9 Şubat 2025 Pazar

Babaya Mektup (Kitap)

 


Yazarın babasına yazdığı fakat alıcısına ulaşmayan mektubu. Kısa bir kitap olduğu için çabuk bitirdim.

Franz Kafka babasının gölgesi altında büyümüş ve onun kendisini şekillendirmesine rağmen babasından gittikçe uzaklaşmış. Ona hissettiği yabancılaşmayı, geçmişten beri aralarındaki ilişkinin bozukluğunu mektupta detaylıca anlatmış. Babasının fiziksel anlamda bir zorbalığı olmadıysa da aşağılama, tehdit ve küçümsemelerine maruz kalmış. Bunun iç dünyasını ve babasıyla olan bağını nasıl olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bence herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği kitap. Anne babanın bilinçli ya da bilinçsiz olarak yetiştirme adı altında dayattıkları çocukları çok etkileyebiliyor. Zaten herkes doğru şekilde eğitilebilse etrafta bu kadar sorunlu insan da olmazdı. Bağlar zayıfladıktan ya da koptuktan sonra geriye dönüş olmuyor pek. Çocukluğunda yaşadıklarını bu kez kendi evlatlarına yaşatıyor insanlar. Kafka da babasının dayatmaları, kendini acındırarak Kafka'yı suçlu hissettirmeleri, ezici lafları yüzünden babasından oldukça soğumuş. Yazdığı her satırda bunu görüyoruz zaten. Bu tarz davranan insanların okuyup da ders çıkarmasını isterdim de neredeee? 


Senin etkinden büsbütün bağımsız büyüseydim bile, senin gönlüne uygun bir insan olamazdım.

Üzerimde kaçınılmaz bir şekilde etkili oldun, ancak bu etkiye yenik düşmemi özellikle geliştirdiğim bir hainliğe yormaktan artık vazgeçmelisin.

Senin eğitim sırasında kullandığın son derece etkin, en azından benim üzerimde asla başarısız olmamış konuşma araçların şunlardı: Hakaret, tehdit, alay, haince gülümseme ve -tuhaf bir şekilde- kendine acımaydı.

Seninle ikimiz arasında esaslı bir savaş yoktu; benim işim kısa sürede bitmişti; geriye kalan kaçış, hayata küsme, üzüntü, içsel çatışmaydı.


14 yorum:

  1. Şu anne baba bağları ne kadar da etkili ya,bir tanesinde sorun olsa ömrü hayatına sirayet ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten, düşünmeden hareket eden çok insan var. Sonraki nesillere sıkıntılar aktarılıyor hep.

      Sil
  2. Kafka'da genelde bu havayı hissediyordum ama. Bu kitabı okumasam da, içinde böyle bir ağırlık olmayan biri bazı şeyleri bu kadar iyi anlayamaz bana göre. Tabii keşke kimse böyle şeyler yaşamasa. Keşke aileler çocuklarını kendilerinin bir uzantısı ya da kendilerini memnun etmek için bir araç olarak görmeseler. Fiziksel veya psikolojik şiddetin her türlüsü kötü. Bir de bunun zıt kutbunda gibi görünen ama bence tamamen aynı kapıya çıkan ihmalkarlık var, o da büyük yararlar açıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bunları ifade edebilme gücü de herkeste olamaz. Bir şekilde her insan anne baba nedeniyle sıkıntı yaşamıştır ama bunun üzerine ya çok düşünmediği için bir süre sonra duyarsızlaşır ya da kabullenmektir başka çare göremediği için dile getirmez. Baskı ne kadar kötüyse ilgisizlik ve ihmalkarlık da o derece kötü haklısın.

      Sil
  3. Mektup neden ulaşmamış acaba?
    Belki de göndermemiştir hiç. İnsan ne kadar kendi içinde sorunları tekrar edip dursa da, karşısındakine söyleme cesareti bulamıyor, duygusal sorunlarını. Bende de var böyle şeyler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nette kesin bir bilgi bulamadım ama mektubu babasının okunmasından ziyade herkese yönelik yazmış olabilir. Okuyunca bir evlat nasıl yetiştirilmemeli bunu görüyoruz. Onca yıldır değişen pek bir şey yok gerçekten.
      İnsan söyleyemeyince ya içine atıyor ya bu şekilde iç döküyor. Gerçi ne desende karşıdaki hatasını anlamıyorsa boş.

      Sil
  4. Biliyorum bunu söylemek biraz garip ama Kafka olmak için acıdan geçmesi gerekiyordu belki de. Ona sorsalar bunu tercih eder miydi. O da ayrı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet orası öyle. Herkes için geçerli bu, rahat yaşayan iz bırakamaz hiç. :)

      Sil
  5. Kafka'nın çoğu eserinin akıbeti böyle. Yazmış, yakıp atmış, etrafındakiler kurtarabildiklerini kurtarıp, onun ölümünden sonra yayınlamış. Kendi rızasıyla yayınlandığı kaç eseri vardır acep ?

    Bu kitabını okumadım ama yazdığı her eserde babası ile olan ilişkisinin etkisinin hissedilir olduğunu anlatan eleştirmen yazıları okumuştum. Ebeveynleri etkisi çok çok büyük ama Sevgili Yıldız'ın dediği gibi Kafka olmak bunu gerektiriyordu belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonradan yayınlandığı için biz okurlar şanslıyız ama kendisi ne düşünürdü acaba bilemiyorum. :) Babası farklı ve baskıcı biri gerçekten ama düşününce bizde de benzer durumu yaşayan çok insan vardır. Kafka herkesten farklı olarak durumunu iyi ifade etmiş.

      Sil
  6. Anne baba nasıl etkili insan hayatında, psikolojisinde. Kafka'yı böyle sevdik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yazardan okuduğum ilk kitap olduğu için fazla yorum yapamıyorum ama diğer kitaplarını da okumak isterim. 😊

      Sil
  7. kitabı okudum, kafka çok severim, yirminci yüzyılın en iyi yazarı herhalde :) böyle kitaplar yazabilmek için insanın nasıl psikolojisi olur ki yaa, evet babası bir de kendi hep hastaymış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence akıcı ve güzel bir üslupla durumu anlatabilmiş, içini dökmüş oldu yani. Eminim çok daha kötü babalara katlanmak zorunda kalanlar vardır. :)

      Sil

Babaya Mektup (Kitap)

  Yazarın babasına yazdığı fakat alıcısına ulaşmayan mektubu. Kısa bir kitap olduğu için çabuk bitirdim. Franz Kafka babasının gölgesi altın...