10 Ocak 2021 Pazar

Bazen Emek Vermek de İşe Yaramaz

 


    Herhangi bir şey için emek vermek değerlidir. İnsan ne kadar çabalasa o oranda sonuç alır. Ancak bu her zaman geçerli değil. Keşke herkes emeğinin karşılığını alabilse. Eğer en başta doğru yolu seçmemişsek ne kadar gayret etsek de bir arpa boyu yol gidemeyiz. Doğru yolu seçip seçmediğimizi ise yaşadığımız deneyimler neticesinde çok sonra fark ederiz. Hedefine ulaşmış kişi ise belki de hiç böyle olumsuz bir deneyim yaşamadığı için "Çok çalıştığım için hak ettiğim başarıya ulaştım," der. Halbuki ondan çok daha fazla çabalamış insanlar gerisinde kalmıştır. Bu kadar kolay yani dolaylı yoldan da olsa insanlara "Ben kazandım, çalışıp siz de kazansaydınız," demek.

    Hayat çoğu kez planlarımıza göre ilerlemez. Öncelikle bunu kabullenmeli ve hiçbir başarısızlığın, bizden daha önemli olmadığını unutmamalıyız. Sıfırdan başlamak da var bu süreçte, tekrar ayağa kalkamamak da. Günümüz dünyası büyük bir rekabetin içinde insanları öğütmeye devam ederken sadece ve sadece kendimiz olmayı başaralım. Her başarı ardından büyük bir yenilgi gelebileceği gibi her yenilgiden sonra büyük bir başarı da gelebilir.

    Birilerinin çıkıp da öğüt vermesi, yol gösterme çabası içerisine girmesi de çözüm değil. Bunu zaten çok sayıda insan yapıyor. Onların bilmedikleri senin doğrularının, hislerinin neler olduğu. Kalıplaşmış şekilde herkes bir ağızdan konuşuyor. Örneğin, iş bulmak için şunu şunu yapın, bunlara dikkat edin diye sıralıyorlar. Sanki milyonlarca işsiz onların dediğini uyguladı diye iş sahibi olacak. Bize düşen kendi yolumuzu çizmek. Emek verdiğimiz halde başaramamak sorun olmasın. (Ben çok sorun ettim, beni yıpratmaktan başka işe yaramadı. O yüzden akışına bıraktım artık.) Hayat bundan ibaret değil. En azından yaşıyorsak hala umut var demektir.


Düşler, koştukça uzaklaşır senden.

Beden yorulsa bile zihin hep o koşuda takılı kalır.

Ne farklı bir yol aramaya zaman vardır,

Ne de kaygıdan uzak bir hayat sürmeye.

Eleştiri okları da dört bir yandan gelir,

Saplanır kalbine...

9 yorum:

  1. Çok yaşayın, olumlu ve olumsuzu beraber barındıran yazılara ilgi duyuyorum. İçinde hayat olan yazılara ilgi duyuyorum. Başarabilirsem takibinizdeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyup vakit ayırdığınız ve değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Yazdıklarımız biraz da hayatımızın bir yansıması oluyor.

      Sil
  2. Emek sonrası başarısızlık çok kötü hissettiriyor insana gerçekten. Hele o yolu en başta mecburiyetten kendi isteğin dışında seçtiysen daha kötü. Bilemiyorum insanın çok istediği bir şeyi deneyim yapamamasından daha bile kötü sanki. Çünkü yolculuk da sana keyif vermiyor, sonuç da tatmin etmeyince... Bu ara en baştan başlama konusunda özgür olduğumu kabul ettirmeye çalışıyorum kendimi; ama çok zor geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Başarısızlık hissi çok kötü, özellikle de bu sefer olacak diye en fazla çabanı ortaya koyduktan sonra yine olmaması. Ben artık saldım kendimi, canım istediği anda geri döneceğim çabalamaya. Size de kolaylıklar dilerim. :)

      Sil
  3. Değerli yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkürler. İnsan olarak sabırsızız.

    YanıtlaSil
  4. bizim ülkenin halleri bunlar işte :)

    YanıtlaSil
  5. Üzüleceğiz elbette. Hem de dibine kadar. Gerekirse de ağlayacağız. Dökeceğimiz içimizi, ne varsa. Ama sonra yola devam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şekilde devam ediliyor ama değişen şey yok. :)

      Sil

19 Dakika (Kitap)

   Kitap, çocukluğundan beri akran zorbalığına maruz kalan bir öğrencinin önceden tasarlayarak okul baskını yapması ve çok sayıda kişiyi öld...