellerin adı da yer alıyor. Hatta iki üç tanesini önceden izlediğimi anımsadım. 


 Çocukları, eşleri, anneleri, babaları, akrabaları gözleri önünde öldürülmüş, her gün ölüm görmüş insanları kurtuluşa inandırmak zordur.

 O tarihlerde Fransa Cumhurbaşkanı olan François Mitterrand'ın bir konuşma sırasında Ruanda soykırımı için şöyle dediği kayıtlara geçti: "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil."

 Bekleyenlerin diyarına geldim, dururken bekleyenlerin, durmadan bekleyenlerin, giderken bekleyenlerin.

 Köleler ağır koşullarda çalışıp ölürken Fransa'da edebiyat, sanat, bilim ve felsefe gelişiyordu. Köle olmayı reddeden insanları öldürenler sanatta yeni akımlar keşfediyordu. Ölmeyecek kadar az gıdayla tüm gün tarlada çalışan kölelerin ürettiği maddi değer, edebiyat ve felsefe yapmak için yeterli rahatlığı sağlıyordu.

 Birleşmiş Milletler Myanmar'a baskıyı artırmayı amaçlayan şirin tasarılar düzenleyecek. Bilmem hangi devlet başkanı işe yaramayan açıklamalar yapacak. Arakanlı Müslümanların tükenen umudu, en büyük soykırımlardan daha büyük bir suç olarak tarihin yakasına yapışacak.

 Daha sonra soranlara "Kapitalizmi eleştirmeye gittik ancak paramız yetmedi," diyecektim.


18 yorum:

  1. İlk başta kitabın kapağı çok ilgimi çekti. Renk kullanımı çok hoş. Ancak açıkçası böyle bir içeriği olduğunu ilk görüşte tahmin etmedim. İçeriği daha da ilgimi çekti. Denk gelirsem okuyayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapağı çok hoş evet. :) İsminden dolayı tam da düşündüğüm gibi çıktı kitap. Etkileyiciydi, tavsiye ederim. :)

      Sil
  2. Alıntılar çok çarpıcı, okumaya değer bir kitap gibi duruyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap çok iyiydi, pek çok şeyi de öğrenmiş oldum. Okumaya değer.

      Sil
  3. Kitabın konusunu sevdim. Ve düşüncelerinize de katılıyorum Duygu Hanım.
    Kitabı listeme ekleyeceğim. Paylaşım için teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Nazlı Hanım, umarım beğenirsiniz kitabı. :)

      Sil
  4. yanii gezi kitabı mıııı :)

    YanıtlaSil
  5. Etkileyici ve güzel bir kitaba benziyor:))) Konusu ilgi çekiyor, kitap kapak çalışması çok hoşuma gitti:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapağı çok güzel gerçekten. :) Etkileyici bir kitaptı. :)

      Sil
  6. Konusu baya ilgimi çekti. Her bölümde farklı ülkeleri, farklı hayatları okumak ilgi çekici. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. :) Kitap çok etkileyici ve gerçek hayatları okumak daha çarpıcı geliyor. Sadece bazı bölümler çok kısaydı.

      Sil
  7. İsmi ve kapağının yanında içerik de insanı çarpacak cinsten gibi geldi bana. Meraklandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bayağı çarpıcı buldum ben de içeriği. Tavsiye ederim, seversin sanırım. :)

      Sil
  8. İnsanlar birbirine derman olmak yerine birbirinin üstüne bastığı sürece bu karmaşa da bitmeyecek gibi. Bu o kadar doğru ki.

    YanıtlaSil
  9. Okunası bir kitap gibi. Farklı dünyaları, farklı yaşamları okumayı seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o tarz kitapları sevdiğim için ilgimi çekti. Anı, gezi kitaplarını sevenler sever bunu da.

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...