14 Mayıs 2023 Pazar

Hayalet Nota (Kitap)

 


  Devrim avukatlık ve müzisyenlik kariyeri arasında sıkışıp kalmış, geçmişinin sebep olduğu endişelerden kurtulamayan biri. 17 Ağustos depreminde kaybettiği sahne arkadaşını da unutamaz bir türlü. Eşiyle problemleri vardır. Kafası çok karışıkken bir gün yine sahne aldığı sırada tuhaf bir olay yaşar, geçmişe gider, alternatif hayatlara şahit olur. Bir şeyleri değiştirmeye çalışır ama umduğunu bulamaz. 

 Konusu nedeniyle daha heyecanlı bir kurgu beklemiştim. Daha çok Devrim karakterinin iç sıkıntıları, çevresindekilerle ilişkisi, aile bağları gibi durumları okuduk. Karakterler üzerinden yazarın kendi politik fikirlerini aktardığını düşündüğüm kısımlar göze batıyordu. Karakterlerin yaşam tarzı da pek ilgimi çekmedi. Zamanda yolculuk ve beraberinde yaşanan değişikler daha dikkat çekiciydi. Bazı yerler kafa karışıklığı yaptı bende, sonu güzel bağlanmıştı. Bazen şunu yapmasam ne olurdu, bunu yapsam ne değişirdi diye düşündüğümüz anlar oluyor ama her seçim beraberinde farklı ihtimalleri de getirirdi. O yüzden yaşadığımız hayatın kıymetini bilmeliyiz. :) Yazarın üslubu akıcı, anlatımı iyiydi. Altını çizdiğim bazı yerleri paylaşıyorum. 


 Dalga boyutundaki zihni, vücuduna kenetli gitarın perdeleri üzerindeki parmaklarına hükmederek Devrim'i, tıpkı bir kasanın şifresini açarcasına tekrar yaşamak istediği o âna sürüklüyordu.

"Peki ya zihnimizden silinen anılar nereye gider baba?" diye düşündü Devrim. "Onların da tıpkı bizler gibi mezarları var mıdır ve kaç kürek toprak atmak gerekir üzerlerine, kemiklerini bir daha asla görmemek için?"

Çocukluğundan beri babasının yasını tuttuğuna inansa da, matemini sürdüğü yaşam kendisininkiydi aslında ve bu melankoli halinin oluşturduğu direnci kırmayı başardığında geleceğini de belirleyebilecekti. 


24 yorum:

  1. Sanırım en çok alıntıları beğendim canım. Yorum için teşekkürler. Müzisyen ve avukat olan karakter ilginçmiş. 🙂🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel detaylar vardı kitapta ama yazarın sürekli mesaj verme kaygısı biraz gölge düşürdü benim açımdan. :))

      Sil
  2. Anlatımlarımdan, yazar kitabın fantastik ruhunu korusaymış daha ilgi çekici olabilirmiş gibi hissettim. Emeğine sağlık Duygucuğum 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Sibelcim ben fantastik/bilimkurgu ekseninde dönen bir kitap diye aldım ama daha çok eleştirel bir yaklaşım söz konusuydu. Tabi herkes istediği gibi yazar ama beklentim farklıydı. :))

      Sil
  3. Bazen düşündüğümüzün aksine çıkabiliyor kitaplar. " Yaşadığımız hayatın kıymetini bilmeliyiz " sözünüze de katılıyorum. Paylaşım ve emeğinize teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, düşündüğümüz gibi çıkmayabiliyor bazen. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Nazlı Hanım. :)

      Sil
  4. Yaa olumlu eleştiriler kadar olumsuzları da okumayı seviyorum ✌️😋 teşekkürlerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkaları sevebilir gerçi ben kendi açımdan yorumladım sadece. :) Bir kitabın türü neyse o doğrultuda ilerlemesini daha çok seviyorum. 😊

      Sil
  5. Bir ömür boyunca sayısız düşünce geçiyor aklımızdan. Tekrar tekrar düşündüklerimiz var aralarında. Sahi nereye gidiyor onlar?
    Kitabın isminin kaynağını merak etmistim daha once yayinladigin postta. Şu an anlamis bulunuyorum.
    Bir de okumaya değer bir kitap olarak göründü gözüme. Ayaklari yere bastiran gercek hayattan konularla fantastigi harmanlamis.Akıcı anlatıma sahip olmasına da sevindim. Yorumun kısa zamanda gelmesine sevindim🙂🌷

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sefer çabuk okudum, geçen yıl alıp okumadığım kitaplar var daha. 😊 Bazı yönlerden beklentimi karşılamadı, sen seversin belki. Konu güzel gerçekten ama daha farklı işlenebilirdi. Yorumun için teşekkür ederim. 😊

      Sil
  6. hımm okunur yanii pekuu :)

    YanıtlaSil
  7. Politik düşüncelerini yansıtması iyi olmamış bence de. Kitabın konusunu, bilim-kurgu havasından uzaklaştırmış gibi hissettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam öyle hissettim, diğer bilimkurgu eserler gibi değildi. :)

      Sil
  8. İlgimi çekti. Çoğu kitabın politikayla, siyasetle karışımını ben seviyorum açıkçası. Ama tabii konuyla bütünlük sağlayabiliyorsa. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek hoşlanmadığım için yeterince ilgimi çekmedi. Konu doğrudan politika değilse dikkat çekmek için araya zoraki katılmış izlenimi veriyor bana. :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  9. Konusu ilginçmiş Duygu'cum, ben de bakayım, eline sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Erencim, paralel evren konusu ilgi çeker hep. :)

      Sil
  10. Merak etmiştim alışveriş yazında görünce ama sevmem diye düşündüm incelemeni okuyunca:) Bir an okumasam da olur diye düşündüm:) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde sevilen bir kitap, belki seversin belli olmaz. Herkesin zevki farklı oluyor. :))

      Sil
  11. Yazarın hissedildiği romanları sevmiyorum o yüzden pas geçiyorum. Ayrıca yazarı da hiç duymamışım sayenizde öğrenmiş oldum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarın hissedildiği kitaplara pek ısınamıyorum, anlatımı güzel olsa da içerik nedeniyle biraz ilgim dağıldı. Ahmet Ümit kitabında da bu durumu yaşamıştım. Teşekkür ederim. :)

      Sil

Rüya Günlükleri 4 (Hikaye)

 Merhabalar, seriye biraz ara vermiştim, devam edeyim dedim. İyi okumalar dilerim. 😊 (Selin, öğrenci, 14 yaşında)   Ormanda yürüyorum, hava...